Ingyen tankönyv, hittan és a mindennapos mozgás
Ezek változnak az oktatásban
Szeptembertől új élet vár a gyerekekre az iskolákban.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az általános iskolákba való beiratkozás már megtörtént, de sok minden változik a közoktatásban 2013. szeptember 1-jétől.

A szülők április elején írathatták be a gyerekeiket az általános iskolákba, aminek megkezdése hatéves kortól kötelező. Ez alól kivételt képez, ha a szakértői bizottság javasolja a maximum egyéves halasztást.

Fizikai és pszichés elvárások

Ez azt jelenti, hogy a gyereknek mind fizikálisan, mind pszichésen meg kell felelnie bizonyos elvárásoknak. Fizikai szempontból a testi fejlettséget veszik figyelembe - magasság, testsúly, jobb- vagy balkezes -, pszichés szempontból többek között a figyelem, az emlékezet, az észlelés, illetve a gondolkodás fejlettségét veszik szemügyre. Például: képes-e a figyelmét körülbelül 15 percig folyamatosan fenntartani, meg tud-e jegyezni rövid verseket, meséket, továbbá képes-e alkalmazkodni és a közösségbe beilleszkedni. Így az iskolába lépéshez szükség van egy fejlettséget igazoló dokumentumra, illetve a beiratkozáshoz még a gyerek lakcímkártyájára és a szülő személyi igazolványára.

Változások

A 2013-2014-es tanévtől kezdve több változás is életbe lép. Tantárgyi változások szempontjából a legfontosabb az erkölcs és a hittan kötelező bevezetése az állami iskolákban, amelyek az iskolán kívül is megtarthatóak lesznek. Az erkölcstan tananyagát központilag határozzák meg, de a hittan nem a kerettantervhez igazodik majd. Az utóbbival kapcsolatban el kell dönteni, hogy melyik felekezethez tartozó hittanórára járna a gyerek.

Családi napközik

Pár héttel ezelőtt Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere még arról nyilatkozott, hogy 2014-től nem lehet a kötelező óvodát a családi napközikben teljesíteni. Ez súlyos következményekkel járt volna mind a gyerekek elhelyezését, mind a kismamák foglalkoztatottságát illetően.
Azonban a hónap végén, május 27-én végül az Országgyűlés elfogadta a független Ertsey Katalin és az LMP-s Osztolykán Ágnes javaslatát, miszerint igenis váltsa ki a kötelező óvodát az eddig jól bevált és sokkal gazdaságosabb családi napközi intézménye. Ezzel az állam több millió forintot megspórol.

A gyerekek rossz egészségi állapotára hivatkozva bevezetik a mindennapos testnevelésórát. Ehhez a kezdeményezéshez az idei évben áprilistól május végéig kötelezően felmérik a tanulók edzettségét, illetve kötelező jelleggel fél óra meditációt javasolnak heti két órában. 

Egy másik nagy változás, amivel a szülők tízezreket spórolhatnak meg, hogy 2013. szeptember 1-jétől az első osztálytól felmenő rendszerben a diákok a magyar kiadású könyveket térítésmentesen kapják, ezzel szemben a munkafüzetek száma csökken. Az ingyenes tankönyvellátás az 1-8. évfolyamoknak jár majd a következő tanév elejétől, és a terv szerint négyévente fogják cserélni azokat.

Az utóbbi időben kialakított tankerületi rendszer szabályozza a gyerekek beíratását, tehát, ha más tankerületbe tartozó intézménybe járna a gyerek, akkor a befogadó iskolától kapott nyilatkozattal együtt kell bejelenteni a körzeti iskolában. A befogadó iskolának felvételi kötelezettsége a körzetéből érkezőkkel szemben van, de elfogadják a körzeten kívüliek jelentkezését is, amiről külön döntés születik. 

Ezt is szeretjük