Nevetőgörcsöt kapsz, ha meglátod Afrika leghalálosabb ragadozóját: nem ilyennek képzelnéd

Bármennyire is tüneményes, a "kicsi a bors, de erős" közmondás ennél találóbb már nemigen lehetne.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Úgy tűnik, mégsem az oroszlán az állatok királya, már amennyiben a délceg termeten és a remekbe szabott sérón kívül mást is figyelembe veszünk. Merthogy ez a kis állat sem nem hatalmas, sem nem uralkodói megjelenésű, ennek ellenére nincs, aki felérne vele az egész afrikai kontinensen.

A feketelábú macska a macskafélék családjának, azon belül is a kistestű macskák képviselője. Otthona jellemzően Namíbia és a Dél-afrikai Köztársaság, de előfordulhatnak Botswanában, Zimbabwében és Angola legdélebbi határán. Mivel a populáció egyre csökken, a macskaféle vadászatát betiltották Namíbiában és a Dél-afrikai Köztársaságban.

Tízből hat vadászatuk sikeres

Bár első ránézésre tündéri kis plüss cicának tűnik, ha vadászatról van szó, a feketelábú macska maga mögé utasítja rokonait: tízből hatszor biztosan becserkészi áldozatát. Egyébiránt a nyílt, füves területeket kedveli, ahol több, a földön fészkelő madarat találhat.

A hímek többnyire mindössze 37-39 centiméteresek, súlyuk pedig másfél-két kiló között mozog. A nőstények még ennél is valamivel kisebbek, 35-40 centiméteresek, és egy-másfél kilogrammot nyomnak. A hímek farokhossza 8-tól 20 centiméterig, míg a nőstényeké 13-tól 18 centiméterig terjed.

Egy éjszaka alatt akár húsz kilométer

A feketelábú macska magányos, éjszakai ragadozó, zsákmányáért ugyanis egy éjszaka alatt akár 15-20 kilométert is megtehet. A madarakon kívül szívesen fogyaszt hüllőket, cickányokat, egereket és egyéb rágcsálókat, de az sem ritka, hogy a saját súlyánál kétszer nehezebb madarakat is elejti.

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

A párzási időszak július és március között zajlik: a nőstények mindössze két hónapos vemhesség után, többnyire novemberben hozzák világra egy, maximum két kölyküket, akiket aztán elhagyott termeszhalmokban vagy odúkban nevelnek fel. Ha úgy érzed, képtelen vagy betelni a macsekkal, nézd csak ezt a cuki videót!

Nézd meg ezt is - Harmincadik szülinapját ünnepelte egy macska

Foster a huszadik születésnapjára, még 1988 májusában kapta a bársonytalpút, az exteri Rubble mára pedig hivatalosan is Anglia legöregebb macskája lett: a napokban ünnepelte harmincadik születésnapját.  Gazdája őszinte elragadtatással beszélt róla a Bored Pandának, amit most veled is megosztunk.

1988-ban lett egy macskája: nem számított rá, hogy 30 év múlva szülinapi bulit tarthat neki

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük