„Rettenetes dolog” történt Magyarországon
Külföldi lapok a sajtószabadságról
Leginkább a német sajtóban voltunk téma az elmúlt napokban.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A reklámadó bevezetése és Magyarország egyik vezető hírportáljának "lefejezése" nemcsak a hazai, de a külhoni sajtót is kiemelten foglalkoztatta az utóbbi napokban. Összeszedtük a legmarkánsabb írásokat.

Civilek tüntetése a sajtószabadságért

A Financial Times azonnal reagált a tervezet szerdai parlamenti szavazása után. Cikkében a lap budapesti tudósítója körbejárja az egész történetet, a Lázár János utazásairól közölt cikkektől egészen a tüntetésekig és az RTL Klub megzabolázásáig.

A The Economist, rendkívül befolyásos brit lap terjedelmes cikkben foglalkozik a témával a nyomtatott hasábjain. Bár erős állítások nem hangzanak el az írásban, rendkívül alaposan és részleteiben írja le a történteket. Foglalkozik a reklámadóval, az Origo-üggyel, Lázár János luxusútjaival és még a Norvég Civil Alap elleni harccal is.

Tettestársnak nevezi egy német lap a Telekomot

Erős szavakkal jellemzi a honi helyzetet egy német lap a politika esetleges nyomásgyakorlására utalva az Origo-ügy kapcsán.

Ha ez így van, akkor "rettenetes dolog" történt Magyarországon, hiszen a történet azt jelentené, hogy "első alkalommal kasztrálnak egy magántulajdonban álló médiavállalkozást kormányzati parancsszóra", és a "tettestárs egy német konszern" - írta a Die Welt szerzője annak kapcsán, hogy előfordulhat, Lázár János a személyét érintő cikkek miatt gyakorolhatott nyomást az Origo.hu-ra, és emiatt kellett távozni a főszerkesztőnek.

A Handelsblatt című német lap kedden közölt cikket a magyarországi reklámadóval kapcsolatban. A szerző, Hans-Peter Siebenhaar úgy fogalmazott, hogy "Orbán Viktor, Magyarország jobboldali populista miniszterelnöke megizzasztja a még szabad tévéadókat". Az "Orbán-párt tervein könnyű átlátni", a tervezett reklámadó "kísérlet arra, hogy az utolsó megmaradt független csatornákat is pórázra fogják" - tette hozzá.

Szerinte "Magyarország a demokrácia ügyében már ma is az utolsó az EU 28 tagállama között", és "Európának nem szabad tovább tétlenül néznie a sajtószabadság lopakodó felszámolását", különben olyan viszonyok alakulnak ki, mint Oroszországban Vlagyimir Putyin uralma alatt.

A német kormánynak sem szabad szó nélkül hagynia, hogy "orbánisztánná zülljön" Magyarország, mely egykor "a demokrácia éllovasa volt a keleti blokkban" - tette hozzá a Handelsblatt szerzője.

Ha Orbán reklámadót akar, akkor lesz is

A német sajtó már a tervezet nyilvánossá válásakor és az Origo.hu főszerkesztőváltásakor lecsapott a témára. A Spiegel is összeállítást közölt a témában. A Tiltakozások a magyar sajtótörvény ellen: fekete képernyők, fehér oldalak című írásban a szerző, Keno Verseck kiemelte, hogy még "a kormányhoz hű sajtó is" tiltakozik a tervezett intézkedés ellen.

"Amit Orbán eltervez, azt végre is tudja hajtani", mert mögötte áll a kétharmados parlamenti többség - jelzi a szerző, hogy mindenképp bevezetésre kerül az adó. Azóta már tudjuk, a lap helyesen jósolt, hiszen szerdán átment a törvényhozáson a tervezet. 

Így tiltakoztak idén a kormány egyes intézkedései ellen:

A Süddeutsche Zeitung a pénteki számában A hallgatás címmel közölte Cathrin Kahlweit cikkét, aki kiemelte, hogy "a legújabb magyar sajtóválsághoz" vezető tényfeltáró munka "elvileg a hatékony és elkötelezett újságírás példája". Ezzel Sáling Gergő kirúgására utal a szerző, a reklámadóval kapcsolatban pedig a sajtó felé történő kormányzati nyomásgyakorlásról beszél.

A brit The Guardian is megemlíti a reklámadó kirívó mértékét. A bejegyzés szerzője az írás végén felidézi a kritikákat, melyek szerint Orbán Viktor mindent a saját hatáskörében akar tudni. Több angolszász lap, mint például az ausztrál Daily Telegraph is idézi Csermely Péter Magyar Nemzetben megjelent szavait. A kormánnyal ritkán kritikus lap főszerkesztő-helyettese írta múlt héten, hogy „a kétharmad most valóban rá akar lépni a sajtószabadság torkára”.

Fotó: MTI/Beliczay László.

Ezt is szeretjük