Nem csak a mentőt kell elengedni: ki közlekedhet még megkülönböztető jelzéssel?
Tudni kell, ki használhat megkülönböztető jelzést az utakon, és mi a teendő, ha találkozik velük az ember.

mentő-rendőr-rendőrség
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az köztudott a közlekedésben részt vevők körében, hogy a megkülönböztető jelzést használó mentő-, tűzoltó- vagy éppen rendőrautónak biztosítani kell a késlekedés nélküli, akadálytalan továbbhaladást, és akár a közlekedés szabályait addig figyelmen kívül hagyva is el kell őket engedni.

A megkülönböztető és figyelmeztető jelzést adó készülékek felszerelésének és használatának szabályairól szóló, 12/2007. (III. 13.) számú IRM rendelet szerint azonban a legismertebbeken kívül még számos esetben jogosan használható a jelzés, amikor is ugyanígy kell eljárni.

Ki használhat megkülönböztető jelzést?

Megkülönböztető jelzésnek a villogó kék vagy kék-vörös fényjelzés és a sziréna vagy a váltakozó hangmagasságú hangjelzés számít. Hatósági engedély nélkül használhatja ezt az Országos Mentőszolgálat, a Magyar Honvédség és a rendvédelmi szervek sürgősségi betegellátást végző gépjárművei.

Ugyancsak így használhatják a hivatalos katasztrófavédelmi szervek, beleértve az önkormányzati és önkéntes tűzoltó egyesületeket is. A NAV rendészeti feladatokat ellátó, vonuló járműveire, a büntetés-végrehajtási szervek fogvatartottjait szállító és azokat kísérő autókra, valamint a Magyar Honvédség rendészeti feladatokat ellátó járműveire is ezek vonatkoznak.

A terrorelhárítási szerv tevékenységeire használt járműveken, a Rendőrség és az Országgyűlési Őrség védett személyek biztosítására szolgáló autóin ugyanígy előfordulhat a jelzés, ahogy a Katasztrófavédelmi Koordinációs Tárcaközi Bizottság elnökének hivatali autóján, sőt, katasztrófahelyzetben az általa kijelölt gépjárműveken is.

A jogszabály szerint a bányamentő szolgálatok járművei, továbbá a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság, a Honvédelmi Minisztérium és a Külgazdasági és Külügyminisztérium közérdekű feladatok ellátására használt járművei is használhatják.

A cikk az ajánló után folytatódik

Előfordul, hogy a forgalomzavart elhárító autókon is ezt a jelzést láthatod, ami ugyancsak nem véletlen, emellett a közlekedési hatósági ellenőrzést, a közúti közlekedési szolgáltatás és az útdíjköteles útszakaszok ellenőrzését végző egyes autók is élhetnek ezzel a joggal. 

A Magyar Honvédség tűzszerészeti feladatait ellátó kocsik, a gyorsforgalmi út kezelőjének a biztonságos közlekedést biztosító autói is használhatják a jelzést. A Rendőrség közrendvédelmi, közlekedésrendészeti, határrendészeti szolgálati ágának gépjárműveire, továbbá a bűncselekmények helyszínén intézkedő és tűzszerészeti szolgálatot ellátó járművekre is érvényes ez.

Hatósági engedéllyel a sürgősségi vér- és szervtranszplantációs szállítást végző autók, a közművek által okozott súlyos veszélyhelyzet elhárítását végző szervek járművei is használhatják a jelzést. A NAV, a nemzetbiztonsági szolgálatok, a büntetés-végrehajtási szervek, a hivatásos katasztrófavédelmi szervek, a létesítményi tűzoltóság és az önkéntes tűzoltó egyesület, a Magyar Honvédség és a Legfőbb Ügyészség által üzemben tartott, az előbbiekben nem említett feladatot ellátó, illetve a közlekedési balesetek szakmai vizsgálatát végző közlekedésbiztonsági szerv által használt gépjárművekre is vonatkozik ez. 

A rendelet szerint a használat célja tehát az emberi élet, a testi épség, az egészség, a vagyoni javak megóvása. A célok közé tartozik továbbá az emberi környezetet közvetlenül fenyegető veszély elhárítása, a nemzetközi szerződésben vállalt kötelezettség teljesítése, a kármentés, a honvédelem, a nemzetbiztonság és a közbiztonság védelme, továbbá a kiemelt államérdekből ellátandó feladatok végrehajtása.

A megkülönböztető jelzést a jogszabály szerint a gépjármű akkor használhatja, ha a feladat sürgős ellátása érdekében szükséges, és a forgalmi okok is indokolttá teszik azt. Ha a jármű olyan helyen áll meg, ahol a megállás egyébként tilos, a fényjelzést működtetni kell, ám a hangjelzést álló járművön nem szabad használni.

A jelzéseket használó jármű néhány kivétellel - így a rendőr és a vasúti átjárót biztosító jelzőberendezések kivételével - figyelmen kívül hagyhatja a KRESZ rendelkezéseit, ha ezzel nem veszélyezteti a személy- és vagyonbiztonságot, és a közlekedés többi résztvevője lehetővé tette számára az akadálytalan továbbhaladást.

Képek: Getty Images Hungary, MTI/Bruzák Noémi.

Ezt is szeretjük