Így vehető igénybe a mobilkészülékcsere-támogatás: útmutató lépésről lépésre
Elindult az NMHH készülékcsere-programja. Hogyan veheted igénybe, és miért érdemes?

telefon
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ötmilliárdos keretből indult el a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság - NMHH - mobilkészülékcsere-programja február 14-én. Az összegből negyedmillió használatban lévő 3- és 2G-képes mobiltelefon cserélhető le a mobilinternetezésre alkalmas minimum 4G-képes készülékre. A hatóság tematikus aloldalán térképen kereshető a közel 700 regisztrált üzlet, az igénylés folyamatán pedig kisfilm vezeti végig az érdeklődőket. Pontokba szedtük a legfontosabb információkat.

Az elsőrangú hazai 4G-hálózatok és az ezeket kihasználó okostelefonok széles körű terjedése miatt a hazai távközlési szolgáltatók várhatóan 2023-ra lekapcsolják a 3G-mobilhálózatot. Emiatt számos régebbi készüléktípuson elérhetetlenné válik a mobilnet.

Az átállást az NMHH készülékcsere-támogatási programmal segíti: a használatban lévő 3G-képes készülékek minimum 4G-képes telefonra való cseréjét bruttó 20 ezer forinttal támogatja maximum bruttó 120 ezer forintos készülék vásárlása esetén. A kizárólag 2G-képes mobilok cseréjére május 9. után lesz lehetőség, amennyiben még rendelkezésre áll keretösszeg.

Készülékcsere országszerte percek alatt

- Az NMHH tematikus oldalán, a netrefel.hu weboldalon elérhető térképen az érdeklődők a település vagy irányítószám beírásával kereshetik ki a hozzájuk legközelebbi programban részt vevő üzleteket és azok adatait. Az oldalon egy általános információkat tartalmazó és az igénylési folyamatot részletesen bemutató kisfilm is elérhető - mondta el Vári Péter, az NMHH főigazgató-helyettese.

Miután az igénylő a programban részt vevő hétszáz kereskedelmi pont közül kiválasztotta a számára legkedvezőbb üzletet, a régi készüléken kívül már csak személyi igazolványát és lakcímkártyáját kell magával vinnie. Az üzletben a kereskedő a régi telefon IMEI-száma alapján ellenőrzi, hogy az igénylő jogosult-e a támogatásra, majd felveszi a személyes adatokat: ellenőrzi a személyi igazolványt és lakcímkártyát.

Ezt követően a vásárlónak nyilatkoznia kell arról, hogy mielőtt leadja a telefont, törölt róla a használat során keletkezett minden személyes adatot. Ezután következik a kiválasztott, maximum 120 ezer forintos új készülék megvásárlása, amihez 20 ezer forintos támogatást nyújt az NMHH. Mindez várhatóan 15-20 percet vesz igénybe.

A cikk az ajánló után folytatódik

Indulás előtt

Érdemes otthon, indulás előtt átnézni a kereskedők kínálatát, ismerkedni a készülékekkel a gyorsabb választás érdekében. A netrefel.hu oldalon a készülékválasztásban is segít a hatóság. Aki személyesen nem tudja elintézni a készülékcserét, meghatalmazást adhat bármely ismerősének, családtagjának vagy akit segítőjének elfogad. Ehhez a formanyomtatvány a netrefel.hu weboldalról vagy a programot megvalósító Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség pályázati oldaláról is letölthető.

Mivel a régi készülékeket le kell adni a biztonságos és környezettudatos megsemmisítés érdekében, fontos a régi telefon felkészítése, a személyes adatok - névtár, fényképek, jegyzetek - lementése, a SIM-kártya és - ha van - az SD-kártya eltávolítása. Erről szintén részletes, készüléktípusokra bontott útmutató olvasható a netrefel.hu-n. A személyes adatok törléséről az igénylőnek a vásárláskor nyilatkoznia kell.

Hogyan számoljunk G-ket, avagy melyik telefon cserélhető?

A 3G-hálózatok kivezetése Európa több országában napirenden van. A hazai mobilszolgáltatók már megkezdték a folyamatot. A kommunikációs lépések mellett már egyéb lépéseket is tettek, és várhatóan 2023 első felére már nem lesz elérhető a 3G Magyarországon. A 2G-hálózat továbbra is biztonságosan elérhető, a közeljövőben nincs szó a kivezetéséről.

A támogatást ezért elsősorban a 3G-s készülékek cseréjére lehet igénybe venni, de a kerettől függően a 2G-s telefonok is sorra kerülhetnek május 9-től a 3G-képes készülékek mellett. Aki nem biztos a készülék hálózati képességében, ezt könnyen ellenőrizheti. A netrefel.hu információs oldalon az NMHH összeállította a közel száz leggyakoribb 3G-s készülék listáját. Az itt szereplő aktív készülékek tulajdonosai jogosultak a támogatásra.

A hírközlési hatóság hétfőn indult mobilkészülékcsere-támogatási programja 2022. július 17-ig vagy a keret kimerüléséig tart. Kiemelten fontosnak tartják, hogy a technológiaváltás ne érje hátrányosan a fogyasztókat, ezért indították el a programot az Innovációs és Technológiai Minisztériummal partnerségben. A program kivitelezését a Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség Zrt. valósítja meg.

Fotók: Getty Images

Ha elvennék a telefonod

A fotós arra kérte az embereket, tartsák meg ugyanazt a pózt, de a telefonjukat elvette tőlük. Teljesen megváltoztatta az egész helyzetet.

Ezt is szeretjük