Így működik az állatrendőrség Magyarországon: már nem csak külföldön vannak jelen a járőrök

Nem csak külföldön, Magyarországon is van állatvédelmi járőrszolgálat.

Állatrendőrség Magyarországon
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az elmúlt napokban számos kérdés érkezett a Nemzeti Állatvédelmi Szolgálathoz a működési formájuk, hatásköreik és céljaikat illetően. 

Ezekre a fontos kérdésekre az egyesület weboldalán és a Facebook-posztokban is válaszokat lehet kapni, ám fontosnak tartották, hogy ezeket az alapvetéseket még egyszer rögzítsék.

Mi az az állatrendőrség?

Az állatrendőrség, az állatvédelmi ellenőr, az állatvédelmi járőr a köznyelvben használt fogalmak, egyaránt érvényesek a San Antonióban működő, nem a hivatásos állomány tagjaiként dolgozó, kiemelkedő eredményeket elérő szervezetre és a Romániában, a rendőrség kötelékében működő egységre, amely ez idáig több-kevesebb sikerrel tudott egyáltalán elindulni az országban.

állatrendőrség3
Fotó: electravk / Getty Images Hungary

De nem kell külföldig menni, hogy a fogalommal találkozzunk: Budapesten, a XIX. kerületben állatvédelmi járőrszolgálat működik, állatvédelmi járőrökkel, akik szintén nem tagjai a hivatásos állománynak, hatósági jogkörökkel nem rendelkeznek, hanem civilként, az önkormányzattal szoros együttműködésben végzi a tevékenységét. Sőt, több olyan alapítvány is működik Magyarországon, aki ellentétben a NÁSZ-szal, a nevükben is használják az állatrendőrség szót, holott ők sem rendelkeznek hatósági jogkörökkel.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A közösségi média ilyen-olyan formában, de mindenki életének része. Mégis sokszor úgy tűnik, nem tudjuk megfelelően használni. De vajon hol rontjuk el? Miért mindig a legbántóbb kommenteken van a legtöbb like? Kell-e reagálni egy utálkozó hozzászólásra, vagy az ignorálás az egyetlen út? A legújabb epizódban többek között ezekre a kérdésekre Tóth Dani pszichológus, Verebélyi-Kovács Csilla, a Femina social media managere, valamint Pintér Ada műsorvezető kereste a választ.

Promóció

A NÁSZ Egyesület egy civil kezdeményezés, amely szervezeti struktúráját és működési céljait tekintve azért sorolható az állatrendőrség gyűjtőfogalom alá, mert célja többek között az állatvédelmi jogszabályok betartatása, az állatjólét növelése, a lakossági edukáció előmozdítása úgy, hogy közben mind a hatóságokkal, mind pedig más állatvédelmi szervezetekkel együttműködik.

Az eslődleges cél az állatok védelme

A NÁSZ Egyesület működési struktúrájának kialakítása során több alkalommal is egyeztetett nemzetközi szervezetekkel, olyanokkal is, amelyek hatósági kötelékek között végzik tevékenységüket, és olyanokkal is, akik civil szervezetként töltik be azt a feladatukat, amit a köznyelvben állatrendőrségi, állatvédelmi ellenőri vagy állatvédelmi járőri funkciókként lehet megfogalmazni.

A NÁSZ Egyesület jelenleg hatósági hatáskörrel nem rendelkezik, működésünk során azonban folyamatosan együtt kívánunk működni a hatósági szereplőkkel, jegyzőkkel, állatorvosokkal, szakemberekkel. Egyértelmű célunk - ahogyan azt több alkalommal is hangsúlyoztuk -, hogy országos lefedettséget érjünk el, és kiharcoljuk azt, hogy az állatvédelem megkerülhetetlen szereplőiként a későbbiekben hatáskörökkel is felvértezve léphessünk majd fel az állatkínzók ellen.

A NÁSZ Egyesület működése során olyan feladatokat is ellát, amelyeket az állatvédő szervezetek csupán szűk köre vállal fel, így azokban az esetekben, amikor az állatkínzást tapasztaló nem mer feljelentést tenni, mi intézkedünk, feljelentést teszünk, jogi segítséget nyújtunk, hatósági tanúként veszünk részt a nyomozásban, tanúként jelenünk meg a bírósági tárgyalásokon.

Folyamatosan képzik a szakembereket

A NÁSZ Egyesület működése során folyamatosan képzi majd a kötelékébe tartozó önkénteseket, állatvédelmi ellenőröket. Különbözünk a legtöbb állatvédelmi szervezettől abban, hogy saját oktatási rendszert dolgozunk ki, a NÁSZ Egyesület tagjainak ezeken kötelező jelleggel részt kell venniük. A képzés során jogi ismeretekre, állatelsősegéllyel kapcsolatos ismeretekre is szert tesznek, munkájuk során szigorúan meghatározott mentési protokoll szerint dolgoznak majd. Folyamatosan támogatni fogják munkatársaik, önkénteseik mentális egészségének megőrzését szakértők bevonásával, hiszen tudják, hogy az a misszió, amit felvállalnak, rendkívül megterhelő.

A hazai állatvédelem szereplőinek munkáját, ahogy eddig is, ezután is elismerik, számos alkalommal szorgalmazták az állami támogatásukat, elismertségük növelését, hiszen tudják, hogy emberfeletti munkát látnak el. A Nemzeti Állatvédelmi Szolgálattól nem kell féltenie senkinek sem az szja 1%-át, az anyagi támogatásaikat, nem szeretnék ellehetetleníteni más szervezetek munkáját, sőt együttműködések sorával épphogy támogatni kívánják azt. A NÁSZ Egyesület nem szeretne részt venni az állatvédelmi szervezetek közötti csatározásokban, csak tenni szeretné a dolgát, azt, amiért létrejött: valódi változást elérni a hazai állatvédelemben.

állatrendőrség2
Fotó: Arjun Sunil / Getty Images Hungary

Ahogy a fentiek alapján is jól látszik, a Nemzeti Állatvédelmi Szolgálat egy olyan komplex működési rendszert dolgozott ki a nemzetközi minták alapján, amely példa nélküli Magyarországon. Hiszik, hogy a hazai állatvédelem megújulásához szükség van a jó példák adaptálására, amely az állatrendőrség gyűjtőfogalom alá tartozó szervezet regionális, majd országos működtetésében tud testet ölteni. A csatlakozni vágyó civileket, civil szervezeteket szeretettel várják, az állatvédelem minden szereplőjének pedig eredményes munkát kívánnak.

Mit tesz egy árva állattal a szeretet és a gondoskodás? Előtte-utána fotókon a kutyák és cicák csodálatos átalakulásai

Megható képeken az árva állatok átalakulásai: rengeteget változtak a gazdik szeretetének és törődésének köszönhetően.

Mit tesz egy árva állattal a szeretet és a gondoskodás? Előtte-utána fotókon a kutyák és cicák csodálatos átalakulásai

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük