A legtöbb családi balhénak ez az oka karácsonykor: brutális stressz nehezedik a nőkre

Karácsonyi szereposztás: a férfi fát hoz, a nő otthon robotol? Minden második családnál áll a bál az ünnepek alatt.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A karácsonyról a szeretetre - 74% -, a főzésre - 64% -, a meghitt hangulatra - 58% -, a vásárlásra - 56% - és a nagytakarításra - 38% - asszociálunk leginkább a Rendi.hu legfrissebb felmérése szerint. Mégis a nők kétharmada stresszes az ünnepeket megelőző időszakban.

- A többségnél a feszültség legfőbb okozója az, hogy a tökéletes karácsony jegyében mindennel el tudjanak készülni - mondta Csillik Timur ügyvezető.

- Ugyancsak sokaknál ad aggodalomra okot, hogy úgy érzik, minden feladat és teher rájuk hárul, és persze a megfelelési kényszer is frusztráltságot eredményez - tette hozzá. A felmérés tanúsága szerint ötből négy háziasszonynak egy jó időbeosztás, a feladatok megtervezése hatékonyabb időmenedzsmentet jelentene, de nyugalmukat az fokozná igazán, ha több segítséget kapnának az előkészületekben a párjuktól, gyerekeiktől.

Áldás és átok ünnepi köntösben

A meghitt hangulatot sokszor veszekedés árnyalja: minden második családnál volt már perpatvar karácsonykor, és minden tizediknél rendszeres a vita. Bár a válaszadók kétharmada szerint nincs olyan rokon, akivel különösen nehéz karácsonykor, ahol fennakadás van, jellemzően a női felmenők, az anyós és az édesanya okoznak bosszúságot.

- Ilyenkor általában a rendre, tisztaságra tesznek kellemetlen megjegyzést attól függetlenül, hogy helytálló-e, vagy sem - tette hozzá Csillik Timur.

Bár a nők kétharmada igyekszik egyensúlyt teremteni a házimunka és a pihenés között, minden ötödik számára csak a robotolás marad az ünnepekre. A karácsony előtti nagytakarításra az otthonok körülbelül harmadánál a karácsony előtti napokban kerül sor, valamivel kevesebben vannak azok, akik még december 20-a előtt rendet tesznek. Csupán néhányan végeznek házimunkát, vagy végeztetik el azt szenteste napján.

Az ünnepek előtti suvickolás a háztartások 42%-ánál körülbelül három-öt órát vesz igénybe, a harmaduknál hat-nyolc órát, és ötből egy háziasszonynak kilenc órát vagy annál is többet kell takarítással töltenie.

- Érdekes azonban, hogy tízből egy nő ezt nem is bánja, mert számára a család az első, valamint a családtagok boldogsága és elégedettsége megér ennyi áldozathozatalt - részletezte az ügyvezető. A háziasszonyok közel fele nem is szokott kivenni szabadságot az ünnepi előkészületek miatt, pedig jól jönne az extra szabadidő.

A cikk az ajánló után folytatódik

Játssz a Heineken kódokkal és nyerj!

Vásárolj promóciós csomagolású Heineken terméket, töltsd fel a kupakban vagy a nyitófülön található kódot és nyerj 4 fős amszterdami utazást vagy legyen tiéd a Heineken ajándékok egyike! Növeld a nyerési esélyed és játssz velünk 2024. július 17-ig!

Advertisement

Promóció

Kétharmados többség véleménye szerint még mindig az az általános közvélekedés, hogy a karácsonyi nagytakarítás és egyáltalán a takarítás a nők feladata. A felmérés eredményei alapján, míg a férfiak a fenyőfa beszerzéséért felelnek, esetleg a bevásárlásban vállalnak részt, addig a nő feladata az ajándék beszerzése, a nagybevásárlás, az ünnepi menü kitalálása, a főzés és a takarítás is. A fenyő díszítése jellemzően csapatmunka.

Hajtás után édes a pihenés

Tíz háziasszonyból csupán egy kérte eddig valaha takarítónő segítségét az ünnepek előtt, alatt vagy után a kutatás szerint.

- Sokan még mindig az ajándékvásárlásra összpontosítanak, ezért kerülik a takaríttatással járó pluszköltséget - avatott a részletekbe Csillik Timur. - Míg ez érthető, az inkább elkeserítő, hogy valaki mások lesújtó pillantása miatt nem adja ki a kezei közül a házimunka terheit, mert attól fél, hogyan vélekednek majd róla, ha nőként nem képes ellátni a feladatait.

Az ünnepek alatt felfokozott stresszt és fáradtságot ki-ki a maga módján heveri ki. A háziasszonyok kétharmada a passzív pihenést részesíti előnyben: korán lefekszenek, sokáig alszanak és lustálkodnak, amíg tehetik. Tízből ketten bezárkóznak a fürdőbe, és egy kád, gőzölgő vízben lelnek megnyugvást. Tízből egy pedig az aktív kikapcsolódásra voksol, így sportol, kirándul. Valamivel kevesebb mint 10%-uk, amint teheti, bejelentkezik fodrászhoz, kozmetikushoz, hogy egy kicsit végre ő kerüljön a középpontba.

7 olcsó és ötletes ajándék karácsonyra, aminek tényleg van értelme

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük