Megkérdezték a kismamákat: ilyen feltételek mellett térnének vissza szívesen a munkába

Több mint 100 ezer kismama szeretne visszatérni a munkaerőpiacra egy felmérés szerint.

Kismamák munkába visszatérése
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kismamák 28%-a, mintegy 100 ezer ember vállalna munkát, ha a munkavégzés feltételei számukra megfelelőek lennének, jellemzően otthonról végezhető tevékenység és kellően rugalmas munkaidő szerepel az elvárásaik között - derül ki a Babadirect Kft. 4200 kismama megkérdezésével készült kutatásából.

A közleményben Bayer Péter, a Babadirect Kft. ügyvezető igazgatója rámutatott: a karantén alatt gyorsan teret nyert a távmunka, ezért szakmai körökben ismét feltámadt a remény, hogy ez a 100 ezer emberből álló munkaerőpiaci tartalék végre mozgósíthatóvá válik.

Optimizmusra ad okot, hogy a felmérés szerint a kismamák sok időt töltenek önképzéssel: a dolgozni vágyó nők 60%-a aktívan foglalkozik ezzel. Legtöbbet, napi 1,8, illetve 1,7 órát azok, akik szakmunkásként, vagy nyolc általánost végeztek, némileg kevesebbet, 1,5, illetve 1,4 órát az érettségizettek, illetve a főiskolát vagy egyetemet végzettek. Hozzátették, ezek az arányok leképezik a piaci elvárásokat, különösen azt, ami a távmunkában történő foglalkoztathatóságot illeti - írták.

A közlemény szerint ugyanakkor a dolgozni vágyó több mint 100 ezer kismamánál nagyobb munkaerőpiaci tartalékot feltételezni ebben a csoportban túlzás lenne. A felmérésből - amely nem reprezentatív - ugyanis az is kiderül, hogy a nem dolgozó kismamák több mint fele nem is szándékozik munkát vállalni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A közösségi média ilyen-olyan formában, de mindenki életének része. Mégis sokszor úgy tűnik, nem tudjuk megfelelően használni. De vajon hol rontjuk el? Miért mindig a legbántóbb kommenteken van a legtöbb like? Kell-e reagálni egy utálkozó hozzászólásra, vagy az ignorálás az egyetlen út? A legújabb epizódban többek között ezekre a kérdésekre Tóth Dani pszichológus, Verebélyi-Kovács Csilla, a Femina social media managere, valamint Pintér Ada műsorvezető kereste a választ.

Promóció

A felmérés szerint a legfeljebb ötéves gyereket nevelő kismamák 21%-a dolgozott a járvány vége felé: 13%-uk bejárt dolgozni, 8%-uk pedig távmunkában végezte el a munkahelyi feladatait. A Babadirect Kft. 2019 végén jött létre, a vállalkozás online platformot működtet a kismamák oktatására, segítésére, támogatására.

Fotók: Getty Images

Szülés után mennél vissza dolgozni? Ezek a jogaid

Akár egy, akár több gyermeke van az édesanyának, pár kihagyott év után bizony nehéz a munkába való visszaállás. Azokat a szabályokat foglaltuk össze, amelyek a munkavállalóra és munkáltatóra egyaránt érvényesek.

Szülés után mennél vissza dolgozni? Ezek a jogaid, ha anyaként újra munkába állnál

Mielőtt visszamennél dolgozni, nem árt, ha tisztában vagy a jogaiddal.

Elolvasom
Ezt is szeretjük