Ezért tilos kenyérrel etetni a kacsákat: különösen a fiókákra veszélyes

Évtizedek óta tartja magát a rossz beidegződés, pedig sokat árthat a kacsáknak a kenyér.

Kacsa kenyér
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Különösen kisgyerekes családok sportja a kacsák kenyérrel való etetése. Érthető, hiszen minden háztartásban akad egy kis száraz pékáru, melyet a család esetleg már nem eszik meg, és háziállat híján más sem. A városi kacsák azonban szívesen elfogyasztják.


A gyerekeknek pedig mekkora öröm, hogy etethetik a vízen sikló, hangoskodó szárnyasokat! Az etetésről nem is kell lemondani, de nagyon nem mindegy, hogy milyen elemózsiát kapnak a kacsák.

Ezért tilos kenyérrel etetni a kacsákat

Bár a kenyér kis mennyiségben fogyasztva nem jelent komoly veszélyt a kacsákra nézve, nagyobb parkokban vagy Balaton-parti településeken megesik, hogy az emberek nem tudnak mértéket tartani, illetve egész egyszerűen túl sokan etetik a vízimadarakat.

A túl sok kenyér veszélye egyfelől, hogy a vízben sokáig ázva megpenészedik, és megbetegíti a kacsákat. Ráadásul az el nem fogyasztott nagy mennyiségű nedves kenyér fokozhatja az alganövekedést, valamint az olyan, betegségeket terjesztő rágcsálók megjelenéséhez vezethet, mint a patkányok.

Másfelől a fehér kenyér valódi tápértéke csekély, így bár a madarak ízletesnek találják, más, számukra előnyösebb ételek helyett fogyasztják azt - csakúgy, mint az emberek. A magas szénhidrát-, illetve magas fehérjetartalmú étrendnek pedig van még egy veszélye, melyet angolul angel wingsnek, vagyis angyalszárnynak hívnak, és különösen a fejlődésben lévő kiskacsákra veszélyes. Az angyalszárny egy olyan deformáció, mely során a szárny utolsó ízülete eltorzul, a végtollak ahelyett, hogy laposan a testre simulnának, kilógnak oldalra, melynek következtében a madár képtelen lesz a repülésre.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

Mivel etetheted a kacsákat?

A kacsák mindenevők, vagyis étrendjük részét képezik például a különféle vízi növények, csigák, rovarok. Ha szeretnél a kedvükre tenni, bátran etetheted őket a következő nyers zöldségekkel: uborka, saláta, kelkáposzta, kukorica, borsó, bab, brokkoli, cékla, tök, paradicsom.

Macskád van? Töltsd ki ezt a kvízt!

Természetesen a legjobb, ha a cica rendszeresen a számára kifejlesztett, jó minőségű macskaeledelt kapja. Néha azonban minden gazdinak megesik a szíve egy nasiért könyörgő macskaszempáron. Te tisztában vagy vele, hogy milyen étellel nem ártasz kedvencednek? Teszteld!

8 hétköznapi étel, amit soha ne adj a macskának: tudod, mi mérgező számára?

Kvíz!

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük