Ingyen tankönyv, hittan és a mindennapos mozgás

Ezek változnak az oktatásban

Szeptembertől új élet vár a gyerekekre az iskolákban.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az általános iskolákba való beiratkozás már megtörtént, de sok minden változik a közoktatásban 2013. szeptember 1-jétől.

A szülők április elején írathatták be a gyerekeiket az általános iskolákba, aminek megkezdése hatéves kortól kötelező. Ez alól kivételt képez, ha a szakértői bizottság javasolja a maximum egyéves halasztást.

Fizikai és pszichés elvárások

Ez azt jelenti, hogy a gyereknek mind fizikálisan, mind pszichésen meg kell felelnie bizonyos elvárásoknak. Fizikai szempontból a testi fejlettséget veszik figyelembe - magasság, testsúly, jobb- vagy balkezes -, pszichés szempontból többek között a figyelem, az emlékezet, az észlelés, illetve a gondolkodás fejlettségét veszik szemügyre. Például: képes-e a figyelmét körülbelül 15 percig folyamatosan fenntartani, meg tud-e jegyezni rövid verseket, meséket, továbbá képes-e alkalmazkodni és a közösségbe beilleszkedni. Így az iskolába lépéshez szükség van egy fejlettséget igazoló dokumentumra, illetve a beiratkozáshoz még a gyerek lakcímkártyájára és a szülő személyi igazolványára.

Változások

A 2013-2014-es tanévtől kezdve több változás is életbe lép. Tantárgyi változások szempontjából a legfontosabb az erkölcs és a hittan kötelező bevezetése az állami iskolákban, amelyek az iskolán kívül is megtarthatóak lesznek. Az erkölcstan tananyagát központilag határozzák meg, de a hittan nem a kerettantervhez igazodik majd. Az utóbbival kapcsolatban el kell dönteni, hogy melyik felekezethez tartozó hittanórára járna a gyerek.

Családi napközik

Pár héttel ezelőtt Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere még arról nyilatkozott, hogy 2014-től nem lehet a kötelező óvodát a családi napközikben teljesíteni. Ez súlyos következményekkel járt volna mind a gyerekek elhelyezését, mind a kismamák foglalkoztatottságát illetően.
Azonban a hónap végén, május 27-én végül az Országgyűlés elfogadta a független Ertsey Katalin és az LMP-s Osztolykán Ágnes javaslatát, miszerint igenis váltsa ki a kötelező óvodát az eddig jól bevált és sokkal gazdaságosabb családi napközi intézménye. Ezzel az állam több millió forintot megspórol.

A gyerekek rossz egészségi állapotára hivatkozva bevezetik a mindennapos testnevelésórát. Ehhez a kezdeményezéshez az idei évben áprilistól május végéig kötelezően felmérik a tanulók edzettségét, illetve kötelező jelleggel fél óra meditációt javasolnak heti két órában. 

Egy másik nagy változás, amivel a szülők tízezreket spórolhatnak meg, hogy 2013. szeptember 1-jétől az első osztálytól felmenő rendszerben a diákok a magyar kiadású könyveket térítésmentesen kapják, ezzel szemben a munkafüzetek száma csökken. Az ingyenes tankönyvellátás az 1-8. évfolyamoknak jár majd a következő tanév elejétől, és a terv szerint négyévente fogják cserélni azokat.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az utóbbi időben kialakított tankerületi rendszer szabályozza a gyerekek beíratását, tehát, ha más tankerületbe tartozó intézménybe járna a gyerek, akkor a befogadó iskolától kapott nyilatkozattal együtt kell bejelenteni a körzeti iskolában. A befogadó iskolának felvételi kötelezettsége a körzetéből érkezőkkel szemben van, de elfogadják a körzeten kívüliek jelentkezését is, amiről külön döntés születik. 

Ezt is szeretjük