Hogyan úszd meg a karácsonyt csomagolópapír nélkül? Filléres ötletek, hogy ne kelljen venni
Idén legyen papírmentes a karácsony! Szuper tippeket adunk, mivel helyettesítheted a csomagolópapírt.

csomagolopapir
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az év utolsó hónapjában riasztóan megugrik a megvásárolt, felhasznált, majd szinte azonnal eldobott papír mennyisége. Ráadásul a keletkező hulladéknak csak töredéke kerül szelektív gyűjtőkbe. A felesleges pazarlás helyett a WWF Magyarország idén az ötletes alternatívák és a cellulózmentes csomagolások használatára buzdít mindenkit. Elő a fenntartható és kreatív ötletekkel!

Az adatok a világ minden pontján sokkolóak. Az Egyesült Királyságban csak a decemberben elhasznált csomagolópapírral kilencszer körbetekerhetnénk az Egyenlítőt. Kanadában, az ünnepi szezonban az egy főre eső hulladék mennyisége eléri az 50 kilogrammot. Az Amerikai Egyesült Államokban, ha minden család csupán kettő ajándékot újrahasznált csomagolásba kötne, 45 ezer futballpályányi papírt lehetne megspórolni.

Magyarországon sem jobb a helyzet - ráadásul nem kizárólag karácsonykor hozunk olyan döntéseket, amelyek nem fenntarthatók. Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés 2014-es adatai szerint évente fejenként körülbelül 95 kilogramm papírhulladékot termelünk, melynek felét a csomagolóanyagok - főleg a vásárolt termékek borítása és karácsonyi díszpapírok - teszik ki. Decemberben pedig akár 10-15%-kal is megnőhet az átlagos papírfogyasztás, míg az újrahasznosítási ráta alig éri el a 65%-ot.

- Ma, amikor naponta találkozunk a médiában az éghajlatváltozás eredményeként bekövetkező természeti katasztrófákkal, amikor egymást érik az érintetlen élőhelyekről és a biodiverzitás csökkenéséről szóló hírek, nagyon fontos, hogy végiggondoljuk, mit tehetünk mi a természeti kincsek túlhasználata és az értelmetlen pazarlás ellen - mondta Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője.

Hozzátette: tudatos választásokkal azonban karácsonykor is csökkenthetjük ökológiai lábnyomunkat - akár azzal, hogy helyi, szezonális termékekből készített fogásokat teszünk az ünnepi asztalra, csökkentjük a húsfogyasztásunkat, vagy pedig azzal, hogy nem használunk csomagolópapírt. Egy kis odafigyeléssel számtalan csomagolópapír-mentes alternatíva áll rendelkezésünkre, melyek nem jelentenek többletköltséget.

  • Az ajándékokat régi kottákkal, térképekkel, újságok vagy képregények lapjaival beborítva egyedi és mutatós lesz a végeredmény.
  • Felszabdalhatók a régi, megunt vagy soha nem használt karácsonyi terítők is.
  • Újrahasználhatók a hányódó cipős dobozok - egy kis temperával csodákat lehet tenni!
  • Ha ruhadarabot ajándékozunk, az is használható csomagolóként.
  • Választhatunk 100%-ban újrahasznosított papírt, műanyag szalag helyett pedig rafiát a kötözéshez.
  • Tárgyak helyett jó ötlet lehet élményt, együtt töltött időt ajándékozni!

A cikk az ajánló után folytatódik

- Elsőre talán apróságnak tűnhet a csomagolópapír kiváltása karácsonykor. Higgyük el mégis, ez hatalmas előrelépést jelent az év végi környezetterhelés csökkentése felé! Igenis rajtunk áll, mennyi hulladékot termelünk, ahogyan az is, hogy bolygónk egészségéért hajlandóak vagyunk-e cselekedni - mutatott rá Antal Alexa.

Nézd meg ezt is - 7 kihagyhatatlan karácsonyi dal

A karácsonyi hangulat fontos része a zene. Szerkesztőségünk tagjainak is van kedvenc karácsonyi daluk: elmondjuk, mi melyik ünnepi zenéket hallgatjuk a legszívesebben!

Ezt is szeretjük