Még szakembereknek is nehéz felfogni a klímaválság mértékét: tömeges fajkihalás következhet be

Tömeges fajkihalásra és klímaválságra figyelmeztettek a világ vezető kutatói.

probléma

A világ vezető kutatói legújabb jelentésükben arra hívták fel a figyelmet, hogy a világ nem képes felfogni a biodiverzitás elvesztése és az éghajlati zavarok okozta veszélyek mértékét.

A tanulmányt készítő 17 szakember úgy véli, hogy a bolygó sokkal rosszabb állapotban van, mint ahogyan azt a legtöbben, köztük kutatók is, gondolják - olvasható a The Guardian brit napilap online kiadásában.

A veszély mértéke felfoghatatlanul nagy

- A bioszférát és minden életformáját, beleértve az embereket érintő veszély mértéke valójában olyan nagy, hogy rettentően nehéz felfogni, akár még a jól informált szakembereknek is - írták a Frontiers in Conservation Science című tudományos lapban megjelent jelentésükben, amely több mint 150 korábbi tanulmányt vizsgált.

GettyImages-1288864331
Fotó: Lucky Shrivastava / 500px / Getty Images Hungary

- A természetes világ lerombolása és a hatások megjelenése közötti késedelmi idő miatt az emberek nem ismerik fel, milyen nagy a probléma - érveltek a tudósok. Arra figyelmeztettek, hogy a klímaváltozással összefüggő tömeges elvándorlás, a járványok és a források miatti konfliktusok elkerülhetetlenekké válnak, hacsak nem születnek sürgősen intézkedések.

A probléma kezeléséhez messzire mutató változtatásokra van szükség a globális kapitalizmus, az oktatás és a nemek közötti egyenlőség terén. A jelentés hónapokkal azután született, hogy a világ nem teljesítette a biológiai sokféleség védelméről szóló egyezmény által elfogadott stratégiai tervben megfogalmazott, 2020-ig elérendő célok egyikét sem. A jelenlegi helyzet alapján a világ nagyjából egymillió faja kihalhat a következő évtizedekben egy ENSZ-jelentés szerint.

Klímavészhelyzet elleni intézkedések

A klímavészhelyzet hatásai sokkal evidensebbek, mint a biodiverzitás csökkenéséé, a társadalom mégsem képes visszafogni a károsanyag-kibocsátást.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Úgy véljük, hogy amint az emberek megértik a probléma nagyságát és közelségét, nyilvánvalóvá válik, hogy sokkal többet kell tennünk az olyan egyéni akcióknál, mint például a műanyaghasználat csökkentése, kevesebb hús fogyasztása vagy a kevesebb repülés. Nagy, szisztematikus változtatásokra van szükség, méghozzá gyorsan - mondta Daniel Blumstein, a Los Angeles-i székhelyű Kaliforniai Egyetem tudósa.

A világ 10 legzöldebb országa közül 6 európai

A következő országok rengeteget tettek és tesznek is azért, hogy a környezetüket megóvják, fenntartható szemléletű gazdálkodást folytassanak, és elérjék a szén-dioxid-kibocsátás minimálisra csökkentését.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük