Biztonságos a téligumi az autón? Egy 100 forintos érmével ellenőrizheted

A gumik barázdamélységét egy egyszerű trükkel is leellenőrizheted, komoly baleseteket előzhetsz meg ezzel a minimális odafigyeléssel.

Mikor kopott a téligumi?
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Nem véletlen, hogy a nap első indulása előtt nemcsak a féket és a kormányt, hanem a gumiabroncsokat is kötelező ellenőrizni, hiszen a helytelen minőségű kerekek irányíthatatlanná tehetik az autót.

Az abroncsok kínálatában megkülönböztetünk téli-, nyári- és négy évszakos gumikat, melyek eltérő mintázattal rendelkeznek, mivel más környezeti viszonyokhoz alakították ki őket. A kontinentális fajtát leszámítva, évszakváltás előtt, tartósan 7 fok alatt vagy feletti hőmérsékleten érdemes kicserélni őket, különben jelentősen csökken az élettartamuk, és nem biztosítanak kellő tapadást az úton.

Téligumira váltás

A gumik minőségét befolyásolja a tárolási módjuk. A téliabroncsokat például érdemes vízzel átmosni, hogy a sómaradványoktól megtisztuljanak, amik máskülönben folyamatosan roncsolnák az anyagukat.

GettyImages-1223443523

A felnikre, azaz keréktárcsákra szerelt gumik felfüggesztve vagy egymásra fektetve is tárolhatóak, a leszerelt abroncsokat viszont egymás mellé javasolt állítani, és időnként megforgatni. Ha helyesen raktároztál, és a keréknyomás is megfelelő, akkor a téli időszakban elővett gumikerekek megfelelő állapotban vannak. De még így is egy nagyon fontos dolgot le kell ellenőrizni.

A barázdák mélysége

Az abroncsok profilmélysége a kerekek kopásától függ. Minél kisebb, annál jobban növekszik az esély a vizes felúszásra, csúszásra és a defektekre. A személygépkocsik gumijain lévő kopásjelzőkön is látszik, hogyha a barázdamélység már a minimális, azaz az 1,6 milliméteres szintre csökkent, mert felbukkan a háromszög, a márkajelzés vagy TWI felirat a mélyedésben. Nem csak szabálysértő, hanem veszélyes is így közlekedni.

Természetesen nem kell megvárni, hogy ennyire megkopjon a gumi, idejekorán a profilmélységet mérőeszközzel is ellenőrizheted: nyárigumi esetén 2,5-3 milliméter alatt, téliguminál pedig 4 milliméter alatt már lehet cserélni.

Miközben vizsgálod a kerekeket, vedd figyelembe, hogy a gumi futófelületének több részén is érdemes megmérni a barázdákat, mert másképp kophatott a keréknyomástól vagy futóműtől függően.

100 forintos megoldás

Mérőeszköz helyett elegendő akár egy 100 forintos érme, aminek pont 4 milliméter széles az ezüstszínű karimája. Ezt csak végszükség esetén érdemes bevetni, amikor elbizonytalanodtál, de nem tudsz hirtelen hová nyúlni.

Ha egy téligumi barázdájába behelyezed a 100 forintost, és nem látszik ki az ezüst része, akkor biztos lehetsz abban, hogy legalább 4, ha nem több milliméter mélységű. Ez ugyanúgy működik 2 euróval is, a nyárigumiknál pedig 1 euróval lehet így ellenőrizni a profilmélységet.

GettyImages-1340488460

Egyébként, ha gumisoknál végezteted a cseréket, ott centírozzák, tehát kiegyensúlyozzák az abroncsokat, hogy egyenletesen kopjanak, illetve a szakemberek is jelzik, hogyha valamelyik kerék már elöregedett/elhasználódott.

5 furcsa szag a kocsiban, amit nem szabad félvállról venni

A sofőrnek szó szerint minden érzékszervére támaszkodnia kell vezetés közben, ebbe a szaglás is beletartozik.

5 furcsa szag a kocsiban, amit nem szabad félvállról venni: komoly hibára figyelmeztetnek

A sofőrnek szó szerint minden érzékszervére támaszkodnia kell vezetés közben, ebbe a szaglás is beletartozik.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük