Döbbenetes videó: egy fehér delfin úszkál a Temze vizében

A ritka állat utoljára három éve bukkant fel az Egyesült Királyságban Northumberland partjainál, nem csoda, hogy most ő a legújabb szenzáció.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

- Magam sem hiszem, hogy ezt írom, de igaz: egy beluga úszkál a Temzében! - Dave Andrews ökológus és ornitológus posztolta az örömhírt Twitterén a napokban a különleges állat felbukkanásáról.

A természetvédők felhívták a helyiek figyelmét, hogy semmi esetre se háborgassák a fehér delfint, csak a partról gyönyörködjenek benne. Belugát egyébként legutoljára három évvel ezelőtt láttak az Egyesült Királyságban Northumberland partjainál, vagyis előfordulása ezen a tájon meglehetősen ritka.

Boldogan lubickolt a hullámokban

A beluga eredetileg az Északi-sark környéki vizekben honos, érdekesség, hogy, amikor Grönland, Észak-Szibéria vagy Alaszka partvidékeiről eltűnik a jég, az állatok csapatosan, több kilométerre felúsznak a Jeges-tengerbe ömlő folyamokon. Az Egyesült Királyságban 2006-ban bukkant fel egy kíváncsiskodó egyed, aki bizonyára pont akkora örömmel lubickolt a hullámokban, mint mostani rokona.

Érdekesség, hogy, bár az állatok csapatokban vadásznak, és halakkal táplálkoznak, igen lassan, mindössze 10 km/h-s sebességgel úsznak, illetve kizárólag sekély vizekbe merülnek. Ezzel a tempóval egyébként egészen úgy hatnak, mintha olvadó jégtáblák lennének.

Hallásuk ugyanakkor nagyon fejlett, vagyis még a legzavarosabb vízben is pontosan bemérik zsákmányukat. A Wikipédia szerint a beluga első ízben a Rajnánál bukkant fel 1966. május 15-én, ahol 400 kilométert felúszott rajta az árral szemben, aztán megfordult, majd június 16-án elhagyta a folyót.

Öt dolog, amit biztosan nem tudtál a belugákról

  • Tengeri kanárinak is nevezik őket, mert ők a legbeszédesebb cetfélék.
  • Akár 25 percig is kibírják levegő nélkül, és akár 800 méter mélyre is leereszkedhetnek.
  • A beluga nevét az oroszoktól kapta, jelentése fehér - bielo. Ehhez képest szürkén jönnek a világra, és csak nyolcéves korukra öltenek teljesen fehér színt.
  • Hátrafelé is jól úsznak.
  • 2009-ben egy fogságban élő példányuk megmentette egy búvár életét azzal, hogy a felszínre segítette.

Nézd meg ezt is - Tíz embertelenül cuki tény az állatvilágból, ami feldobja a napodat

A Kaliforniai Egyetem egyik kutatása szerint az emberek nem sokban különböznek az állatoktól, legalábbis az érzelemkifejezés szempontjából. Mert hiszed, vagy sem, ők is érezhetnek bánatot vagy szomorúságot, annak ellenére, hogy kifejezési eszköztáruk szegényesebb a kétlábúakénál.

10 embertelenül cuki tény az állatvilágból, ami feldobja a napodat

Nézegess képeket!

Elolvasom

 Képek: Pixabay.

Ezt is szeretjük