A rendőrség tanácsai: így vezess hidegben, hogy ne történjen baleset

Nyakunkon a hideg időszak, ami más hozzáállást igényel az utakon. Téli közlekedési tippek.

hidegben-vezet
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A téli időjárási, látási és útviszonyok miatt fokozott veszélyhelyzettel kell szembenéznie minden közlekedőnek. A rendőrség a balesetek megelőzése érdekében körültekintőbb közlekedésre hívja fel a figyelmet.

Ebben az időszakban a legtöbb problémát a csúszós út és az alacsony hőmérséklet jelenti. A jeges, száraz és nedves aszfalt váltakozása nemcsak a gépjárművet, hanem annak vezetőjét is alaposan próbára teszi. Otthonról indulj el a szokásosnál korábban, elindulás előtt tisztítsd meg a jármű szélvédőjét a jégtől, gondoskodj az ablakok párátlanításáról!

A felüljárókon, hidakon és erdősávok közti útszakaszokon számolj az aszfalt fokozott jegesedésével, és ennek figyelembevételével válaszd meg az ideális sebességet. Közlekedj a szokásosnál is figyelmesebben, és mindig tartsd be a sebességhatárokat. Mindig az út-, időjárási és látási viszonyoknak, illetve az út vonalvezetésének megfelelő sebességgel haladj. Tarts nagyobb követési távolságot, a fékút csúszós úton sokkal hosszabb!

Indulás előtt mindig vizsgáld át a jármű világító- és jelző-, valamint fékberendezéseit, a gumiabroncsok állapotát! Fontos, hogy jól működjön az ablaktörlő, legyen az autóban jégoldó spray, jégkaparó, továbbá lényeges, hogy téli ablakmosó folyadékot használj.

A cikk az ajánló után folytatódik

Időszerű a járművek téli gumiabronccsal történő felszerelése. A csúszós útszakaszokon a nyárigumi nem megfelelő tapadása balesetveszélyes helyzeteket idézhet elő, ezért kiemelt fontosságú, hogy az autóra időben felkerüljenek a téligumiabroncsok. Mielőtt hosszabb útra indulnál, lehetőleg tájékozódj az időjárási viszonyokról és az utak állapotáról!

Lakott területen kívül is számíts gyalogosok és kerékpárosok közlekedésére, akik nehezen észlelhetők a rossz látási viszonyok miatt. A rendőrség felhívja a gyalogosok és kerékpárosok figyelmét a láthatóság fontosságára, és azt tanácsolja számukra, hogy viseljenek fényvisszaverő ruházatot vagy eszközöket, valamint számítsanak a járművek megnövekedett fékútjára!

Fotók: Getty Images

8 villámkérdés KRESZ-szabályokból, amik becsapósak lehetnek

A KRESZ-szabályok feleletválasztós tesztje könnyen becsaphatja a rutinos autóvezetőket is.

Ezt is szeretjük