5 ördögien okos tipp, hogy ne fulladjon veszekedésbe a családi összejövetel

Kár tagadni: az ünnepi asztalnál a levesnél csak az indulatok forrnak jobban.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A karácsonyi reklámok javarészt egy olyan, idillikus család képét mutatják be, amilyen a valóságban nem létezik. A filmekben már gyakrabban megjelenik a feszültség, de alapvetően minden esetben happy enddel végződik a legkacifántosabb sztori is.

A való életben azonban előfordulhat, hogy olyan sértések repkednek az asztal körül, melyek miatt sokáig neheztelnek egymásra a családtagok, pedig a szeretet ünnepének lényege az együttlét öröme kellene, hogy legyen. A tolerancia tudatosan tanulható: ez az öt megküzdési stratégia a legcsípősebb nyelvű nagynénitől is megment. 

Ne fakadj ki!

Jó akaratlagosan eltökélni már előre, hogy nem veszel magadra semmiféle bántást, nem ugrasz be a cukkolásoknak, hanem higgadtan végighallgatod, hiszen minden évben megtörténik, nem igaz? Míg egyes kritikusok sosem bírják ki, hogy ne tegyenek egy megjegyzést a másik szettjére, mások egész biztosan felhoznak kellemetlen témákat, sőt, célirányosan kérdésekkel is bombáznak, ha amúgy nem éreznéd magad sarokba szorítva.

Erre viszont csak egy megoldás létezik: készíteni egy konkrét listát, melyben sorra veszed, általában ki milyen, akár szellemesnek tartott, rosszindulatú kommentekkel illet. Amikor élesben is terítékre kerül az ugratás, jusson eszedbe a lista, gondolatban mosolyogva pipáld ki rajta a kérdéses egyént, és egyszerűen ne vedd magadra, kezdj máshoz vagy másról beszélni. 

Fogyassz felelősséggel!

Természetesen az sem jó, ha addig eszel, amíg úgy nem érzed, hogy kipukkansz, a vitákat azonban nem a teli has szüli, annál inkább az, ha valaki nem tudja, hol a határ az alkoholizálásban. Az italtól ugyanis megered a nyelv, és a fokozott érzékenységből kifolyólag mélyebben érinthet egy amúgy viccelődésnek szánt megjegyzés is. A heves reakciókért felelős forró puncsok és jeges likőrök mértéktartó fogyasztásával viszont elkerülhető, hogy az alkohol beszéljen helyetted. 

Számolj tízig, vagy lépj le!

Inkább tűnj egy kicsit lassúnak, és fontold meg a válaszod, mielőtt élből visszavágnál egy goromba megjegyzéssel. Nem éri meg a családi összejövetel hangulatát felpaprikázni, inkább egy másik alkalommal, négyszemközt próbáld megbeszélni a problémát az illetékessel. Ne a desszert előtt dobd le a bombát, amivel kirobbanthatsz egy olyan vitát, amivel tönkreteheted mindenki hangulatát.

Ha úgy érzed, egyre forróbb a talaj körülötted, ajánld fel, hogy segítesz elpakolni a konyhában, vagy lemész sétálni egyet a gyerekekkel, esetleg hozol valamit a boltból. Szellőztesd ki a fejed, és meglátod, sokkal békésebben telik majd a közös idő, ha beiktatsz néhány kisebb szünetet az egész estés családozásba. 

Ne vedd magadra!

Sokan hajlamosak magukra venni azt is, ami nem az ő ingük. Gondolj egy másik személyre, aki hasonló problémákkal küzd, mint amik miatt téged próbálnak kellemetlen helyzetbe hozni, és reagálj az ő szemszögéből. A pszichológusok által transzcendens egóként leírt jelenség elnevezése a latin átlépek szóból ered: lépj ki egy kicsit az éntudatodból, és egy kívülálló szemével közelítsd meg és kezeld a felmerülő helyzetet. 

Fogadd el, és legyél hálás!

A médiából sugárzott tökéletes család képéért nem kell a szomszédba menni: a közösségi oldalakon egymást érik az ölelkezős, mindenki szeret mindenkit címszavú fotók. Pedig nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a Facebookon és Instagramon látott képek nem mindig tükrözik a valóságot, de kényszert keltenek benned, hogy nálad is minden úgy történjen, és úgy nézzen ki, ahogy a nagy könyvben meg van írva. Legyél hálás azért, ami neked megadatott, és ne hasonlítgasd magad az ismerőseidhez. Nem tudhatod, hogy a mosolyok mögött milyen elfojtott indulatok vagy sérelmek rejtőznek, inkább találd meg a szépet és a becsülendőt a te ünnepedben! 

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Nézd meg ezt is - Karácsony a Fehér Házban

Az elnöki pár átvette a fenyőfát, ami karácsonykor majd a Kék Szobát díszíti - a díszítésen azonban nem nekik kell aggódniuk. 

Ezt is szeretjük