„Rettenetes dolog” történt Magyarországon

Külföldi lapok a sajtószabadságról

Leginkább a német sajtóban voltunk téma az elmúlt napokban.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A reklámadó bevezetése és Magyarország egyik vezető hírportáljának "lefejezése" nemcsak a hazai, de a külhoni sajtót is kiemelten foglalkoztatta az utóbbi napokban. Összeszedtük a legmarkánsabb írásokat.

A Financial Times azonnal reagált a tervezet szerdai parlamenti szavazása után. Cikkében a lap budapesti tudósítója körbejárja az egész történetet, a Lázár János utazásairól közölt cikkektől egészen a tüntetésekig és az RTL Klub megzabolázásáig.

A The Economist, rendkívül befolyásos brit lap terjedelmes cikkben foglalkozik a témával a nyomtatott hasábjain. Bár erős állítások nem hangzanak el az írásban, rendkívül alaposan és részleteiben írja le a történteket. Foglalkozik a reklámadóval, az Origo-üggyel, Lázár János luxusútjaival és még a Norvég Civil Alap elleni harccal is.

Tettestársnak nevezi egy német lap a Telekomot

Erős szavakkal jellemzi a honi helyzetet egy német lap a politika esetleges nyomásgyakorlására utalva az Origo-ügy kapcsán.

Ha ez így van, akkor "rettenetes dolog" történt Magyarországon, hiszen a történet azt jelentené, hogy "első alkalommal kasztrálnak egy magántulajdonban álló médiavállalkozást kormányzati parancsszóra", és a "tettestárs egy német konszern" - írta a Die Welt szerzője annak kapcsán, hogy előfordulhat, Lázár János a személyét érintő cikkek miatt gyakorolhatott nyomást az Origo.hu-ra, és emiatt kellett távozni a főszerkesztőnek.

A Handelsblatt című német lap kedden közölt cikket a magyarországi reklámadóval kapcsolatban. A szerző, Hans-Peter Siebenhaar úgy fogalmazott, hogy "Orbán Viktor, Magyarország jobboldali populista miniszterelnöke megizzasztja a még szabad tévéadókat". Az "Orbán-párt tervein könnyű átlátni", a tervezett reklámadó "kísérlet arra, hogy az utolsó megmaradt független csatornákat is pórázra fogják" - tette hozzá.

Szerinte "Magyarország a demokrácia ügyében már ma is az utolsó az EU 28 tagállama között", és "Európának nem szabad tovább tétlenül néznie a sajtószabadság lopakodó felszámolását", különben olyan viszonyok alakulnak ki, mint Oroszországban Vlagyimir Putyin uralma alatt.

A német kormánynak sem szabad szó nélkül hagynia, hogy "orbánisztánná zülljön" Magyarország, mely egykor "a demokrácia éllovasa volt a keleti blokkban" - tette hozzá a Handelsblatt szerzője.

Ha Orbán reklámadót akar, akkor lesz is

A német sajtó már a tervezet nyilvánossá válásakor és az Origo.hu főszerkesztőváltásakor lecsapott a témára. A Spiegel is összeállítást közölt a témában. A Tiltakozások a magyar sajtótörvény ellen: fekete képernyők, fehér oldalak című írásban a szerző, Keno Verseck kiemelte, hogy még "a kormányhoz hű sajtó is" tiltakozik a tervezett intézkedés ellen.

"Amit Orbán eltervez, azt végre is tudja hajtani", mert mögötte áll a kétharmados parlamenti többség - jelzi a szerző, hogy mindenképp bevezetésre kerül az adó. Azóta már tudjuk, a lap helyesen jósolt, hiszen szerdán átment a törvényhozáson a tervezet. 

Így tiltakoztak idén a kormány egyes intézkedései ellen:

A Süddeutsche Zeitung a pénteki számában A hallgatás címmel közölte Cathrin Kahlweit cikkét, aki kiemelte, hogy "a legújabb magyar sajtóválsághoz" vezető tényfeltáró munka "elvileg a hatékony és elkötelezett újságírás példája". Ezzel Sáling Gergő kirúgására utal a szerző, a reklámadóval kapcsolatban pedig a sajtó felé történő kormányzati nyomásgyakorlásról beszél.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A brit The Guardian is megemlíti a reklámadó kirívó mértékét. A bejegyzés szerzője az írás végén felidézi a kritikákat, melyek szerint Orbán Viktor mindent a saját hatáskörében akar tudni. Több angolszász lap, mint például az ausztrál Daily Telegraph is idézi Csermely Péter Magyar Nemzetben megjelent szavait. A kormánnyal ritkán kritikus lap főszerkesztő-helyettese írta múlt héten, hogy „a kétharmad most valóban rá akar lépni a sajtószabadság torkára”.

Fotó: MTI/Beliczay László.

Ezt is szeretjük