Mi az Iszlám Állam és mit akar?
Amerika még ősi ellenségével is szövetkezik ellenük
Kegyetlen hadsereget szervezett az ISIS. Mi történik Irakban?

beauty and style
Top olvasott cikkek

Megrázó videóról számoltak be a szerdai híradások mindenütt a világon. Egy brit akcentussal beszélő csuklyás férfi kegyetlenül kivégzett egy amerikai újságírót, akit szíriai munkája közben raboltak el. A gyilkos a Levantei Iszlám Állam tagja, mely szervezet ellen már a pápa is megengedhetőnek tartja a fegyveres harcot, miközben európai tagjai is bőven akadnak.

De honnan jönnek és mit akarnak ezek a hidegvérű gyilkosok, akik már Washingtonban is rémületet okoznak, és Magyarországot is ellenőrzésük alá vonnák?

Obama: az IS egy rák

Barack Obama is felszólalt a James Foley újságíró kivégzéséről közzétett videó után. Az amerikai elnök azt mondta, az Iszlám Állam - IS - tagjai nőket erőszakolnak meg, gyerekeket ölnek, miközben nincs ideológiájuk, csak végtelen rabszolgaságot ígérnek. A közel-keleti vezetőknek üzenve kijelentette, hogy az IS egy rák, melynek terjedését meg kell állítani.

Augusztus elején kezdte bombázni az amerikai légierő az Iszlám Állam iraki állásait. A csapásokat megelőző hetekben a szélsőséges szervezet fegyveresei elfoglalták Irak egy jelentős részét, fenyegetve a kurd és a jazidi kisebbségeket. A szervezet végigdúlta az ország északi részét, bankokat rabolva szerzett pénzt, és megszámlálhatatlanul sok embert végzett ki. A CNN megrázó videója sugallja talán legjobban, micsoda kegyetlenkedés jár a szervezet nyomában. A felvételen az iraki hadsereg helikoptere menekíti a megrémült jazidiket az iszlamisták által körbevett hegyekből.

Az IS akkora fenyegetést jelent a Közel-Keleten, hogy a nagy ellenségek, az USA és Irán a szíriai diktátorral, Bassár-el Aszaddal karöltve veszik fel a harcot ellenük. Az IS már Szíriában is jelen van, ahol nemcsak a kormány hadserege ellen, hanem a többi lázadó csoporttal is harcolnak.

A pápa a múlt héten Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak írt levelében kifejezte aggodalmát az Irakban élő keresztények és más vallási kisebbségek szörnyű helyzete miatt. Ferenc pápa felszólította a nemzetközi szervezetet, hogy avatkozzanak be, és állítsák meg a közelgő humanitárius katasztrófát. Elemzők értékelése szerint ezzel az egyházfő lényegében áldását adta egy ENSZ által koordinált fegyveres beavatkozásra.

Magyarországot is beolvasztanák a kalifátusba

Az IS korábban az al-Kaida terrorszervezettel állt szoros kapcsolatban, így harcolt az amerikai csapatok ellen Irakban. A Szíriában és Irakban aktív szervezet ez év elején önállósította magát. Az IS egy államnak tartja magát, amely kalifátust - tehát egy vallási vezető által vezetett államot - akar létrehozni egyelőre csak Szíria és Irak, a történelmi Levante területén.

Az IS zászlaja

Az IS az általa jelenleg uralt vidékeket is kalifátusnak tartja, uralkodójuk Abu Bakr el-Bagdadi. Nyár közepén az interneten tettek közzé egy térképet, melyen azt jelölték ki, mely területeket fognak leigázni fegyvereseik. A térkép alapján Magyarországot is a kalifátus területén látnák.

Az IS tevékenysége azért is megdöbbentő, mert rendkívül profin viszik véghez szörnyű tetteiket. Modern fegyvereikkel végrehajtott műveleteikről jó minőségű felvételeket készítenek, melyeket a neten tesznek közzé. Ráadásul sok egykor valamely nyugat-európai országban élt tagja van a szélsőséges csoportnak. Az amerikai újságírói kivégzését végrehajtó csuklyás férfi brit akcentusa miatt a londoni kabinet válságtanácskozást tartott. Az Európai Bizottság szerint 2000-nél is több uniós állampolgár harcolhat a Közel-Keleten iszlamista fegyveresek kötelékében. Az európaiakat főleg az IS fogadja tagjai közé.

Lángokban a Közel-Kelet. Képes cikkünkben a palesztin-izraeli konfliktus szörnyűségeit mutatjuk be.

Ezt is szeretjük