7 tévhit a mobiltöltésről, amiben máig sokan hisznek: nem kell, hogy teljesen lemerüljön töltés előtt
Ahogy a technológia fejlődik, egyre nehezebb lépést tartani az újdonságokkal.

tolto
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Magyarországon a mobiltelefonok az ezredfordulón kezdtek elterjedni. A Nemzeti Hírközlési Hatóság 2000-ben még 1,9 millió előfizetést számolt, 2005-ben már 9,14 milliót tartottak nyilván.

Az első mobilok óta rengeteget fejlődtek a készülékek, mégis sok régi információ tartja magát a mobilokkal, illetve azok töltésével kapcsolatban.

Hagyni kell teljesen lemerülni a készüléket

Sokkal jobb a telefont azelőtt feltölteni, mielőtt az teljesen lemerülne. Az újabb modellek akkumulátorainak egyáltalán nem tesz rosszat, ha nem tartanak szünetet. 

Éjszakára is töltőn lehet hagyni a telefont.
Éjszakára is töltőn lehet hagyni a telefont.
Fotó: Remitski / Getty Images Hungary

Nem szabad éjszakára töltőn hagyni a telefont

Az új okoseszközök nem töltenek tovább, ha elérték maximális energiaszintjüket. Ha a telefon egy kicsit merülne, miután teljesen feltöltött, a készülék egyszerűen újrakezdi a folyamatot, majd leállítja, amikor nincs rá szüksége. Nyugodtan lehet a telefont éjszaka töltőn hagyni, nem tölt túl. 

Az új eszközt teljesen fel kell tölteni használat előtt

Az újabb modellek már nem teljesen üres akkumulátorral kerülnek ki az üzletekből, így az első maratoni töltés nélkül is hosszú életű lesz a telefon. Az egyetlen ok, amiért a legtöbb gyártó mégis azt tanácsolja, hogy teljesen töltsék fel a telefont használat előtt, az a maximális felhasználói élmény.

A cikk az ajánló után folytatódik


Egy applikáció nem fogyaszthat annyira sokat

Egyetlen applikáció igenis tud annyi energiát fogyasztani, ami az egész felhasználói élményt befolyásolja. A Facebook mobilalkalmazása is pont ilyen. A háttérben futó állandó aktivitása révén tartja naprakészen az értesítéseket, frissíti az üzeneteket és az adatfolyamot. A Facebook applikációjának törlése vagy időnkénti kényszerített leállítása akár 15%-kal gyorsabbá teheti a többi programot, és 20%-kal fogyaszthat kevesebb energiát a telefon. A különböző alkalmazásokat amúgy is érdemes bezárni, erre minden telefon esetében egy mozdulattal lehetőség van.

Hasztalan a telefont kikapcsolni

A telefon újraindítása segíthet némi energiát spórolni. A háttérben futó programok közül sok marad nyitva, amik ha egyenként nem is fogyasztanak sok energiát, de együttesen erősen leterhelik a mobiltelefont. Ha a telefont újraindítják, a feleslegesen futó háttérfolyamatok is leállnak. Annak viszont nem sok értelme van, hogy egész este kikapcsolva maradjon.

Nyugodtan lehet a telefont töltés közben is használni.
Nyugodtan lehet a telefont töltés közben is használni.
Fotó: Tommy Lee Walker / Getty Images Hungary

Töltés közben nem szabad a telefont használni

Amíg a telefon tölt, nyugodtan lehet használni, semmi baja nem lesz. Azonban igaz, hogy a futó alkalmazások ugyanúgy energiát használnak, ami miatt több időbe telik, amíg az akkumulátor száz százalékon lesz.

Nem csak a márka saját töltői jók

Más márkájú vagy hamisított töltők, ha ugyanúgy funkcionálnak is, nem biztos, hogy megfelelő és állandó feszültséggel töltik az adott telefont. A feszültség állandó váltakozása tönkreteheti az akkumulátort.

A 19 éves fiú fotóin ámul az internet: hihetetlen, de telefonnal készültek

Ha valaki úgy véli, hogy fényképezőgép nélkül nem lehet igazán jó fotókat készíteni, csak végig kell néznie a következő fényképeket. A 19 éves, algériai Mounir Belmokhtar bebizonyítja, hogy az egyre professzionálisabb mobilokkal és a funkciók kiismerésével tökéletes felvételeket lehet lőni.

(Képek: Getty Images)

Ezt is szeretjük