125 éve kihaltnak hitt állatfajt fedeztek fel egy szigeten: érdekes a csavar a történetben
A Gould-ausztrálegeret 1895 óta nem látták az ausztrál kontinensen. Vagy mégis?

capa-obol
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy 125 éve kihaltnak hitt rágcsálófajt fedeztek fel egy apró ausztrál szigeten. A Gould-ausztrálegeret - Pseudomys gouldii - 1895 óta nem látták az ausztrál kontinensen. A canberrai Ausztrál Nemzeti Egyetem kutatói azonban kihalt és élő rágcsálófajok DNS-ének összevetésével felfedezték, hogy a nyugat-ausztráliai Cápa-öböl egy kicsiny szigetén élő djoongari, más néven cápa-öbölbeli egér - Pseudomys fieldi - valójában azonos a kihaltnak hitt rágcsálóval.

Az Emily Roycroft vezette kutatócsoport nyolc kihalt rágcsálófaj ausztráliai és londoni múzeumokban őrzött példányaitól vett DNS-mintát, ezt vetették össze rokon rágcsálófajokéval.

ausztral-eger

A Gould-ausztrálegér fennmaradásán kívül jó hírnek nevezték a kutatók azt is, hogy viszonylag nagy a 19. században begyűjtött rágcsálók genetikai sokszínűsége, ami arra utal, hogy nagy és potenciális stabil populációik éltek Ausztráliában eltűnésük előtt. Ez cáfolja azt a nézetet, amely szerint az eltűnt fajok már az európaiak Ausztráliába érkezése előtt kihalófélben voltak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az európaiak, a magukkal hurcolt állatok és betegségek, szokásaik, ipari és mezőgazdasági tevékenységük hozzájárulhatott az őshonos fajok kihalásához, ugyanakkor a Gould-ausztrálegér kihaltnak nyilvánítása elsietettnek tűnik - olvasható a New Scientist tudományos hírportálon. A kutatók most abban reménykednek, hogy a távoli, nehezen elérhető, kis tengerparti szigeteken, amelyek többségére soha nem jutottak el a macskák és a rókák, más, a szárazföldről eltűnt fajok is életben lehetnek még.

Kiemelt kép: Getty Images

8 állat, ami 10 éven belül eltűnik a Földről

Még visszafordítható lenne a sorsuk, de egyáltalán nem biztos, hogy ezek a kihalófélben lévő állatok 2030-ra még köztünk lesznek.

Ezt is szeretjük