Mit muszáj megtenni, ha sötétben ülsz autóba? Így vezess éjszaka, hogy ne legyen baleset

A korai sötétedéssel egyre többször érik az embert az utakon a rossz fényviszonyok. Néhány tanács segít a balesetek megelőzésében.

vezetes-ejszaka-sotet-auto

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Vasárnap a téli időszámítás kezdetével egy órával visszatekerjük a mutatót, a nappalok rövidülésével pedig egyre többet kell majd szürkületben és sötétben autózni. A vezetési körülményeket ráadásul a hűvös, nyálkás időjárás is befolyásolja.

Ahogy az immunrendszert érdemes felvértezni az évszak betegségeivel szemben, úgy a megváltozott időjárási viszonyok miatt is meg kell tenni pár óvintézkedést, hogy elkerülje az ember a baleseteket. A LeasePlan alábbi tippjeivel és egy kis odafigyeléssel az őszi-téli időszakban is biztonságosan marad a vezetés.

Rendszeresen ellenőrizd az alapbeállításokat!

Nincs esti autózás jól funkcionáló fényszórók nélkül. Legalább havonta egyszer ellenőrizni szükséges a világítást, mindig cserélni a kiégett izzókat, és időt szánni a fényszórók optimális szögben történő beállítására is! Ne hagyd ki a sorból az irányjelzőt és a ködlámpát, és ne feledkezz meg a műszerfali megvilágításról sem: csökkentsd a fényerejét, ha túlságosan intenzívnek és ezáltal zavarónak találod!

Tartsd tisztán a látóteret!

Hulló falevelek, eső, sár - az évszak sajátosságai miatt több a szennyeződés az utakon és az autón, ez tovább ronthatja az amúgy sem túl jó látási viszonyokat. Mindig fontos ügyelni rá, hogy ne csak a fényszórók legyenek tiszták, hanem a szélvédő is. Továbbá gondoskodni kell az ablaktörlő lapátok ideális állapotáról is.

Ügyelj a szemed fényére!

A biztonságos autós közlekedéshez alapvető fontosságú a jó látás. Ennek jelentősége esti, illetve éjszakai vezetés esetén megnövekszik, ám a pupilla alkalmazkodási képessége a világossághoz és a sötétséghez 40 éves kor felett fokozatosan romlik. Fontos rendszeresen ellenőriztetni látást, és ha szükség van rá, időről időre meg kell győződni arról is, hogy biztosan megfelelő szemüveget visel-e az ember.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Készülj fel a bajra!

Autó szükséges felszereltsége az őszi-téli szezonban is kritikus. A megszokott, kötelező biztonsági tartozékok - elsősegélydoboz, elakadásjelző, fényvisszaverő háromszög - mellé nem szabad elfelejeni bekészíteni a láthatósági mellényt és az izzókészletet sem. Hideg és sötét időben pedig kifejezetten hasznos, ha van nálunk jégkaparó, hókefe, vontatókötél és elemlámpa.

Vezess lassabban és egyenletesen!

Sötétben nehezebben ítéli meg az ember mások sebességét és távolságát, ezért érdemes növelni kicsit a követési távolságot. Mivel este romlanak a reakcióidők is, inkább menj lassabban, de próbálj egyenletes sebességgel haladni, hogy hirtelen tempóváltással ne kényszerítsd extra manőverekre a többi autóst, és így csökkentsd a balesetek esélyét!

Pihenj vezetés előtt és közben is!

Alapszabály, hogy sosem szabad volán mögé ülni fáradtan, mégsem lehet eléggé hangsúlyozni. Ez különösen igaz a hideg időszakban, amikor a csúszós utak és a rosszabb fényviszonyok eleve megnehezítik a vezetést, ráadásul az óraátállítás és a szezonális változások is befolyásolhatják az alvás-ébrenlét mintázatot. Egy-két óránként tarts pihenőt, szükség esetén pedig igyál egy kávét, vagy keress szállást éjszakára!

Villámgyors KRESZ-teszt

Aki jogosítványt szerzett, és rendszeresen részt vesz a forgalomban, annak elméletileg a birtokában van a tudás, amely a biztonságos közlekedéshez szükséges. De egészen biztos, hogy minden kérdésre helyesen válaszolnál?

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük