Magas fizetéssel indulsz, ha ezt a szakmát választod

Megéri tanárnak menni?

Szeptembertől emelkednek a tanári fizetések, de nem erről volt szó.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az emberi erőforrások minisztere, Balog Zoltán szerdai sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy több mint 150 ezer pedagógusnak emelkedik a fizetése, ami elégedettebb szülőket és képzettebb diákokat jelent.

Az új pedagógusprogram bevezetésével egy sokkal eredményesebb rendszer jön létre, amiben a gyerekek joga jobban érvényesül, és a pedagógusok illetménye is jelentős mértékben növekszik, ami a tanári pályát választók erkölcsi megbecsülésének növekedését is maga után vonja.

Mennyivel nő a fizetés?

A pedagógusok fizetése 2013. szeptember 1-jétől emelkedik átlagosan 34%-kal, majd négy éven keresztül minden évben 5%-os emelkedésre lehet számítani.

Amennyiben a szakmában eltöltött évek száma és a minősítés is indokolja, akkor akár évi 10%-os béremeléssel is számolhat egy tanár. Tehát, ha az átlagot vesszük, akkor egy 100 ezer forint nettó bért kereső tanár az átlagos 34%-os növekedés után 134 ezer forintot fog keresni, ami 2017-re 155 440 forintra emelkedik.

A teljes életpályában foglalt béremelésnek idén a 60%-át, a következő négy évben minden évben további 10%-ot kapnak a pedagógusok már idén szeptembertől.

Vonzóbb lesz a szakma

Az új rendszer Balog Zoltán elmondása alapján sokkal igazságosabb lesz, hiszen megszűnnek a fizetések közötti óriási különbségek minden pedagógus munkakörben dolgozónál, tehát az óvodapedagógusoknál, az iskolapedagógusoknál, a gyógytestnevelőknél vagy a logopédusoknál, valamint a szakmai szolgáltatásokban dolgozóknál. Megszűnik az egyenlőtlenség, mindenki tudni fogja, milyen bérre számíthat.

A változások következtében megszűnnek a túlórák, a rendszertelen és igazságtalan kifizetések vagy ki nem fizetések. Ez a fajta teljesítményen alapuló bér sokkal motiváltabbá teszi a tanárokat, erősíti a hivatástudatot, így az ország minden pontján az összes diák ugyanazt a magas színvonalú oktatást kapja majd. Ezáltal a diákok joga a jó minőségű neveléshez és oktatáshoz maradéktalanul érvényesül.

Képek! Tüntetések országszerte

Nézegess képeket!

Elolvasom

A miniszter még két újdonság bevezetéséről beszélt, az egyik a Klebelsberg-ösztöndíj 2013. szeptemberi bevezetése, aminek keretében a tanárképzésben részt vevő diákok ösztöndíjat kapnak, ami miatt népszerűbb lesz a tanári szak. A Nemzeti Pedagógus Kar létrejötte pedig a magas színvonalú munkavégzéshez járul hozzá, valamint a pedagógusoknak lehetőségük lesz mostantól mesterpedagógusi fokozatot megszerezni.

Óriási különbségek a juttatásokban

Az emberi erőforrások minisztere ismertette, hogy összesen 1450 olyan pedagógus van, akinek minimálisan emelkedik a bére, ugyanakkor ők magas túlórapénzt, illetve többletjuttatásokat kaptak. A pedagógusok pótléka pedig különösen egyenlőtlenül alakult eddig, hiszen az önkormányzatok esetében akár 100 ezer forintos különbségek is voltak az országban.

A tanév elejétől a tanárokat négy kategóriába sorolják majd, lesz pedagógus 1. és 2., valamint mestertanári és kutatótanári kategória. A Fidesz szerint a rendszerváltás óta ez a legnagyobb béremelés, amit tanárok kaptak.

Fotók: össze-vissza kóvályogtak Budapesten a diáktüntetők

Nézegess képeket!

Elolvasom

Nem hangzik elég jól

A tervezett béremelést máris sokan kritizálják. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, Mendrey László szerdán kifejtette, hogy a mostani fizetésekhez képest az életpályamodellt előíró törvény alapján nem 34, hanem 58%-os béremelés járna a tanároknak szeptembertől.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Galló Istvánné szerint az új rendszerben ott van a hiba, hogy nem ismeri el a minőségi munkát és nem motiválja a pedagógusokat. Ugyanakkor elmondta azt is, pozitív az, hogy a megemelt bérekhez nem társul párhuzamosan több munkavégzés, és az is jó, hogy az emelés vonatkozik a szakmai szolgáltatásokban és a szakszolgálatban dolgozókra is. Emellett előny, hogy a teljes közalkalmazotti munkaviszonyt beszámítják, nem csak a tanítással töltött időt.

A Jobbik szerint megbukott a kormány köznevelési koncepciója, mert nem tudják tartani a pedagógusoknak tett ígéretüket, vagyis nem tudják bevezetni a tervezett teljes béremelést. Az Együtt-PM is hasonlóan nyilatkozott az ügyben, szerintük a kormány elveszi a túlóráért járó bért és a további béren kívüli juttatásokat, valamint a pedagógusok önállóságát.

Ezt is szeretjük