A méhek képesek összeadni és kivonni: érdekes módszerrel bizonyították be
Ausztrál kutatók rendkívüli felfedezésre jutottak a méhek képességeivel kapcsolatban.

meh
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amilyen picik, olyan okosak a méhek, legalábbis egy friss kutatás szerint, melynek során a kutatók rájöttek, hogy az állatok képesek elsajátítani alapvető matematikai műveleteket. Egészen konkrétan tudnak összeadni és kivonni.

Az USA Todayen futottunk bele a rendkívüli az érdekfeszítő hírbe, miszerint az ausztráliai RMIT Egyetem tudósai által vezetett kutatócsoport betanított egy csapat méhet, és beterelték őket egy labirintusba. Az útvesztő bejáratához pedig kék vagy sárga színű figurákat állítottak.

A méhek képesek összeadni és kivonni

Ha kék figurával találkoztak, a méheknek hozzá kellett egyet adni a bábuk számához, míg ha sárgával, akkor le kellett vonniuk egyet. Amennyiben helyes megoldásra jutottak, jutalom várta őket az alagútban.

Eleinte a méhek véletlenszerűen választottak, a századik próbálkozás környékén viszont rájöttek a titok nyitjára. Vagyis hogy a kék plusz egyet, a sárga mínusz egyet jelent. Ezek után pedig már tudatosan alkalmazták a szabályt.

Adrian Dyer, az RMIT munkatársa szerint eredményeik egyértelműen bizonyítják, hogy a fejlett numerikus kogníció sokkal szélesebb körben megtalálható az állatvilágban is, mint korábban hitték. Korábbi kutatások ugyan már bebizonyították, hogy a majmok, a madarak és a pókok is képesek kivonni és összeadni, méheknél azonban erre csak most derült fény.

A cikk az ajánló után folytatódik

Felfedezésük azért is páratlan, mert a matematikai feladványok megoldásához egyrészt az összeadás és kivonás szabályait a hosszú távú memóriában kell elraktározni, másrészt kezelni kell meghatározott számok egy halmazát a rövid távú memóriával. Arra pedig bizonyára senki sem gondolt, hogy a a méhek képesek erre.

Nemcsak matekból jók, de született nyomozók is egyben

A Londoni Egyetem kutatócsoportja még 2008-ban tanulmányozta a méheket, melynek során rájöttek, pollengyűjtő munkájuk sok hasonlóságot mutat a sorozatgyilkosokéval. Utóbbiak többnyire a lakóhelyükhöz közel követnek el bűncselekményt, de azért elég távol, hogy a szomszédokban ne keltsenek gyanút.

A méhek így viselkednek pollengyűjtésnél: nem merészkednek messzire a fészektől, de annyira azért eltávolodnak, hogy a ragadozók ne találjanak rájuk. A kutatók számítógépen lemodellezték megfigyeléseiket, melyek azóta segítik a helyi szerveket a bűntények felgöngyölítésében.

10 embertelenül cuki tény az állatvilágból, ami feldobja a napodat

A Kaliforniai Egyetem egyik kutatása szerint az emberek nem sokban különböznek az állatoktól, legalábbis az érzelemkifejezés szempontjából. Mert hiszed, vagy sem, ők is érezhetnek bánatot vagy szomorúságot, annak ellenére, hogy kifejezési eszköztáruk szegényesebb a kétlábúakénál. Persze, számunkra ettől csak még cukibbak és szeretni valóbbak!

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük