Nagyon megbüntethetnek, ha ez nincs a kocsidban: nem csak az egészségügyi doboz és az elakadásjelző a kötelező

Ezeknek az autófelszereléseknek mindig nálad kell lenniük.

auto-vezetes-no-sofor-rendor-igazoltatas

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Minek kell feltétlenül ott lennie a kocsiban? Erre a kérdésre valószínűleg még a legfelkészültebbek is csak nagyon nehezen adnának választ, pláne, ha nem tegnap KRESZ-vizsgáztak, hiszen a kötelező felszerelések listája az elmúlt években többször változott, és még azokkal a felszerelésekkel kapcsolatban is több a félreértés, melyekről mindenki tud. 

Nem mindegy, hogy mikor büntethet a rendőr egy felszerelés hiányáért, és mikor nem. A kötelező felszerelések hiánya ugyanis nem minden esetben büntetendő, és a nem kötelezőek hiányáért is össze lehet szedni egy vaskos bírságot.

Mi a kötelező a KRESZ szerint?

Amiről a legtöbb ember tud, hogy a kocsiban kötelezően jelen kell lennie egy elsősegélydoboznak és egy elakadásjelző háromszögnek - az összes többi olyan eszköz, mint a bikakábel vagy az izzókészlet, már egy ideje nem kötelező tartozék, ezért ezek miatt a rendőr nem is büntethet meg.

elakadasjelzo

Ahogyan nem büntethet meg igazából azért sem, ha egy rutinellenőrzés során nem tudod felmutatni az egészségügyi dobozt, ez ugyanis csak akkor büntethető, ha a hiánya miatt elmulasztod a segítségnyújtást, vagy nem tudsz megfelelően ellátni valakit. Mivel a segítségnyújtás kötelező, az is az, hogy mindig legyen készenlétben erre megfelelő eszköz. Mivel az egészségügyi doboz nem jelent nagy anyagi tételt, és számtalan eset lehet, amikor jól jöhet, szabályozás ide vagy oda, érdemes beszerezni.

Az elakadásjelző háromszög hiányáért viszont bármikor össze lehet szedni egy kisebb-nagyobb büntetést, ez ugyanis kötelező lakott területen kívül, ha az autó lerobbanna. Autópályán 150-200, autóúton pedig legalább 100 méterrel a kocsi mögött kell elhelyezni, és így jelezni a többi autós számára a vesztegelő járművet.

Kötelező is, meg nem is

A fényvisszaverő láthatósági mellény ugyan már nem kötelező, azonban erősen ajánlott, mert, ha rossz látási viszonyok vagy időjárási körülmények közt szállsz ki a veszteglő autóból, rajtad kell lennie, ennek a hiányáért már igenis büntethetnek. Ráadásul több környező országban kötelező tartozék, így érdemes bekészíteni egyet a csomagtartóba a biztonság kedvéért.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Veszélyes holmik az autóban

Az egyiktől felgyulladhat a kocsi, a másik odavonzhatja a tolvajokat. Rengeteg pénzed bánhatja, ha a kocsiban hagyod ezeket a dolgokat. Nyáron is fontos odafigyelni rá, hogy az autód a lehető legnagyobb biztonságban legyen akkor is, ha nem vagy a közelben.

Fel is gyújthatja az autót: 8 dolog, amit nem szabad a kocsiban hagyni

Nézegess képeket!

Elolvasom

A képek forrása: Getty Images.

Ezt is szeretjük