Mégsem fenyegeti pusztulás a korallokat? Biztató eredményre jutott egy friss kutatás
A legtöbb korallfaj globális kipusztulásának kockázata alacsonyabb, mint azt korábban gondolták a tudósok.

korallok pusztulása
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ötszázmilliárdra becsülik a Csendes-óceánban élő korallok számát ausztrál kutatók, akik a virágállatok kipusztulásának kockázatát is újraértékelték a friss számadatok fényében.

A szakemberek több mint 300 korallfaj populációinak méretét becsülték meg a Csendes-óceánban Indonéziától Francia Polinéziáig. A kutatók a korallzátonyokat jelölő térképekre és a korallkolóniák megszámlálására alapozták az eredményeiket - olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

Korallpopuláció a világon

- Becslésünk szerint nagyjából 500 milliárd korall él a Csendes-óceánban. Megközelítően ugyanennyi fa lehet az Amazonas-medencében, vagy madár a világon - mondta Andy Dietzel, az ausztráliai James Cook Egyetem munkatársa, aki a tanulmány vezető szerzője volt.

GettyImages-1190506982

- Ismernünk kell egy faj populációméretét ahhoz, hogy felmérhessük kipusztulásának kockázatát - mutatott rá Andy Dietzel. A szakember szerint a régió nyolc leggyakoribb korallfajának populációi külön-külön mind nagyobbak a bolygó 7,8 milliárd fős népességénél.

Az eredmények azt sugallják, hogy bár a virágállatok regionális pusztulása súlyos csapást jelent a helyi korallzátonyokra, a legtöbb korallfaj globális kipusztulásának kockázata ugyanakkor alacsonyabb, mint azt korábban becsülték a szakemberek.

Megelőzhető a korallok pusztulása

A Nature Ecology & Evolution című folyóiratban megjelent tanulmány társszerzője, Terry Hughes professzor szerint a mostani eredmények jelentős hatással lehetnek a klímaváltozás miatt világszerte pusztuló korallzátonyok kezelésére és helyreállítására.

- Zátonyonként átlagosan 30 korallt számoltunk egy négyzetméteren. Ez több tízmilliárd virágállatot jelent az ausztrál Nagy-korallzátonyon, még az éghajlati szélsőségek okozta közelmúltbeli veszteségek ellenére is - mondta Terry Hughes.

A cikk az ajánló után folytatódik

- A korallzátonyok helyreállítása nem oldja meg az éghajlatváltozás problémáját. Nagyjából 250 millió felnőtt korallra lenne szükség ahhoz, hogy mindössze egy százalékkal növeljük a Nagy-korallzátony borítását - tette hozzá a szakember. Terry Hughes szerint jelenleg a megelőzésre, vagyis a vadon élő korallpopulációk megóvására kell koncentrálni.

- Tekintettel ezeknek a korallpopulációknak a nagy méretére, nem valószínű, hogy azonnali kipusztulás vár rájuk. Még mindig van idő, hogy megóvjuk őket az emberi tevékenységekből eredő felmelegedéstől, de csak akkor, ha mihamarabb csökkentjük az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását - húzta alá a szakember.

A világ 10 legzöldebb országa közül 6 európai

A következő országok rengeteget tettek és tesznek is azért, hogy a környezetüket megóvják, fenntartható szemléletű gazdálkodást folytassanak, és elérjék a szén-dioxid-kibocsátás minimálisra csökkentését.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük