Árulkodó jelek, ha visszaélnek a bankkártyáddal: érdemes vigyázni az interneten

Egyre cselesebben próbálják átverni az embereket az interneten is.

bankkártya-csalás1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár Magyarország a bankkártyás csalások tekintetében az unió egyik legbiztonságosabb országa, nem árt résen lenni az idei karácsonyi szezonban sem, hiszen egyre kifinomultabb netes csalásokkal akarják ellopni a pénzt. Szakértők gyűjtötték össze, hogy mire érdemes figyelni, ha kártyával vásárol valaki a neten.

Mindenhol a black friday-akciókról lehet hallani, és közeleg az ünnepi vásárlási szezon is. Az egyébként is dinamikusan növekvő online vásárlások száma a járványhelyzet miatt még gyorsabban nőhet: egyre többen rendezik le így a karácsonyi nagybevásárlást is.

Fontos az interneten is figyelni a biztonságra

Érdemes odafigyelni a biztonságra: az online kártyás csalások egyre kifinomultabbak, az óvatlan vásárlót pedig jelentős kár érheti, ha rossz helyen, rossz embereknek adja meg a kártyaadatait. Legyen szó akár betéti kártyáról, akár hitelkártyáról, a Bank360.hu szakértői összegyűjtötték a leggyakoribb netes visszaéléseket, amelyekkel a pénzünkre pályáznak a kiberbűnözők és adathalászok:

1. Soha vissza nem térő ajánlat, hihetetlenül alacsony ár: ha egy terméket, például egy új okostelefon-modellt olyan olcsón hirdetnek, hogy nem hiszünk a szemünknek, akkor tartsuk is meg ezt az állapotot, és ne higgyünk az “üzlet” megbízhatóságában sem. Az adathalászok abból indulnak ki, hogy tíz vásárlóból biztos lesz egy olyan, akinek felkelti az érdeklődését az ajánlat annyira, hogy eljusson a kártyaadatok megadásáig. Legyünk tehát résen, és ne dőljünk be a túl jónak hangzó ajánlatoknak! Keressük más vásárlók értékelését, és ellenőrizzük az üzletet a neten.

bankkártya-csalás2
Fotó: Peter Dazeley / Getty Images Hungary

2. Lemásolt weboldal: nagyon megtévesztő, éppen ezért kifejezetten oda kell figyelni az olyan weboldalakra, amelyek megpróbálják leutánozni azokat az oldalakat, amelyeken gyakran fizetünk. Tipikusan ilyenek a netbankok, a futárszolgálatok vagy mobilszolgáltatók oldalai. Kapcsoljon be a belső vészjelzőnk, ha egy ilyen oldalon magyartalan mondatokkal akarnak beléptetni minket, és a megszokottól eltérő színekkel vagy logóval találkozunk.

3. PIN-kód, jelszó kérése SMS-ben, e-mailben: nem lehet elégszer elmondani, hogy a szolgáltatók nem kérnek sem telefonon, sem üzenetekben olyan jelszavakat és PIN-kódokat, amelyeket csak mi ismerhetünk. Ezeket az adatokat szintén a hivatalos szolgáltatótól kapott üzenetekhez hasonló e-mailekkel, weboldalakkal próbálják az adathalászok megszerezni. Figyeljünk oda, hogy milyen feladótól érkezik az email, és milyen végződése van a weboldal címének. Árulkodó, ha nem .hu-val találkozunk.

4. Megbízhatatlan webshop-alkalmazások telepítése: bár csábító lehet Ázsiából néhány ezer forintért rendelni jobbnál jobbnak látszó kütyüket, sok mobilapplikációnál nem tudni, hogyan kezelik az adatainkat, és mennyire vannak azok biztonságban. Ha tehetjük, vásároljunk megbízható, legalább unión belüli üzletektől, hiszen sokkal könnyebben érvényesíthetjük a vásárlói jogainkat.

A cikk az ajánló után folytatódik

5. Csaló adománygyűjtés: az érzelmekre és a jószándékra hatnak karácsony tájékán azok a csaló üzenetek, amelyekben állítólagos rászorulóknak gyűjtenek pénzt a bűnözők. Minden esetben, amikor adakozni készülünk, érdemes megvizsgálni a gyűjtésre felszólító szervezet hátterét és korábbi munkásságát. Igyekezzünk meggyőződni arról, hogy valóban eljut-e az adományozott összeg azokhoz, akiknél nagy a szükség, vagy csak pénzt csalnak ki tőlünk.

Tippek az okos vásárláshoz

  • Online fizetésnél ellenőrizzük, hogy minden banki adatunk helyes-e az erős ügyfélhitelesítéshez.
  • Ellenőrizzük a termék árát más üzletekben is, főleg, ha áruhitellel vásárolunk. Ha van lehetőségünk, inkább használjunk hitelkártyát, és még a kamatmentes időszakban törlesszünk vissza, vagy egy áruhitelnél kedvezőbb kamatozású személyi kölcsönt. Itt hasonlíthatjuk össze az idén novemberben és decemberben elérhető ajánlatokat.
  • Ne adjuk ki idegeneknek a kártyánk adatait, és csak megbízható fizetési felületeken gépeljük be azokat.
  • Mindig a legfrissebb verziót használjuk a mobilbanki alkalmazásoknál.
  • Lehetőleg használjunk vírusirtót és tűzfalat.

Magyarország dobogós a biztonság terén

Hiába egyre kifinomultabbak a csalások, Magyarország dobogós a biztonság tekintetében az Európai Unióban. A Bankszövetség adatai szerint a 2019-ben lebonyolított nagyjából 146 millió internetes vásárlás esetén 1 millió tranzakcióra 33 darab csalás jutott, a visszaélések értékét tekintve pedig 0,017% a csalási kitettség.

Gyönyörű menyasszonyi ruhát rendelt, kapcarongyot kapott: 10 elképesztő átverés

A netről rendelt ruhák nem mindig olyanok, mint a képen: ezek a nők nagyon pórul jártak.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük