Hasznos tanácsok a rendőrségtől, amik megvédenek az internetes csalóktól: az online vásárlás kockázatokkal jár
Az internetes csalókkal karácsony közeledtével még jobban vigyázni kell.

GettyImages-1296114524
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A karácsonyi ajándékok beszerzésénél sokan már az online vásárlást részesítik előnyben, és az online fizetés is egyre népszerűbb.

Az online vásárlás legnagyobb kockázata az, hogy a kifizetett termékek megérkeznek-e, valamint az, hogy azt kapjuk-e, amit a képen is láthattunk.

Kockázatok az online vásárláskor

Akik online vásárlás mellett döntenek, nézzék meg, hogy ki üzemelteti az oldalt, cég vagy egyéni vállalkozó; utána is olvashatnak, milyen tapasztalatot írnak róluk. Járjanak utána, hogy megbízhatóak-e! Nézzenek utána a webáruház értékelésének az interneten! Javasolt a személyes átvétel vagy az utánvétellel történő vásárlás - áll a police oldalán.

GettyImages-184301914

Nem mindig van lehetőség a személyes átvételre, és ilyenkor marad a postai út. A megrendelés előtt mindig érdemes tájékozódni a jótállás feltételeiről, a szállítási költségekről és a szállítás idejéről is. 

A megrendelt áru kifizetése többféleképpen is történhet. Az egyik az utánvétellel történő fizetés, ilyenkor a kézbesítéskor a postásnak vagy a futárnak kell fizetni. Mindig ellenőrizendő, hogy a csomag bontatlan, és nem sérült-e! Ha felbontották, vagy sérült, akkor ne vegyék át, hanem küldjék vissza a feladónak. Ha van arra lehetőség, nyissák ki, és ellenőrizzék, hogy tényleg a megrendelt áru van-e benne!

A cikk az ajánló után folytatódik

A másik fizetési módszer a bankkártyás, ahol meg kell adni a kártya adatait. Figyeljenek oda, hogy ezeket csak a bank által létrehozott oldalon vagy mobilalkalmazásban adják meg!

Árulkodó jelek, ha visszaélnek a bankkártyáddal

Egyre cselesebben próbálják átverni az embereket az interneten is.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük