Jó a rák ellen, agyserkentő és finom is: mi az?
Gondoltad volna, mennyi pozitív hatása van gyermekkorod kedvenc italának? Erre jó a kakaó!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha úgy gondoltad, hogy a kakaóitalban csak a tej egészséges, tévedtél: a kakaóbabnak, amiből a kakaópor készül, számos jótékony hatása van.

Persze a feldolgozott, cukrozott változatokban és a csokoládéban kisebb mértékben érvényesülnek ezek a hasznos tulajdonságok, mint a nyers termés esetében, de a hatóanyagok nem vesznek el teljesen. Nézd meg, mi mindent teszel az egészségedért, ha sok kakaót fogyasztasz!

A hosszú élet titka?

A kakaó remek antioxidáns. A benne található flavonoidok lekötik a szabadgyököket, ezáltal megakadályozzák, hogy azok károsítsák, megbetegítsék a sejteket. Ennek következtében a szervezet elhasználódása, öregedési folyamata lelassul, vagyis a kakaó hozzásegíthet a hosszabb élethez.

A  New York-i Cornell Egyetem vizsgálata szerint egy csésze kakaó ötször annyi antioxidánst tartalmaz, mint ugyanennyi fekete tea. Ráadásul a legújabb tanulmányok szerint az édes ital jó szolgálatot tehet a rákos megbetegedések kialakulásának megelőzésében, és csökkenti az immunműködés rendellenességeit.

Remek agyserkentő

Nem véletlen, hogy a vizsgázó diákoknak azt javasolják, fogyasszanak el egy kis csokoládét a megmérettetés előtt: a kakaó flavonoidjai ugyanis fokozzák az agy vérellátását, ezzel növelve annak teljesítőképességét.

Ez a tulajdonság nemcsak az azonnali hatás miatt fontos: az agyi véráramlás növekedése az időskori elbutulás megelőzésében is nagy szerepet játszik. A flavonoidok vérkeringést serkentő tulajdonsága az olyan időskori betegségek kezelésében is segítséget nyújt, mint a demencia.

Egészségvédő hatása van

Az International Journal of Medical Sciences szaklapban megjelent 2007-es kutatás szerint a kakaó a civilizációs betegségek megelőzésében is segít. Azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak kakaót, jóval kisebb arányban fordult elő a cukorbetegség, a szívroham, a szélütés, valamint a különböző keringési zavarok fellépése.

A kakaó magas kalóriatartalma miatt erős élénkítő hatással bír, de eme tulajdonsága miatt sajnos a fölösleges kilókkal való harcban nem lesz a segítségedre, sőt. Ha azonban a kiegyensúlyozott táplálkozás részeként mértékkel iktatod be a napi étrendedbe, érvényesülnek a jótékony hatásai.

Ezt is szeretjük