Innen is jöhet a betegség: egy komoly fertőzésforrás, amiről sokan nem is tudnak

Az európaiak többsége tisztában van a megelőzés fontosságával, sok gazdi mégsem tájékozódik megfelelően a kisállatokkal töltött, közös utazás előtt.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy friss nemzetközi felmérés szerint az európaiak többsége ugyan tisztában van a megelőzés fontosságával, sok gazdi mégsem tájékozódik megfelelően a kisállatokkal töltött közös nyaralás előtt. Az állattartók 13%-a sosem alkalmaz parazitaellenes kezelést, negyedüknek pedig hiányosak az ismeretei az állatok által közvetített betegségekről.

A YouGov kutatóintézet 2018 augusztusában vizsgálta az európai kisállattartók megelőzéssel kapcsolatos szokásait, különös tekintettel az egészségmegőrzésre. A felmérésben részt vevők 39%-a cicatulajdonos, 40%-a kutyatulajdonos, 21%-uk pedig mindkét házi kedvencből tart legalább egyet otthon.

Vajon védettek-e kedvenceink az utazás során?

A tulajdonosok 61%-a jellemzően négylábú társa nélkül indul útnak, és csak a családok egyharmada viszi magával kedvencét. A válaszadók 46%-a gondoskodik állata oltásairól az utazás előtt, 7%-uk pedig más módszerekkel védekezik. A megkérdezettek 32%-a a megelőzés helyett inkább magával viszi a gyógyszereket arra az esetre, ha kedvence megbetegedne. A válaszadók egyharmada teljesen felkészületlenül indul útnak, és, ha baj van, akkor általában helyben próbál megoldást találni.

Utazás előtt a legtöbben az állatorvost keresik fel, a második legnépszerűbb forrás pedig az internet. A válaszadók 56%-a általában az orvostól értesül azokról a betegségekről, melyeket a nyaralás helyszínén kaphatnak el a házi kedvencek. 34% inkább internetről vagy más hírforrásokból szerzi be az információkat. A gazdik 22%-a más gazdák tapasztalataira alapoz. A kisállat-tulajdonosok 21%-a viszont semmilyen információt nem keres arról, hogy az utazási célország milyen állat-egészségügyi kockázatokat rejt.

- A kisállattal való utazás előtt mindig keressük fel az állatorvost, aki segít gondoskodni kedvencünk védelméről. Ez nemcsak akkor alapszabály, ha a tengerentúlra utazunk, hanem akkor is, ha egzotikus helyekre megyünk, vagy Európán belül maradunk a kutyával, macskával - figyelmeztet a Kisállatorvos szakértője, Michał Ceregrzyn.

A többség előre és hosszabb hatóidőben gondolkodik

A különböző élősködők ellen megelőzési céllal az állattartók 77%-a védi a négylábút, 23% viszont a válaszreakció híve, vagyis csak akkor lép, ha fertőződést tapasztal. Akik előre gondolkodnak, azok döntő többsége - 88% - az állatorvos által felírt készítményeket - csepp, rágótabletta - alkalmazza. A gazdik kisebb része, 19%-a a rövid hatóidejű megoldásokat választja, a többség, 81% azonban a legalább négyhetes védelmet nyújtó készítményeket részesíti előnyben.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A válaszadók 12%-a az alternatív gyógyászati módszerek rajongója: ők kókuszolajjal, borostyánnal és más, nem állatorvos által javasolt készítményekkel kezelik a kisállatokat. A felmérésből az is kiderül, hogy a gazdik csaknem fele nem a független szakértők ajánlásainak megfelelően féregteleníti házi kedvencét: 34% évente egyszer féregtelenít, 32% félévente, 17% negyedévente, 4% pedig havonta nyúl a féreghajtó szerekhez. A gazdák 13%-a egyáltalán nem használ parazita elleni szert.

A gazdik negyede nem számol az állatok okozta fertőzésekkel

A kutatásból kiderül: a gazdik negyedének vagy fogalma sincs róla, hogy a kisállatok akár fertőzések forrásai is lehetnek, vagy nagyon hiányosak az ismereteik. A Kisállatorvos szakértője szerint a paraziták sok esetben nem okoznak ugyan kibírhatatlan kellemetlenségeket a kutyák és macskák számára, viszont komoly veszélyt jelenthetnek a gazdákra nézve.

- Minél közelebb vagyunk egy állathoz, annál nagyobb a kitettség, ezért mind a kisállatok, mind pedig önmagunk megfelelő védelméről érdemes kikérni az állatorvos véleményét - mondja Michał Ceregrzyn.

Ezt is szeretjük