A legtöbb kutya és macska retteg tőle: mit tegyél gazdiként a tűzijáték idején?
Kutyapánik az augusztus 20-i tűzijáték idején: mit tegyél, hogy megvédd az állataidat?

ijedt-kutya-macska
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ünnepi tűzijáték hang- és fényhatással jár. Az Orpheus Állatvédő Egyesület tapasztalata az, hogy az állatokra a tűzijáték sokkhatásként hat, amitől elszökhetnek, de az ijedt kutya, macska félelemből támadhat, haraphat is. Seres Zoltán egyesületi vezető javaslata az, hogy az állatok számára a durrogás idejére a gazdik biztosítsanak zárt, hangtól tompított helyet.

Megelőző intézkedésekkel a kóborrá váló állatok száma csökkenthető, illetve a felelős állattartás segíthető elő. Ha állattartó vagy, kedvenced testi-lelki épsége érdekében fogadd meg az Orpheus Állatvédő Egyesület négy jó tanácsát a tűzijáték idején!

Így óvd a háziállatokat a tűzijáték idején

  • Az ünnepi rendezvényekre kutyát és más házi kedvencet ne vigyél magaddal, hiszen a máskor nyugodt, szelíd kisállat számára a tűzijáték pánikot okoz.
  • Az otthon tartott házi kedvencet a tűzijáték hang- és fényhatása idején zárt helyen tartsd!
  • A biztonság kedvéért tegyél kedvenced nyakába a gazdi elérhetőségét tartalmazó bilétát, hogy ha szükséges, egy esetleges megtaláló gyorsan kapcsolatot tudjon teremteni veled.
  • Ha megtörtént a baj, az elveszett kis kedvenceket érdemes a lakhely legalább 10 kilométeres körzetében keresni, hiszen az ijedt állat rövid idő alatt nagy távok megtételére is képes.

Fotók: Getty Images

Ilyen volt a tűzijáték a múlt század közepén

Minden évben színes és szikrázó tűzijátékokkal ünnepeljük meg az államalapítást, amit körmenetek, felvonulások tesznek még érdekesebbé. Nem volt ez másképp a hatvanas-hetvenes években sem.

Ezt is szeretjük