A kutya egészsége múlhat rajta, mégsem tartják fontosnak a magyar gazdik

Egy felmérésből kiderült, mit tartanak a legfontosabb egészségügyi intézkedésnek, és mit a legkevésbé fontosnak a magyar kutyások.

kutyatartás-boritó
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kutyatartás nemcsak rengeteg boldog pillanatot jelent, hanem komoly kötelezettségeket is, amiket minden gazdinak szem előtt kell tartania. Egy felmérésben a magyar kutyatartókat kérdezték, és meglepő eredmények születtek.

A válaszokból az is kiderült, hogy a szúnyogok, kullancsok, bolhák ellen a legtöbben csak tavasszal és nyáron védekeznek, és az ellenük használt készítmények hatóanyagaival sincsenek sokan tisztában - olvasható a közleményben.

Ilyen a magyar gazdik fontossági sorrendje

A Bayer felmérése idén májusban készült háromezer kutyatartó megkérdezésével. A kutatásból kiderül, hogy a gazdik körében legnépszerűbb egészségügyi intézkedés egyértelműen a védőoltás, a kitöltők 99%-a fontosnak tartja, és rendszeresen be is oltatja kutyáját. A második helyen az élősködők elleni védekezés állt 98%-kal, a harmadikként pedig a rendszeres féreghajtás végzett 95%-kal a gazdik fontossági sorrendjében. Az ivartalanításnál viszont még a szőr- és fogápolást is fontosabbnak tartották.

kutyatartás1
Fotó: Sally Anscombe / Getty Images Hungary

- A nőstény kutyák ivartalanítása fontos, hogy elkerülhessük a nem kívánt vemhességet, illetve a nem ivartalanított állatokban gyakran előforduló betegségeket, mint az álvemhesség, méhgyulladás, emlődaganat, méhdaganat, petefészekciszta. Kan kutyák ivartalanításával elkerülhető a heredaganatok kialakulása, a prosztatabántalmak, illetve végbéltájéki daganatok, gátsérv kialakulása is - idézi a közlemény Olaszy Krisztiánt, a Rákosligeti Állatorvosi Rendelőintézet vezetőjét.

A cikk az ajánló után folytatódik

A felmérést végző szakértők szerint az ivartalanítás népszerűtlenségének anyagi okai is lehetnek. Kutyatartóként az általános egészségügyi intézkedések között az ivartalanítás a legköltségesebb beavatkozás, amellyel nem minden gazdi számol.

Kevesen tudják, hogyan hatnak az élősködők elleni szerek

A kérdőívet kitöltő kutyatartók többsége nemcsak fontosnak tartja, de védekezik is az élősködők ellen. A legtöbben cseppeket használnak, 7%-kal kevesebben tablettát, a válaszadók közel egyharmada pedig speciális nyakörvvel tartja távol az élősködőket a kedvencétől. Azt viszont csak kevesen tudták megállapítani, hogy az általuk alkalmazott megoldás hogyan véd, és hogy a szerek ellenére miért találtak mégis kullancsot a kutyájukban.

kutyatartás2
Fotó: PK-Photos / Getty Images Hungary

- Az élősködők elleni védekezésben két jól elkülöníthető kategóriát különböztethetünk meg: az egyik típus a véráramba kerül, a másik a zsírrétegben szívódik fel. Míg az első esetben a kullancsoknak, szúnyogoknak meg kell csípniük az állatot, a második esetben az élősködők már akkor elpusztulnak, amikor a kutya szőréhez érnek. Ezért nevezik az utóbbit repellens, vagyis táplálkozásellenes hatásnak - jegyezte meg Olaszy Krisztián. A csípés nélküli védekezést a megkérdezettek 91%-a - miután megtudta a különbséget - szimpatikusabbnak találta a nem repellens készítményekkel szemben.

Mennyire ismerik a gazdik a betegségeket?

A kérdőív eredménye arra is rámutatott, hogy a nyolc leggyakoribb kutyákat érintő betegség közül melyekről hallottak már a gazdik. A legismertebb egyértelműen a veszettség és a szúnyogok által terjesztett szívférgesség, ezeket a megkérdezettek 99%-a ismerte. A szintén gyakori, de kevésbé ismert betegségekről, például a fertőző májgyulladásról, a kennelköhögésről és a kullancsok terjesztette babéziózisról viszont csak a válaszadók fele hallott.

kutyatartás3
Fotó: FatCamera / Getty Images Hungary

A válaszokból az is kiderült, hogy a szobakutyákról többet, és jobban is gondoskodnak, mint kertben élő társaikról. A benti kutyákkal több aktív időt töltenek, sokkal gyakrabban viszik őket állatorvoshoz, és tulajdonosaik többsége minden fontos állategészségügyi intézkedést megtesz az érdekükben. A szobakutyákkal a kérdőívet kitöltő gazdik 76%-a három vagy több órát tölt el játékkal, sétával, tanulással, a kertben kutyát tartó gazdiknak csak 37%-a vallotta ugyanezt. Az arányok hasonlóak az ivartalanítást illetően is - míg a lakásban tartott kedvencek 71, a kertben élő ebek 45%-a van ivartalanítva a válaszok alapján - olvasható a közleményben.

8 hétköznapi étel, ami mérgező a kutya számára: te tudod, mit nem adhatsz neki?

Minden gazdinak tisztában kell lennie azzal, mi mérgező a kutyáknak.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük