Egy fontos teendő, amiről gazdiként évente gondoskodnod kell az állatorvosok szerint

Szakértők mondják el, miért szükséges a rendszeres oltás.

Állatorvosok az oltásról
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az Immunizációs világhét, vagyis április utolsó hete kiváló alkalom arra, hogy a kisállatok oltásairól beszéljünk. A gazdik az állatorvosoktól minden felvilágosítást megkaphatnak arról, hogy kis kedvencüknek mely vakcinákra van szüksége.

Nem szabad megfeledkezni az állat oltási dátumairól, és nem érdemes alábecsülni e pár perces beavatkozások szerepét. A kutya vagy macska így hosszú, egészséges életet élhet. A Kisállatorvos.hu szakemberei öt okkal támasztják alá, miért szükséges a rendszeres oltás.

Az egészségmegőrzés legmegbízhatóbb módja

A háziállatokat folyamatosan veszélyeztetik a különféle fertőzések. Egy rövidke séta, egy egyperces találka a szomszéd kutyával vagy egy vidám pocsolyába gázolás bőven elég, hogy a kórokozók bekerüljenek a kutya vagy macska szervezetébe. A benti állatok sem védettek, a láthatatlan ellenségek ugyanis számtalan módon, például az utcai ruházattal is eljuthatnak hozzájuk.

A megelőzés külsőleg és belsőleg használatos eszközei, mint a nyakörv, a cseppek vagy a tabletták nagyon hasznosak, de csak a külső és belső paraziták ellen védenek. A biztonságos védelem csak az immunrendszert felkészítő vakcinákkal lehetséges, melyeket minden évben frissítenek, fejlesztenek és tesztelnek a hozzáértők, így sosem kell kételkedni a megbízhatóságukban. Mivel az oltást egészségügyi szakember adja be ellenőrzött higiéniás körülmények közt, a komplikációktól sem kell tartani.

Életmentő lehet

A veszettség elleni oltás nem véletlenül kötelező számos országban, hiszen ez a zoonózis - állatról emberre terjedő, fertőző betegség - halálos. Ám egyáltalán nem csak ez a betegség fenyegeti az állatok életét.

A kutyák esetében a szopornyica, a parvovírus vagy a leptospirózis, a macskák esetében a panleukopénia, a herpeszvírus vagy a calicivírus igen súlyos tüneteket okozhat, maradandó szervi vagy ízületi károsodást, bizonyos esetekben pedig az állat életét is megrövidítheti. Ezek a fertőzések egy szempillantás alatt átvihetők: elég hozzá egy pár perces séta, játék egy másik állattal vagy egy elfeledett kézmosás.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban arról dilemmázunk, hogy miért ülünk fel a legfrissebb trendekre, miért követjük megszállottan a divatirányzatokat, valamint a fogyasztás és a reklámvilág pszichológiájának is a mélyére ástunk. Pintér Ada beszélget Márton Szabolccsal az Indamedia csoport ügyfélélmény igazgatójával, és Kazár Zalán Kristóffal a Femina újságírójával.

Promóció

Az oltás a többi embert és állatot is védi

Lehet, hogy a te kutyusodnak történetesen erős a szervezete, így még ha el is kap valamit, hamar felépül. De mi a helyzet a fertőzéssel? Felelősségteljes állattartónak lenni nemcsak azt jelenti, hogy az ember a saját kis kedvencét és saját egészségét védi, hanem a többiekét is, emberekét és állatokét egyaránt. Amikor úgy döntesz, hogy beoltatod a kisállatodat, nemcsak az ő egészségéért teszel, hanem a betegségek terjesztését fékezed, ezáltal a teljes társadalom egészségéhez járulsz hozzá.

A megelőzés sokkal biztonságosabb, mint a kezelés

Soha ne feledd ezt az aranyszabályt: megelőzni a betegséget sokkal könnyebb, mint kezelni azt. A vakcinák pedig a megelőzés legbiztosabb eszközei. Az oltásokkal legyengített vírustörzseket juttatnak a szervezetbe, amely megtanulja felismerni azokat, és hosszútávú védelmet épít ki ellenük. Sosem szabad megfeledkezni az emlékeztető oltásról sem, hiszen az immunitás idővel gyengül, majd eltűnik.

A WHO nem véletlenül tartja az Immunizációs világhetet

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO már évek óta az immunizáció fontosságát népszerűsíti április utolsó hetében. Nemcsak az emberek, hanem az állatok immunizációját is, akik nap mint nap kapcsolatba kerülnek az emberekkel. Az a néhány szúrás, amit a kutyának vagy macskának el kell viselnie évente egyszer, sokkal fontosabb, mint azt az ember elsőre hinné, és messze túlmutat azon, hogy a kisállatot és annak közvetlen környezetét védje.

Pláne így van ez akkor, ha a gazdi utazni is szokott négylábú társával. A WHO azt is hangsúlyozza, hogy ember és állat egészségéről, mint egységről kell gondolkodnunk. Napról napra, hétről hétre, hónapról hónapra rengeteg emberrel és állattal kerül kapcsolatba mind a gazdi, mind a kis kedvence. Az oltásokkal nemcsak a család egészsége biztosítható, hanem alapvetően hozzájárulhatsz a világ egészségének általános javulásához.

Állatorvosi vizit a járvány idején

Mindannyian arra törekszünk, hogy minél kevesebbet kelljen elhagynunk otthonunkat. Megeshet azonban, hogy a háziállat viselkedésében, egészségében változást veszel észre, és úgy gondolod, hogy fel kell keresni az állatorvost. Fontos szabály, hogy a látogatás előtt mindenképp telefonálj a rendelőbe, és egyeztess a szakemberrel, hogy valóban szükséges-e a látogatás.

Csak akkor indulj el, ha az állatorvos is megerősítette, hogy szükséges a vizsgálat. Ha mindenki komolyan veszi az iránymutatásokat, betartja a javaslatokat, akkor csökkenthető a koronavírus terjedése.

Fotók: Getty Images

Valóságos cicaparadicsom a macskás srác otthona

Jackson Galaxy újszerű elgondolása szerint létezik egy olyan jelenség, hogy katifikáció, amely macskabarát terek otthoni kialakítását jelenti. Ezt mutatjuk meg képeken!

Valóságos cicaparadicsom a macskás srác otthona

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük