Ami már a Magyar Nemzetnek is sok! A kormány kiverte a biztosítékot a reklámadóval

Küszöbön a médiaháború.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Előfordult az, amire nem sokan számítottak egészen e hét elejéig. A kormánypárttal eddig nem túl kritikus médiumok egy része is meglepően keményen fogalmazott a kétharmaddal szemben, és még a nyílt tiltakozás sem áll távol tőlük.

Aki tegnap olvasta a Magyar Nemzetet, úgy érezhette, egy megrögzött ellenzéki lapot tart a kezében.

Ami a kormánypárti sajtónak is sok

Többfrontos adok-kapok látszik kibontakozni a hazai médiavilág és a kormány között. Hét elején vált biztossá, ami addig csak híresztelések szintjén létezett, brutális reklámadó bevezetését tervezi a kormány.

Aztán egy nappal később robbant a hír, hogy állítólag politikai nyomásra eltávolították az Origo főszerkesztőjét. A történtek hatására a kormánypártinak tartott médiumok sem maradtak csendben.

A Hír Televízió képernyője is elsötétül a csütörtöki parlamenti ülés előtt. A televízió ezt szerda reggel jelentette be, így csatlakozva a Magyar Reklámszövetség felhívásához. A felhívásban a legnagyobb hazai kereskedelmi tévék vesznek részt, így a piacvezető RTL Klub is, mely a tervezet legnagyobb vesztese lehet.

Az évi 20 milliárd forintot meghaladó bevételt produkáló cégeknek 40 százalékos reklámadót kéne a tervek szerint ősztől megfizetni. Ebbe a kategóriába csak az RTL esik. A csatorna szokatlanul éles hangú közleményben reagált a kormány tervezetére: a reklámadó ötlete "durva kísérlet arra, hogy a kormány ellehetetlenítse az ország legnagyobb médiumát" - írta a csatorna vezetése.

Az Origo.hu főszerkesztőjének eltávolítása ellen sokan tiltakoztak. Nézd meg a képeket!

A reklámadó tervezetén kívül Sáling Gergő eltávolítása hozta össze a sajtó munkatársait. Az Origo főszerkesztőjét egy Lázár Jánost leleplező cikksorozat után mozdították el helyéről. A kormánypárti Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettese az ügyek kirobbanása után az utóbbi időben különösen szokatlan nyíltsággal bírálta a parlamenti kétharmados kormánytöbbséget. Aki ismeri az említett lap hangvételét, komolyan meglepődhetett.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Nem mindenki háborodott fel

A Heti Válasz eddig nem jelezte, hogy csatlakozna a reklámszövetség felhívásához. A lap főszerkesztője az a Borókai Gábor, aki az első Orbán-kormányban szóvivői, majd államtitkári posztot töltött be. Bár a lap Schmitt Pál plágiumügyének 2012-es kirobbanásakor több más kormányhoz közeli orgánummal együtt meglehetősen kritikus volt az akkori államfővel szemben, azóta sem volt tapasztalható ilyesmi.

Bár a jelen kormánnyal szinte sohasem kritikus Magyar Hírlap is hírt közöl a reklámszövetségi felhívásról, arról nem tájékoztatnak, csatlakoznak-e valamilyen formában a tiltakozáshoz. Sem a jobboldali lapban, sem a szintén Széles Gábor vállalkozó nevéhez köthető Echo TV-ben nem mennek el odáig, hogy a kormány egyik intézkedéstervezete ellen felszólaljanak.

A Femina.hu is csatlakozott a Magyar Reklámszövetség felhívásához. Ennek értelmében június 5-én mi is tiltakozunk az aránytalanul magas reklámadó bevezetése ellen. Ennek értelmében 19:15-től negyed órán keresztül nem lesz elérhető az oldal. Az akcióban hatvannál is több médiafelület vesz részt.
Ezt is szeretjük