Mi az Iszlám Állam és mit akar?
Amerika még ősi ellenségével is szövetkezik ellenük
Kegyetlen hadsereget szervezett az ISIS. Mi történik Irakban?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Megrázó videóról számoltak be a szerdai híradások mindenütt a világon. Egy brit akcentussal beszélő csuklyás férfi kegyetlenül kivégzett egy amerikai újságírót, akit szíriai munkája közben raboltak el. A gyilkos a Levantei Iszlám Állam tagja, mely szervezet ellen már a pápa is megengedhetőnek tartja a fegyveres harcot, miközben európai tagjai is bőven akadnak.

De honnan jönnek és mit akarnak ezek a hidegvérű gyilkosok, akik már Washingtonban is rémületet okoznak, és Magyarországot is ellenőrzésük alá vonnák?

Obama: az IS egy rák

Barack Obama is felszólalt a James Foley újságíró kivégzéséről közzétett videó után. Az amerikai elnök azt mondta, az Iszlám Állam - IS - tagjai nőket erőszakolnak meg, gyerekeket ölnek, miközben nincs ideológiájuk, csak végtelen rabszolgaságot ígérnek. A közel-keleti vezetőknek üzenve kijelentette, hogy az IS egy rák, melynek terjedését meg kell állítani.

Augusztus elején kezdte bombázni az amerikai légierő az Iszlám Állam iraki állásait. A csapásokat megelőző hetekben a szélsőséges szervezet fegyveresei elfoglalták Irak egy jelentős részét, fenyegetve a kurd és a jazidi kisebbségeket. A szervezet végigdúlta az ország északi részét, bankokat rabolva szerzett pénzt, és megszámlálhatatlanul sok embert végzett ki. A CNN megrázó videója sugallja talán legjobban, micsoda kegyetlenkedés jár a szervezet nyomában. A felvételen az iraki hadsereg helikoptere menekíti a megrémült jazidiket az iszlamisták által körbevett hegyekből.

Az IS akkora fenyegetést jelent a Közel-Keleten, hogy a nagy ellenségek, az USA és Irán a szíriai diktátorral, Bassár-el Aszaddal karöltve veszik fel a harcot ellenük. Az IS már Szíriában is jelen van, ahol nemcsak a kormány hadserege ellen, hanem a többi lázadó csoporttal is harcolnak.

A pápa a múlt héten Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak írt levelében kifejezte aggodalmát az Irakban élő keresztények és más vallási kisebbségek szörnyű helyzete miatt. Ferenc pápa felszólította a nemzetközi szervezetet, hogy avatkozzanak be, és állítsák meg a közelgő humanitárius katasztrófát. Elemzők értékelése szerint ezzel az egyházfő lényegében áldását adta egy ENSZ által koordinált fegyveres beavatkozásra.

Magyarországot is beolvasztanák a kalifátusba

Az IS korábban az al-Kaida terrorszervezettel állt szoros kapcsolatban, így harcolt az amerikai csapatok ellen Irakban. A Szíriában és Irakban aktív szervezet ez év elején önállósította magát. Az IS egy államnak tartja magát, amely kalifátust - tehát egy vallási vezető által vezetett államot - akar létrehozni egyelőre csak Szíria és Irak, a történelmi Levante területén.

Az IS zászlaja

Az IS az általa jelenleg uralt vidékeket is kalifátusnak tartja, uralkodójuk Abu Bakr el-Bagdadi. Nyár közepén az interneten tettek közzé egy térképet, melyen azt jelölték ki, mely területeket fognak leigázni fegyvereseik. A térkép alapján Magyarországot is a kalifátus területén látnák.

Az IS tevékenysége azért is megdöbbentő, mert rendkívül profin viszik véghez szörnyű tetteiket. Modern fegyvereikkel végrehajtott műveleteikről jó minőségű felvételeket készítenek, melyeket a neten tesznek közzé. Ráadásul sok egykor valamely nyugat-európai országban élt tagja van a szélsőséges csoportnak. Az amerikai újságírói kivégzését végrehajtó csuklyás férfi brit akcentusa miatt a londoni kabinet válságtanácskozást tartott. Az Európai Bizottság szerint 2000-nél is több uniós állampolgár harcolhat a Közel-Keleten iszlamista fegyveresek kötelékében. Az európaiakat főleg az IS fogadja tagjai közé.

Lángokban a Közel-Kelet. Képes cikkünkben a palesztin-izraeli konfliktus szörnyűségeit mutatjuk be.

Ezt is szeretjük