Borzasztó dolog derült ki a tűzijátékról: veszélyesebb az egészségre, mint egy gyárkémény
Meglepődnél, hány áldozata van egyetlen mókának.

tuzijatek
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tűzijáték a legnagyobb közösségi ünnepek elmaradhatatlan kelléke, a kutatók ugyanakkor rámutattak, hogy még a teljesen balesetmentes szórakozás is sokkal károsabb az élővilágra, mint azt elsőre sejteni lehet.

A látványos fényjáték ugyanis nem puszta külcsín: nem elhanyagolható mértékben tartalmaz rezet és különböző légszennyező anyagokat, a repülő alkalmatosságok és a hanghatások pedig a madárvilágot is megzavarják, akik sok esetben fészkeiket maguk mögött hagyva menekülnek a területről.

Légszennyező tűzijáték

Dr. Gary Fuller, a King’s College London professzora elmondta, hogy az apró fém részecskékből álló füst hasonló anyagokkal szennyezi a levegőt, mint a gyárkémények, így például rézzel, báriummal, stronciummal és perkloráttal.

Mivel pedig a tűzijátékból származó szmog a nagyvárosok fölött időzik, a szennyeződés mértéke sem elhanyagolható, amelyet több tanulmányban összefüggésbe hoztak légzőszervi, szív- és érrendszeri zavarokkal. A nagyobb fesztiválok alatt levegőbe kerülő anyagok a kimutatások szerint meghaladták a megengedett határértékeket.

A robbanáshoz szükséges perklorátok belélegzése az anyagcserét, a pajzsmirigyhormon-termelést és a mentális funkciókat is zavarhatja, de a mérgező vegyi anyagok közé tartozik még a titán és az ólom is. 

De a légszennyezettség még nem az egyetlen érv, ami a tűzijátékok ellen szól: a brit Királyi Madárvédelmi Társaság ugyanis rámutatott, hogy a természetben is hatalmas zavarokat okoz ez a veszélyes szórakozás, ezért a természetvédelmi és fészkelőterületek környékén még károsabb a pirotechnikai eszközök használata.

A cikk az ajánló után folytatódik

5000 madáráldozat

Egy konkrét példa szerint az arkansasi Beebe városa például a 2010. évi szilveszteri tűzijátékkal a vörösszárnyú feketerigó-populációjából körülbelül 5000 egyedet elvesztett. Az éjszaka megriadó állatok ugyanis már nem voltak képesek a rossz látási körülmények között biztonságos menedéket keresni. Éppen ezért a kutatók arra figyelmeztettek: kétszer meg kellene gondolni, mielőtt tűzijátékkal ünnepelnénk valamit.

Ezt is szeretjük