Fél a kutyád a tűzijátéktól? Szakértő mondja el, hogy nyugtathatod meg

Nem lesz okod az aggodalomra, ha segítesz neki.

Kutya fél a tűzijátéktól
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szilveszteri tűzijátékok és a petárdadurrogatás igazi rémálom az aggódó kutyatartók számára, hiszen kedvenceik a hirtelen zaj- és fényhatásokat akár valóságos sokként is megélhetik. Az állatok pánikba esve esetenként támadóan viselkedhetnek, de nem ritka, hogy el is szöknek otthonról, és sajnos csak egy részük kerül haza.

Az ünnepi tűzijátékok viszont könnyen átvészelhetők, ha a gazda egy zárt, lehetőleg hangtól tompított helyet biztosít kutyájának, ahol az állat védve érezheti magát. A kutyák félelméről és megnyugtatásáról Gróf Krisztiánt, a Zalai és Balatoni Kutyasuli vezetőjét kérdeztük.

Ha félős a kutya

- A kutya félelmét négy tényező okozhatja: ha a gazda túlzottan aggódik a kutyájáért; ha egy vele élő másik kutyus félős; ha túl erős, szinte feldolgozhatatlan inger éri - például mellédobnak egy petárdát -, illetve, ha az erős inger feldolgozásában nincs kire számítania - sorolta fel Gróf Krisztián.

A kutyus félelme ellen egész évben tehet a gazda, például lassan hozzáedzheti őt a zajokhoz: távolból, majd egyre közelebbről érkező, hangosabb hanghatásokkal, ostorcsapással, csattanásokkal, durranásokkal. A kutyával éreztetni kell továbbá azt is, hogy megbízható vezetőként számíthat gazdájára.

Tűzijáték alatt

Gróf Krisztián tanácsai szerint a tűzijáték előtt és alatt egy olyan higgadt, nyugodt személynek kell a kutyával lennie, aki nem érezteti aggodalmát. Ilyenkor egy nem félős, idősebb kutya társasága is előnyt jelenthet.

Eleinte szőrösszívűségnek tűnhet, de nem szabad a félelmi reakciókra megerősítést adni: a babusgatással és a nyugtatgatással ugyanis csak még félősebbé teszi az ember a kutyát. Ehelyett természetesen kell viselkedni, mintha mi sem történt volna. Foglald le, és dicsérd meg a neked tetsző viselkedésért!

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Jó, ha a tűzijátékot megelőzően sikerül egy kicsit jobban lefárasztani a kedvencedet, például magaddal viheted egy túrára vagy egy nagyobb sétára. Bent a lakásban pedig alakíts ki neki egy helyet, ahol nyugodtan pihenhet - küldd is oda, és ne hagyd, hogy a lakásban garázdálkodjon!

Ha pedig nem szeretnél lemondani a buliról, de nincs kire bíznod a kutyát, inkább válaszd a szakértő felügyeletet, akár egy kutyapanziót is foglalhatsz, ahol amellett, hogy védett helyen lehet, hozzáértők figyelnek rá.

A legfontosabb viszont a nyugodt jelenlét. Ha a kutyus félős, igyekezni kell minél kisebb feneket keríteni az eseménynek, nem elárulva a gazdi esetleges aggodalmát - nincs is mitől tartani, ha a lakásban vagytok, együtt. Ha kedvenced félelme nagyon erős, pánikszerű, akkor állatorvosi konzultációt követően nekik kialakított nyugtatók is szóba jöhetnek, de ez tényleg csak az utolsó lépésként jöjjön szóba.

Ezt is szeretjük