Nevetőgörcsöt kapsz, ha meglátod Afrika leghalálosabb ragadozóját: nem ilyennek képzelnéd
Bármennyire is tüneményes, a "kicsi a bors, de erős" közmondás ennél találóbb már nemigen lehetne.

macskaszem
Ez is érdekelhet

Beszállás! Nemsokára indul a Mikulás Expressz, siess, mert lemaradsz! (x)

Családi wellness-pihenés Sümegen: ha egy kicsit másra, többre vágysz (x)

Elkezdődött a 27. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál (x)

A tökéletes gyerekszoba titkai - Így még a tanulás is jobban megy majd! (x)

Őszi stílustippek személyre szabva - Hogy idén ősszel Te diktáld a trendet! (x)

beauty and style

Elképesztően nőies a pulóver, ha így viseled: divatos darabok szoknyával »

A 80-as évek profi sminktippjeit követte a lány: meglepődött, mi sült ki belőle »

Illatos, házi testradír sütőtökkel: szuperhatékony bőrfeszesítő percek alatt »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Úgy tűnik, mégsem az oroszlán az állatok királya, már amennyiben a délceg termeten és a remekbe szabott sérón kívül mást is figyelembe veszünk. Merthogy ez a kis állat sem nem hatalmas, sem nem uralkodói megjelenésű, ennek ellenére nincs, aki felérne vele az egész afrikai kontinensen.

A feketelábú macska a macskafélék családjának, azon belül is a kistestű macskák képviselője. Otthona jellemzően Namíbia és a Dél-afrikai Köztársaság, de előfordulhatnak Botswanában, Zimbabwében és Angola legdélebbi határán. Mivel a populáció egyre csökken, a macskaféle vadászatát betiltották Namíbiában és a Dél-afrikai Köztársaságban.

Tízből hat vadászatuk sikeres

Bár első ránézésre tündéri kis plüss cicának tűnik, ha vadászatról van szó, a feketelábú macska maga mögé utasítja rokonait: tízből hatszor biztosan becserkészi áldozatát. Egyébiránt a nyílt, füves területeket kedveli, ahol több, a földön fészkelő madarat találhat.

A hímek többnyire mindössze 37-39 centiméteresek, súlyuk pedig másfél-két kiló között mozog. A nőstények még ennél is valamivel kisebbek, 35-40 centiméteresek, és egy-másfél kilogrammot nyomnak. A hímek farokhossza 8-tól 20 centiméterig, míg a nőstényeké 13-tól 18 centiméterig terjed.

Egy éjszaka alatt akár húsz kilométer

A feketelábú macska magányos, éjszakai ragadozó, zsákmányáért ugyanis egy éjszaka alatt akár 15-20 kilométert is megtehet. A madarakon kívül szívesen fogyaszt hüllőket, cickányokat, egereket és egyéb rágcsálókat, de az sem ritka, hogy a saját súlyánál kétszer nehezebb madarakat is elejti.

A cikk az ajánló után folytatódik

A párzási időszak július és március között zajlik: a nőstények mindössze két hónapos vemhesség után, többnyire novemberben hozzák világra egy, maximum két kölyküket, akiket aztán elhagyott termeszhalmokban vagy odúkban nevelnek fel. Ha úgy érzed, képtelen vagy betelni a macsekkal, nézd csak ezt a cuki videót!

Nézd meg ezt is - Harmincadik szülinapját ünnepelte egy macska

Foster a huszadik születésnapjára, még 1988 májusában kapta a bársonytalpút, az exteri Rubble mára pedig hivatalosan is Anglia legöregebb macskája lett: a napokban ünnepelte harmincadik születésnapját.  Gazdája őszinte elragadtatással beszélt róla a Bored Pandának, amit most veled is megosztunk.

Ezt is szeretjük