5 furcsa szag a kocsiban, amit nem szabad félvállról venni: komoly hibára figyelmeztetnek

A sofőrnek szó szerint minden érzékszervére támaszkodnia kell vezetés közben, ebbe a szaglás is beletartozik.

szag kocsi nyitó

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Minél többet használja valaki az autóját, annál hamarabb kiismeri, hozzászokik a zörejeihez és az utastérben gomolygó szagokhoz. Mivel a legtöbb forgalomban lévő autó még mindig benzinhajtású, komoly „kotyvasztási” folyamatok zajlanak a rendszerben, amik különböző illathatásokat generálnak.

Egy bizonyos szintig ezek teljesen természetes velejárói a gépjármű használatának, de vannak olyan szagok, amiknél sokak fejében ösztönösen megszólal a vészjelző, hogy valami esetleg meghibásodhatott a szeretett autóban. Némely esetben érdemes hallgatni a megérzésekre, és minél előbb szakemberhez fordulni, aki kijavíthatja a gyanús szagok mögött álló problémákat.

Záptojásszag, kénszag

A kénszag a jellegzetes záptojásos, kénes gyógyvizes aromájával nem éppen a legkellemesebb érzés a szaglóidegeknek. Nem véletlen, legtöbbször ez a szúrós szag figyelmeztet az autóban a katalizátor hibás működésére.

GettyImages-1192576079
Fotó: madsci / Getty Images Hungary

A katalizátor feladata a káros anyagok kiszűrése a kipufogógázból, például, hogy kéndioxiddá alakítsa a kipufogógázban lévő kénvegyületeket. Ha megjelenik ez a szag az utastérben, akkor nem jól katalizál a szerkezet, és a kelleténél több kénvegyület kerül a levegőbe, ami a környezetet is erősen szennyezi. Ezen alkatrész problémája a legtöbb esetben csak cserével oldható meg, de ez függ attól is, pontosan mi áll a probléma hátterében. Mindenképpen szakemberhez kell fordulni.

Égett olajszag

Az utastérbe beszivárgó olajszag nem meglepő módon az olaj szivárgására utal. Ha a főtengelynél szivárog a folyadék, akkor a kocsi alatt olajfolt keletkezik, de a szelepfedélnél is folyhat. Bárhol is legyen a probléma, minél előbb szervizbe kell vinni a járművet, mert komolyan meghibásodhat a motor vagy az autó belső rendszere, ha szökik az olaj.

Szirupos illat

Az édeskés, szirupszerű illat ugyan elsőre kellemesen hathat, de komoly bajra figyelmeztet. Ha menet közben vagy közvetlenül a megállás után érződik, a hűtőfolyadék szivárgása a ludas, a benne levő etinél-glikol okozza ezt a különös illatot. Érdemes kivizsgáltatni a problémát, sokat lehet spórolni, ha sikerül megmenteni a hűtőrendszert.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Benzinszag

Benzinszag nem csak hanyag tankolás során keletkezhet, komoly gondot jelezhet. Könnyen elképzelhető, hogy a szellőzőtömlő szivárog, vagy az üzemanyag-befecskendezőben alakult ki valamilyen hiba. Ezt mindenképpen azonnal ellenőrizni kell, és nem szabad semmilyen gyúlékony tárgyat használni addig az autó közelében, amíg nem derült ki a probléma jellege.

Szúrós „öltözőszag”

Amit csak el tudsz képzelni, milyen szagok lehetnek egy kosárlabdameccs után egy öltözőben, épp olyan kellemetlen bukéja van annak, amikor az autó légkondicionáló berendezésében felüti a fejét a penészgomba.

GettyImages-613790372
Fotó: humonia / Getty Images Hungary

A spórák belélegzése az asztmás betegeknél rohamot idézhet elő, de egészséges embereknél is okozhat allergiaszerű tüneteket, mint a tüsszögés, fejfájás vagy szemviszketés. Akárhogy is, az biztos, hogy nem tanácsos együtt élni a problémával, minél előbb ki kell tisztíttatni a légkondicionáló szűrőberendezését.

7 dolog, amit soha ne hagyj benn a kocsiban a melegben: akár fel is robbanhatnak

Számtalan dolognak árthat a hőség és az intenzív napfény, de némelyik nem csak tönkremehet, akár fel is robbanhat, vagy felgyújthatja az autót.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük