Megfejtették a méhkirálynők duettjét: lebilincselően érdekes a háttere

Kiderült, hogy a méhkirálynők énekükkel valójában nem egymásnak üzennek.

mehkiralyno
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Megfejtették a méhkirálynők kettős énekét nagyon érzékeny vibrációs detektorok segítségével. A dolgozó méhek úgy segítenek a világra újabb királynőket, hogy viasszal speciális lépsejtekbe zárják, és méhpempővel táplálják őket. A királynő "hápogó" hangot hallat, amikor készen áll arra, hogy kikeljen a kamrájából. Ha azonban egyszerre kettő kel ki, elkezdődik köztük a harc. Ha egy királynő kikel a lépsejtből, hápogása tülkölésszerű hangra vált, amellyel azt jelzi a dolgozóknak, hogy a többi - még hápogó - királynőt tartsák fogságban.

Martin Bencsik, a nottinghami Trent Egyetem kutatója, a Scientific Reports című tudományos lapban bemutatott kutatás vezetője szerint igazán különleges ezen csodálatos állatok éneke. - Hallható, ahogy a királynők válaszolnak egymásnak. Azt feltételezték, hogy az egyik beszél a másikhoz, valószínűleg azért, hogy kölcsönösen felmérjék, melyikük erősebb. Most azonban bizonyítékunk van egy másik magyarázatra - mondta Bencsik.

A tülkölés a kolóniában mozgó királynő hangja, amely jelzi jelenlétét a dolgozóknak. A hápogás azon királynők jeladása, amelyek készen állnak arra, hogy előbújjanak, de még lépsejtjük fogságában vannak. A királynők tehát nem egymásnak üzennek, kommunikációjuk a királynő és a dolgozók között zajlik. A több ezernyi méhből álló társadalom igyekszik egyszerre csak egy királynőt kiengedni - írja a BBC.

A szakértő kifejtette: a hápogó királynőket a dolgozók szándékosan tartják fogságban - addig nem engedik szabadon a hápogó méhkirálynőt, amíg hallják a tülkölést. Ha a tülkölés abbamarad, az azt jelenti, hogy a királynő valószínűleg kirajzott, azaz elhagyta a kolóniát, hogy új közösséget hozzon létre. Ez a kolóniát arra sarkallja, hogy kiengedjen egy új királynőt. - Minden döntés a csoport döntése. A dolgozó méhek döntik el, akarnak-e új királynőt, vagy sem - mondta Bencsik.

Fotók: Getty Images

Képeken a méhecske-influenszer

Egy francia alapítvány egy igazán klassz ötlettel állt elő: megalkotják az első méhecske influenszert, aki saját Instagrammal és követőtáborral rendelkezik. A cél, hogy felhívják az emberek figyelmét a méhek helyzetére, és hogy a befolyt összeget a méhek megmentésére alapult Bee Fund szervezetre fordítsák.

Ezt is szeretjük