A kormány már megint megrövidítené a tanárokat
Elveszik a juttatást?
A 2014-es költségvetéstől függ, hogy kapnak-e juttatást a tanárok.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szeptembertől nem fognak cafeteriát kapni a pedagógusok, talán a jövő évtől igen. A köznevelésért felelős államtitkárság szerint a tanév elkezdődhet a kollektív szerződés nélkül is - írja a Világgazdaság Online.

- A 2014. évi költségvetési tárgyalásokat követően tudunk bővebb információt adni arról, hogy részesülnek-e majd cafeteriában, azaz béren kívüli juttatásban a pedagógusok - nyilatkozta a Köznevelésért Felelős Államtitkárság. Ezek alapján a tanárok idén szeptembertől nem fognak béren kívüli juttatást kapni, jövőre talán.

Mi változott?

Korábban, amíg az iskolák fenntartói például az önkormányzatok voltak, a fenntartók maguk dönthették el, hogy adnak-e cafeteriát az iskolákban dolgozóknak, vagy sem. A törvény szerint a köztisztviselőknek jár évente 200 ezer forint béren kívüli juttatás, míg a közalkalmazott pedagógusoknak csak adható volt.

Mind a Pedagógusok Szakszervezetének, mind a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének vezetője úgy nyilatkozott: mindent megtesznek azért, hogy cafeteriát kapjanak a tanárok szeptembertől. Bár Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének vezetője nem látott sok esélyt arra, hogy a pedagógusok, miután a béremelésnek is csak a 60%-át kapják meg szeptembertől, béren kívüli juttatásban részesülnének.

A cafeteriát a kollektív szerződésnek kellene tartalmaznia, ami július 31-re nem készült el, valószínűleg augusztus végén fog megszületni. A csúszás oka, hogy nem készült még el a köznevelési törvény pedagógus-előmeneteli rendszer részletszabályait tartalmazó végrehajtási rendelet.

Ez a jogszabály fogja tartalmazni a pedagógus-előmeneteli rendszerhez tartozó illetményalap meghatározását, valamint a pedagógus-előmeneteli rendszer kiterjesztését a pedagógiai szakszolgálatokra és a pedagógiai szakmai szolgáltató intézményekre.

Folytatják az egyeztetést

A parlament rendkívüli ülést hívott össze többek között emiatt is augusztus 26-27-re. Ezután ismét egyeztet a pedagógus szakszervezetekkel a kormányzat, és az érdekvédők javaslatai alapján folytatja a konkrét tárgyalásokat a kollektív szerződés szövegéről. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete nem írta alá a megállapodást a kormányzattal még az év elején, de részt venne a szerződés kialakításában.

A köznevelésért felelős államtitkárság szerint a tanév meg tud kezdődni akár a kollektív szerződés aláírása nélkül, mivel ágazati szinten korábban nem is volt ilyen. Galló Istvánné és Mendrey László lapunknak viszont arra hívta fel a figyelmét, hogy a dokumentumban igen fontos oktatási részleteket rögzítenének a cafeteria-juttatás mellett, így például azt, hogy hogyan osztják be a pedagógusok óraszámát, vagy hogy milyen munka után mekkora pótlékok járhatnak. A Klebelsberg Kunó Intézményfenntartó Központ azt jelezte, hogy a pótlékok differenciálásánál például figyelembe fogja venni a tanulólétszámot, illetve az ellátandó feladat nagyságát, nehézségi fokát.

Az államtitkárság közölte, hogy a pedagógusok új munkaszervezésének legfontosabb szabályait a 2011 decemberében elfogadott köznevelésről szóló törvény rögzíti. Ezek a szabályok azóta nem változtak, az augusztus végén megjelenő végrehajtási rendelet e téren új információkat nem tartalmaz. A jelenleg hatályos heti kötelező óraszám fogalmát a neveléssel-oktatással lekötött munkaidő veszi át, amely a teljes munkaidő 55-65%-a, vagyis 40 órás heti munkaidő esetén heti 22-26 óra tól-ig határok között mozog.

Ezt is szeretjük