Van már ilyen az ajtódon? Megmentheti a háziállataid életét, de egyvalamit tudnod kell róla
Jó kezdeményezés az állatmentő matrica, de még nem tökéletes.

ThinkstockPhotos-513799032
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egyre több budapesti lakás ajtaján lehet találkozni a Pest Megyei Kutató-Mentő szolgálat háziállatokat ábrázoló, piros keretes matricájával, melyen a Vészhelyzet esetén - Kérjük mentsék meg háziállatainkat! felirat szerepel.

A matrica alkalmazásának célja nemes, hiszen a háziállatok megmentését szolgálja egy esetleges veszélyhelyzet során, nem árt azonban tudni, hogy bizonyos helyzetekben hátrányok is származhatnak belőle, legalábbis az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság álláspontja szerint, így nem árt tisztában lenni a pozitívumok mellett más tényezőkkel is.

Értékes életek rejtőzhetnek a lakásban

A kezdeményezés útnak indítása nagyon jó célt szolgál, a körülbelül A6-os méretű, kültéri, UV-álló, fényvisszaverős matrica - itt nézheted meg - az ajtóra, bejárati ajtóra ragasztva a mentősöknek, rendőröknek, tűzoltóknak ad fontos információt arról a mentés során, hogy a lakásban értékes életek lehetnek. A matricára a gazdi elérhetőségét is fontos kiírni, emellett be lehet rajta jelölni, milyen háziállatokról van szó - kutyáról, macskáról vagy másról -, illetve azt is, hányan vannak.

A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat önkénteseinek tájékoztatása alapján a matrica létrehozását többek között azért tartották fontosnak, mert a mentések során egyre több esetben találkoznak olyan helyszínekkel, ahol nem tudják, a lakásban, telken van-e még feladat az emberi élet mentésén kívül.

Nem biztos, hogy tökéletes megoldás?

Bár az önkéntesek célkitűzéseit nem lehet megkérdőjelezni, és a katasztrófavédelem számára is egyértelmű, hogy az emberi életek megmentése után az állatok életének megmentése a legfontosabb, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője, Mukics Dániel tűzoltó őrnagy véleménye szerint a matrica - annak ellenére, hogy jó kezdeményezés - ilyen formában még továbbfejlesztésre szorul, ezért egyértelműen nem foglalna állást alkalmazása mellett.
- Vegyünk egy olyan esetet alapul, amikor például kigyullad egy panelház egyik lakása - magyarázza Mukics Dániel. A kiérkező tűzoltók ilyen esetben az oltással párhuzamosan felderítést végeznek. Ez annyit jelent, hogy emberek és természetesen állatok után kutatva átnézik a tűz által érintett lakásokat, hogy kimentsék őket. Akár van matrica az ajtón, akár nincs, a tűzoltók meg fogják vizsgálni azokat a lakásokat, amelyeket érinthet a tűz.

A matrica jó ötlet, de  általános információkat ad csak a lakásban élő állatokról, arról viszont nem tájékoztat, hogy a veszélyhelyzet aktuális időpontjában van-e odabent állat, és szükséges-e menteni, könnyen lehet például, hogy az ott élők nyaralnak, és kutyájukat is magukkal vitték, esetleg épp kirándulnak vele, kutyaiskolában vannak, vagy épp állatorvoshoz vagy sétálni vitték kedvencüket.

Bár az elérhetőség kiírása a matricára lehetőséget ad arra, hogy felvegyék a kapcsolatot a gazdival, veszélyhelyzet esetén minden perc számíthat, előbbire pedig nem feltétlenül van idő, mint ahogy az is az időt húzza, ha olyan lakásban keresik az állatokat, ahol akkor épp nincsenek is ott. Mindemellett, ha olyan helyre mennek be a matrica miatt, ahová szükségtelen volt, abból az ablakok betörését vagy az ajtó kinyitását tekintve tetemes anyagi kár is keletkezhet.

Mukics Dániel szerint valóban érdemes lenne jelezni, hogy háziállatok vannak a lakásban, ezt azonban olyan formában kellene megtenni, hogy az aktuális információt jelentsen, akár egy variálható tábla vagy egy levehető és visszatehető jelzés segítségével. Persze ebben az esetben felmerül, ez nem jelent-e információt például a betörők számára is. A helyzet tehát nem egyértelmű, érdemes tisztában lenni az előnyökkel és hátrányokkal is, majd azok ismeretében mérlegelni.

Ezt is szeretjük