Büntethet a rendőr, ha túl hangos a zene a kocsiban? Ha szabályt szeg a vezető miatta, akkor igen
A hangos zene lassíthatja a reakciókat, és ronthatja az érzékelést, ami akár balesethez is vezethet.

hangos-zene-autoban
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az autó közlekedési eszköz, és nem a buli helyszíne, mégis gyakran találkozik az ember olyanokkal, akik ezt figyelmen kívül hagyva bömböltetik a zenét vezetés közben. Ezzel azonban akaratuk ellenére súlyos hibát is elkövethetnek, veszélyeztetve a saját és a többi közlekedő életét.

A közúti közlekedés szabályairól szóló KPM-BM együttes rendelet szerint az autóvezető csak biztonságos vezetésre képes állapotban ülhet a volán mögé, úgy, hogy közben nem veszélyezteti a személy- és vagyonbiztonságot, valamint nem akadályoz másokat közlekedésükben indokolatlanul.

Mit jelent a biztonságos vezetésre képes állapot?

- A szabályozás keretet és korlátot szab minden olyan tevékenységnek, körülménynek, mely csökkenti a közúti közlekedés bármely résztvevőjének - legyen az gépkocsivezető, kerékpáros, gyalogos - azon észlelő és reagáló képességét, mely a biztonságos közlekedéshez szükséges - mondta el kérdésünkre az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata.

- Vagyis: minden olyan tevékenység tilos, ami veszélyes azáltal, hogy elvonja a figyelmet az útról vagy a forgalomról, illetve korlátozza az elvárt időn belül a megfelelő beavatkozás megtételében - tették hozzá.

Nincs rá bírságolási jogcím, de balesetveszélyes

Azonban nem mindig egyértelmű, hogy mit is jelent ez a szabályozás. A zenehallgatást például nem lehet olyan konkrét határértékek közé szorítani, mint az alkoholfogyasztást vagy a mobiltelefonozást, pedig szintén vezethet balesetveszélyes szituációhoz. Ennélfogva csak önmagáért bírság sem szabható ki rá.

A cikk az ajánló után folytatódik

- A járművezetést szabályozó törvények - a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény, valamint a Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény - a zenehallgatás értékhatáraira vonatkozóan nem tartalmaznak előírást - mondta el az ORFK Kommunikációs Szolgálata, majd egy fontos kiegészítésre hívták fel a figyelmet.

Akkor járhat bírság, ha szabályt szeg a vezető miatta

- A kérdéses magatartás a hangerő mértékétől függetlenül szankcionálható, feltéve, hogy annak következtében például a zenét hallgató személy mások személy- és vagyonbiztonságot veszélyezteti, vagy másokat közlekedésükben indokolatlanul akadályoz.

Bírság tehát így is kiszabható, ha a sofőr az akadályozó tényező miatt például balesetveszélyt okoz, illetve indokolatlanul akadályozza a közlekedést, így akár nem hallja meg, és nem engedi el a megkülönböztető jelzést használó mentő-, rendőr- vagy tűzoltóautót, ezzel pedig közlekedési szabálysértést követ el.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük