4 KRESZ-jelzés az úton, amire télen különösen oda kell figyelni: a hópihéstől a vadveszélytábláig

Télen bizonyos KRESZ-jelzésekre érdemes több figyelmet szentelni a balesetek megelőzése végett.

GettyImages-1140809905
beauty and style
Top olvasott cikkek

Telente egyre ritkábban lehet találkozni, legalábbis Magyarországon, nagy havazással, de ebben az évszakban jégeső, ónos eső minden évben előfordul, és a hegyes vidékeken még hó is eshet. Valójában elegendő egy kis esőcsepergés ahhoz, hogy másnapra tükörjég alakuljon ki az utakon, főleg a kieső részeken - elvégre a főutakon rendszeresen eltakarítják a havat, oldják a jeget.

Egy szó mint száz, a téli vezetés teljesen más műfaj, mint az átmeneti hónapokban vagy nyáron. A jó tapadású téli vagy négy évszakos gumiktól kezdve a fagyállóval ellátott ablaktisztítóig számos dolog szükséges a biztonságos vezetéshez. De nem csak az autót kell felkészíteni a hidegre, hanem a sofőrnek is érdemes számba vennie az alábbi KRESZ-táblákat.

„Havas út" tábla

A hópihével jelzett tábla azt mutatja, hogy az adott útszakaszon hóesésre, jegeces útra lehet számítani, a szomszédos országokat nézve legtöbbször Ausztria hegyvidéki részein lehet ilyenekkel találkozni. Legtöbbször tartozik hozzá valamilyen kiegészítő tábla is, mely sebességkorlátozásra vagy csúszásveszélyre hívja fel a figyelmet. Előfordulhat az is, hogy a hóláncra figyelmeztető tábla látható alatta, ami azt mutatja, hogy a jelzett útszakaszon áthaladó autósoknak kötelező tartozék a hólánc, melyet havas-jeges út esetén fel is kell helyezni.

GettyImages-73640080
Fotó: Johannes Simon / Getty Images Hungary

Még ha nincs is kiegészítő tábla, a havas utakon figyelj arra, hogy ha teheted, akkor 2-esben indítsd el a kocsit, nehogy kipörögjenek a kerekek, és kicsússzon a kocsi fara. Nagyobb forgalom esetén különösen fontos az elégséges követési távolság meghagyása, kerülendő a libasorban haladás, mert a másik autó hátsó kerekéről felverődő latyakos hó jelentősen ront a látási viszonyokon. Autópályán nem érdemes 100-nál többel hajtani, sőt, sok esetben még az is túlzó lehet. Inkább vezess lassabban, a kanyaroknál pedig előre fékezz, kanyarodás közben inkább már csak a kormányt használd.

„Csúszós úttest" tábla

Ezt a táblát eleve olyan szakaszokon helyezik ki, ahol csúszóssá válhat az út, így télen különösen oda kell rá figyelni. Főleg erdei utakon lehet vele találkozni, ahol a fák között nehezebben száradnak meg a vizes útrészek, amik megfagyva veszélyesen csúszós réteget képeznek - ráadásul a rossz fényviszonyok miatt nem is könnyű észrevenni őket.

GettyImages-509381330
Fotó: Alexander Aksakov / Getty Images Hungary

Akárcsak a „havas út" tábla esetében, indokolt esetben a „csúszós úttest” jelzőtábláját is kiegészíthetik hóláncos táblával. Ilyenkor kötelező kellék a kocsiban a hólánc, és esetenként csak azzal lehet közlekedni az adott útszakaszon.

„Hólánc használata kötelező” tábla

Ez minden esetben azt jelzi, hogy az úton közlekedő járművekben kötelező hóláncot tartani, havas-jeges úton pedig legalább egy hajtott tengelyen fel kell helyezni a gumiabroncsokra.

GettyImages-1230466456
Fotó: picture alliance / Getty Images Hungary

Hólánccal semmilyen más körülmények között nem szabad közlekedni. Az eszköz csak akkor applikálható le a kerekekről, hogyha a vezető elhagyta a „hólánc használata kötelező vége” táblát, illetve ha az útszakasz biztonsággal járható. Magyarország egyes részein nem szimbólummal, hanem szövegesen jelzik a szabályt.

Fontos tudni, hogy nem mindig kell tehát felhelyezni a hóláncot, de az ilyen jelzésű utakon minden esetben a kocsiban kell lennie, elérhető távolságban, ha mégis úgy alakulna az időjárás, akkor fel lehessen szerelni.

A cikk az ajánló után folytatódik

„Állatok" tábla

Az "állatok" KRESZ-táblát erdőségek közelébe vagy olyan helyekre teszik ki, ahol vadak vagy háziállatok vonulhatnak át az utakon. Óvatosságra inti a jelzés a sofőröket, pláne télen a korai sötétedés és a csúszós utak miatt. Ha valaki túl gyorsan közlekedik ezeken a részeken, akkor bizony a megnövekedett fékút következtében komoly balesetet szenvedhet egy-egy kósza állattal való találkozás következtében.

GettyImages-1270898418
Fotó: Eisenlohr / Getty Images Hungary

Ha valaki nagyobb testű vadba, szarvasba ütközik autójával, az olyan, mintha egy betontégla falba csapódott volna a kocsija - nem beszélve arról, hogy a nemes állat is elpusztul. Ráadásul a vadak nemritkán lefagynak a közeledő autó láttán, így nem lehet minden esetben arra számítani, hogy majd elfutnak a veszély elől. Télen, mire reagál az ember, megnyomja a féket, megállítja a kocsit, addigra már késő lehet - ezért érdemes óvatosan, körültekintően és türelmesen vezetni. Az állatok legtöbbször estefelé, szürkületkor aktívak.

KRESZ-tábla-kvíz: tudod, melyik a várakozni tilos tábla?

A forgalomban részt vevő vezetőknek illik tudni, melyik tábla pontosan mit jelent.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük