Egy dolog, amit gazdiként kötelességed rendszeresen megtenni: a szakértő elárulja, miért

Nem lehet eléggé hangsúlyozni az állatorvos rendszeres látogatásának fontosságát.

kutya-allatorvos
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A karácsony közeledtével ma már mind többen gondolkodnak kisállatok örökbefogadásán - akár menhelyről, akár az utcáról. Ez egy példaértékű döntés, persze abban az esetben, hogy a leendő gazdi rendelkezik az állat gondozásához megfelelő körülményekkel. Ám nem lehet eléggé hangsúlyozni a rendszeres állatorvosi kontroll fontosságát.

Ha tisztában vagy a felelősségeddel, és rendszeresen ellátogatsz a rendelőbe, akkor rengeteg boldog és tartalmas évet tölthetsz együtt az új családtagoddal. Az doktor kiválasztása tehát az első és legjelentősebb teendő, amit egy újdonsült gazdinak meg kell tennie. Hogy miért? A Kisállatorvos.hu szakértője ezzel kapcsolatban árul el fontos tudnivalókat.

Az állatorvos szerepe

Amennyiben nem hirtelen ötlettől vezérelve, az utcáról tervez állatot befogadni a leendő gazdi, érdemes először az állatorvossal egyeztetnie, hogy mely fajta, méret és tulajdonságok ideálisak az életkörülményeihez. Továbbá az állat hordozhat olyan betegségeket, melyeket az ember nem vesz észre, mivel a kór kezdeti szakaszában tünetmentes.

Az is előfordulhat, hogy egy látszólag ártalmatlan jelről nem gondolnád, hogy tünet, például, ha az állat több vizet iszik, mint általában. A szakember tanácsot tud adni a kisállat oltási programjával kapcsolatban, így elkerülhetők a különféle - egyes esetekben akár halálos - fertőzések is. Emellett elengedhetetlen tájékozódni a kötelező oltásokról és a mikrochipről is.

Ezenkívül léteznek láthatatlan vagy alig felismerhető paraziták is. A belső élősködők, például a különféle férgek emésztési problémákat okozhatnak, vagy károsíthatják az idegrendszert, ráadásul az embert is megfertőzhetik. Mindezek elkerülése érdekében a kisállatnak rendszeres kezelésre van szüksége, ha pedig az endoparaziták már jelen vannak, akkor szakmai segítség kell a kiirtásukhoz.

Az orvosi tanácsok döntő fontosságúak olyan külső élősködők esetében is, mint például a kullancsok vagy a bolhák. Melyik rágótablettát, cseppet vagy nyakörvet érdemes megvásárolni? Mit kell elkerülni? Erre tőlük kaphatod meg a leghitelesebb választ.

Észben kell tartani a fogproblémákat is. Az állatok nem tudják elmondani, ha fáj a foguk, vagy sérült az ínyük, emellett a szájhigiénia nélkülözhetetlen, mivel ennek hiánya a kis kedvenc immunrendszerének gyengülését is előidézheti. Nem is beszélve a baktériumokról, amelyek potenciálisan átkerülhetnek az emberekbe, vagy a rossz szájszagról.

Végül, de nem utolsósorban azért is fontos ismerni az orvost, mert ha a kisállat balesetet szenved, vagy rohamot kap, minden perc számít. Ebben az esetben nem érdemes az értékes időt címek, telefonszámok és nyitvatartási idők keresgélésével tölteni.

 Hogyan válassz állatorvost?

Az állatorvos kiválasztásának egyik első lépése a lakhelyhez közeli - vagy nem nagyon távoli - rendelők feltérképezése, hiszen a távolság vészhelyzet esetén rengeteget számíthat. Második lépésként érdemes körbekérdezni kisállattartó ismerőseinknél, hogy az ő állatorvosukat mennyire könnyű elérni, milyen élményeik vannak a vizsgálatokról és a kezelésekről, mennyire volt segítőkész és türelmes az orvos. Az Állatorvos-kereső használatával pedig térkép segítségével fedezheted fel a közeli rendelőket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mi történik a rendelőben?

Az állatorvosoknak, különösen a kisállatorvosoknak gyakran van dolguk első alkalmas látogatókkal és éves ellenőrzésekkel, de nem csak ebből áll a napi munkájuk. Feladatuk olykor nehéz és stresszes, sokszor kell túlórázniuk és érzelmileg nehéz döntéseket meghozniuk. Ezért is fontos tisztelni az állatorvost még akkor is, ha olyat mond, amit az ember nem szívesen hall, ha a vártnál hosszabb időt kell a rendelőben tölteni, vagy ha az egész látogatást meghosszabbítják a négylábú páciens alapos diagnosztizálásához szükséges vizsgálatok. 

- Ha kérdésed van, kérdezz nyugodtan, soha ne zavarjon, ha nem tudsz valamit! És még egy dolog: amíg kis kedvenced nem kapta meg az összes védőoltást, addig ne engedd, hogy az állatorvosnál másokkal érintkezzen. Ne tedd a padlóra, ne hagyd, hogy megérintse a falat, tartsd a karodban! Így további fertőzéseket nem szedhet össze - mondta Michal Ceregrzyn, a Kisállatorvos.hu szakértője.

Fontos felkészülni arra, hogy az oltások vagy kezelések pénzbe kerülnek, éves terveket kell felállítani a következő védőoltás, vér- vagy vizeletvizsgálat időpontjairól, de akár egy szigorú étrendterv is képbe kerülhet. Nem szabad elfelejteni, hogy egy kisállat tartása rendszeres pénz-, idő- és energiaköltségeket jelent.

Fotók: Getty Images

Vicces fordulatot vett az állatorvosi vizsgálat

Annak ellenére, hogy nagyon fontos, az állatok számára az orvoshoz járás nem a legkellemesebb élmény. Valószínűleg ijedt gondolatok lesznek úrrá a legtöbb cicán, amikor szembe kell nézni a valósággal, hogy gazdái ismét visszavitték őt a rendelőbe. Így a lehető legfortélyosabb és leggyorsabb módon próbálnak eltűnni a gyanús orvosi kezek elől.

Egyszerű orvosi vizsgálatnak indult, de valami elképesztően vicces kerekedett belőle

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük