4 dolog, amit minden gazdinak meg kell tennie kánikulában: kedvenced élete múlhat rajta

A mai naptól hőségriadó van érvényben, a kánikula pedig a háziállatokat is megviseli, ezért fokozott figyelmet igényelnek.

kutya-iszik
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Forró beton, kiszáradt vizes tálka, rövid lánc és árnyékmentes hely: ezek közül bármelyik elég ahhoz, hogy a kutyatartás kapcsán baj történjen. A nappali 30 °C-nál magasabb csúcshőmérséklet idején a rosszul tartott házi kedvencek rövid időn belül hőgutát kaphatnak, mely hosszútávon pusztuláshoz vezet. A nyári meleg napokon a hosszabb ideig tartó sétáltatást érdemes kora reggel és késő délután megtartani.

A naptól felhevült aszfaltot is érdemes elkerülni, hiszen ott könnyen égési sérülés fenyegeti a sétáltatott kutya mancsát. Minden gazdi feladata megfelelően gondoskodni, egy kis odafigyeléssel pedig elkerülhető lehet az állatok szenvedtetése, és pozitív élményekkel élhető át a nyári forróság. Az Orpheus Állatvédő Egyesület segélytelefonján a nagy nyári kánikulában aggódó állatbarátok körében rendszeres téma a tűző napon kikötött, víz nélkül tartott állatok számára történő segítségkérés.

Seres Zoltán egyesületi elnök szerint gyakran felejtenek kertben, udvaron egy-két napig - vagy tovább is - emberek házi kedvenceket. Van, hogy élelem, ivóvíz nélkül szenvednek az állatok. A kánikulában a kedvencek mellett a gazdasági célú háziállatokra is fokozottabban oda kell figyelni. Ne csak a saját állataidat óvd, figyelj oda a szomszéd portán tartottakra is.

A kutya önszántából soha nem mozogna a tűző napon a nagy kánikulában. Ha mégis ezt kell tennie, akkor tudnunk kell, hogy mindezt nehezebben viselik a nagyobb testű, sötét színű kutyák, mint a kisebb testű, világos színűek. A kutya nem tud izzadni, ami komoly nehézséget okoz számára, mert pusztán a lihegéssel történő hővesztés néha, bizonyos körülmények között nem elegendő, ilyenkor az állat keresi a hűvös helyet, padlót, amire ráfeküdve hűtheti magát.

Négy fontos tanács kánikula esetére

  • A nagy nyári hőségben se feledkezz el a játékról és a nagyobb sétákról, melyeket kora délelőttre és késő délutánra időzíts.
  • Állatod számára mindig legyen hűvös hely, ahova a napsugárzás elől szabadon el tud bújni.
  • Kedvencednek az élelem mellé naponta többször friss ivóvizet kell biztosítani.
  • Házi kedvencedet ne hagyd egyedül autóban, még nyitott ablaknál se, hiszen a tűző napon a belső hőmérséklet az egekbe szökhet.

A cikk az ajánló után folytatódik

A nagy nyári meleget könnyebben átvészelik az állatok, ha a gazdi hűvös helyen készít kuckót számukra. Fontos a napjában többször újratöltött vizes tál. Ha módodban áll, nedvesítsd be a házi kedvenc bundáját, úsztasd, és legfőképp ne kívánj tőle csúcsteljesítményt. A nagy nyári melegben egy autóban 5-10 perc alatt 60 °C-ra is felugorhat a levegő hőmérséklete, ami a bent tartózkodó élőlények számára hosszabb távon végzetes lehet. A lakásban a sötétítés, a ventilálás segítheti a meleg átvészelését.

Ha megtörtént a baj, és látod, hogy a háziállat intenzíven liheg, a nyelve állandóan kilóg a szájából, és színe sötétebb a megszokottnál, a baj lehet akár hőtorlódás vagy hőguta is. Nyári kánikulában az oldalán fekvő, intenzíven lihegő, eszméletét vesztett állat rendszerint hőguta vagy napszúrás áldozata. A gyors folyadékpótlás és az állatorvosi segélykérés életmentő lehet ebben az esetben.

Fotók: Getty Images.

Kutyák vicces pillanatai

Minden kutyának más a személyisége, de az talán mindegyikükben közös, hogy néha kissé túlpörögnek, és emberi szemszögből nézve igazán furcsa szituációkba tudják keverni magukat. 

Ezt is szeretjük