Figyelem! Ezek változnak szeptembertől

Kötelező napközi, hittan és iskolarendőrség

Szeptembertől teljesen megváltozik a gyerekek iskolai élete.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A mai nappal megkezdődött az idei tanév, ami az új Nemzeti Alaptanterv bevezetése miatt számos változást hozott magával az általános és középiskolákban.

A 2013-2014-es tanévben az általános iskolásoknak például délután négyig kötelező bent maradniuk, bevezetik a hittant, illetve a mindennapi kötelező testnevelésórát bizonyos évfolyamokban.

Délutáni foglalkozás

A köznevelési államtitkárság szerint társadalmi igényeket elégít ki a kötelező délutáni foglalkozás bevezetése az általános iskolákban. Az új rendelet értelmében az iskolában 16 óráig foglalkozásokat kell szervezni a gyerekeknek, 17 óráig pedig felügyeletet kell biztosítani számukra. Ez minden évfolyamra vonatkozik. A programokat az igazgató szervezi, melyek a korrepetálásoktól kezdve lehetnek különböző szakkörök, tanulószoba, kirándulások vagy tehetséggondozás, de lényegében bármire lesz lehetőség.

Az étkezést a szülőknek kell fizetni, a rászoruló családok az önkormányzattól kaphatnak támogatást. A szülők kérésére az igazgatók felmentést adhatnak a diákoknak a foglalkozások alól, lényegében bármilyen indokkal, így a gyerek akkor is kaphat felmentést, ha otthon van a nagyszülővel, vagy bármilyen délutáni különórája van, például nyelvtanfolyam. Az új rendelet bevezetése az egyszülős családmodellek számának megemelkedése miatt szükséges, illetve azon családok növekvő száma miatt, amelyek már nem számíthatnak úgy a nagyszülők segítségére, mint 20 évvel ezelőtt, hiszen a több generáció együttélése sem jellemző ma már.

Új tantárgyak

Az állami iskolákban szeptember 1-től bevezetik a kötelező hittan- vagy erkölcstanórákat. Ezek az órák az iskolán kívül is megtarthatóak. Amíg az erkölcstan tantervét központilag határozzák meg, a hittan nem lesz a kerettanterv része. A hittant és erkölcstant heti egy órában lesz kötelező megtartani mostantól az elsősöknek és az ötödikeseknek. A szülők választása alapján az elsősök 52%- fog hittanra, 48%-a erkölcstanra járni.

A gyerekek rossz egészségi állapotára hivatkozva bevezetik a mindennapos testnevelésórát, amihez előzetesen tavasszal felmérték a gyerekek edzettségét. Idén az 1., 2., 5., 6., 9. és 10. évfolyamnak lesz kötelező. A testneveléshez hozzátartozik, hogy ennek az órának a keretében heti két óra meditációt javasolnak a gyerekeknek.

Képek! 7 magyar politikus, akinek nincs diplomája

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ingyenes tankönyvek és óraszám

Amivel a szülők a jövőben tízezreket spórolhatnak meg, az az ingyenes tankönyv bevezetése, tehát 2013. szeptember 1-től az első osztálytól felmenő rendszerben a diákok ingyen kapják meg a tankönyveiket, ugyanakkor a munkafüzetek száma csökken. A térítésmentes tankönyvek az 1-8. évfolyam között járnak majd, és a terv szerint négyévente fogják cserélni őket. Az általános iskolásoknak átlagban heti 25 tanórájuk lesz, ez átlagban napi öt órát jelent - az ötödik osztályosok heti 28 órát, a középiskolások pedig heti 35 órát tanulnak majd.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Jönnek a rendőrök is

Augusztus végén az ORFK bűnmegelőzési szakértője, Németh Ágnes elmondta, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ fogja megjelölni azt a kétszáz iskolát, ahová bűnmegelőzési tanácsadókat küldenek szeptembertől. A rendőrök többsége nyugdíjba vonult, vagy az előtt áll. A központ szerint a cél, hogy visszaszorítsák az agressziót és a drogfogyasztást. A belügyminiszter, Pintér Sándor a kezdetektől ragaszkodott ahhoz, hogy a legkritikusabb iskolákban jelen legyenek a rendőrség emberei. A rendőröknek olyan problémákkal kell majd szembenézniük, mint a drog, az erőszak vagy a diákok sűrű és hosszú távollétének okai.

Ezt is szeretjük