1990 óta a méhek negyede eltűnt: tudósok beszéltek az egyre égetőbb bajról

Harminc év alatt a méheknek egy jelentős hányada eltűnt a kutatók szeme elől.

méhecska
beauty and style
Top olvasott cikkek

Argentína egyik kormányhivatalának, a National Scientific and Technical Research Council, röviden CONICET szakemberei észrevették, hogy az 1990-es évek óta közzétett felmérésekben a méhfajok 25%-a hiányzik. Történik mindez annak ellenére, mennyi kutatás jelent meg világszerte az aktuális méhállományokról. 

Ugyan ez még nem jelenti azt, hogy biztosan kihaltak volna, elképzelhető, hogy csak annyira ritkán fordulnak elő, hogy már a természetben nem  lehet őket olyan könnyen megtalálni.

Nincs adat a méhek egynegyedéről

- Ahogy a világon egyre több kutatócsoport alakult, akik megosztották felfedezéseiket, úgy csökkent látványosan a különböző méhfajokról szóló bejelentések száma - állt Eduardo Zattara biológus nyilatkozatában a phys oldalán. - Ez még nem a méhek tömeges kihalását jelenti, de elmondható, hogy a vadon élő méhek nem éppen gyarapodnak.

Karcsúméhek családjába tartozó egyed.
Karcsúméhek családjába tartozó egyed.

Már több tanulmány megjelent a méhpopuláció csökkenéséről, mindegyik egy-egy régióra vonatkozóan vonta le a következtetéseket. Ebben a globális tanulmányban az elmúlt harminc év anyagait gyűjtötték össze, különböző múzeumoktól, egyetemektől és magánszemélyektől, és közel 20 ezer méhfajtának a változásait vizsgálták meg.

A kutatás során kiderült, hogy a méhek negyede eltűnt az évek alatt, és ez az eltűnés nem arányosan oszlik el a méhcsaládok között. A karcsúméhekről és a földiméhekről látványosan kevesebb adat érkezett be. 

A cikk az ajánló után folytatódik

- Ez azt mutatja, hogy ami regionálisan zajlik, az megtörténik a globális szinteken is. Minél több adat jelenik meg a méhpopuláció változásáról, annál nagyobb bizonyosságot nyer ez az állítás, de nincs idő tovább vizsgálódni. Valami történik a méhekkel, és valamit tenni kell ellene. Nem várhatunk arra, míg teljes bizonyosságot nyerünk ezen állapotról, a méhek nem várhatnak - fejezte be gondolatmenetét a biológus.

Hihetetlen, de ezeket a képeket tényleg méhek készítették

Művészeknél néha együtt kell működni ahhoz, hogy közösen valami nagyot lehessen megalkotni. De mi van akkor, ha valaki méhekkel dolgozik össze?

(Cikken belüli kép forrása:  Bruce Marlin / Wikipedia CC BY-SA 2.5, borítókép forrása:  Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük