Használt autót veszel? Erre figyelj, hogy ne vágjanak át a kereskedésben

Erre figyelj nagyon, ha autókereskedésben veszel használt autót!

autokereskedes-szerzodes
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A használtautó-vásárlás sokak életében mumus, melyet vagy szeretnének minél előbb letudni, vagy az átveréstől való félelmükben hosszú hónapokig bele sem mernek vágni. A helyes módszer a kellő felkészültséget követő vásárlás, hiszen sokan nincsenek tisztában az alapvető jogaikkal, amivel a kereskedések visszaélhetnek.

Cikkünkben Zách Dánielt, a TotalCar szakújságíróját kérdeztük arról, milyen trükkökkel élhetnek a használtautó-kereskedések, és hogyan lehet ezeknek vásárlóként nem bedőlni.

Ellenőrizd az autókereskedést!

Ha találtál egy vagy több szimpatikusnak tűnő autót az interneten, ne rohanj rögtön megnézni, mindenképpen érdemes előbb ellenőrizni a használtautó-kereskedés jogi viszonyait. Ehhez az e-cegjegyzek.hu nyújt segítséget.

- Amikor kereskedésből vásárolunk autót, utána kell járni, hogy az autókereskedés milyen kft. működtetése alatt áll. Ha valaki magánszemélyként autókereskedelmi fő tevékenységgel rendelkező vállalkozástól vásárol, a polgári törvénykönyv szerint biztosabb szavatossági jogokkal védett az üzletkötés, mint ha magánszemélytől vagy olyan cégtől - például egy könyvelőirodától - vásárol autót, melynek nem fő tevékenysége az autókereskedelem.

Ne feledkezz meg a Jármű Szolgáltatási Platformról!

2019 év eleje óta működik a Belügyminisztérium Jármű Szolgáltatási Platformja, melyet ingyenesen igénybe vehet bárki, aki ügyfélkapu-regisztrációval rendelkezik. Itt a Magyarországon regisztrált autó rendszámának megadásával rákereshetsz az autó előéletére, megnézheted a műszaki vizsgákon és a tulajdonosváltások alkalmával rögzített kilométeradatokat. Kiderülhet, nem tekerték-e vissza korábban a kilométerórát, hány tulajdonosa volt korábban a gépjárműnek, és még egy sor lényeges információ. Az adatokhoz való előzetes hozzáférést természetesen nehezíti, ha az autó rendszámtáblája nem látszik a hirdetésben. Ennek okáról is kérdeztük Zách Dánielt.

- A jóhiszemű megközelítés szerint sok eladó fél attól, hogy kiadja magát, visszaélésekre adhat okot, ha az autó rendszáma látszik a fotón. Ugyanakkor az esetek bizonyos százalékában a tények tudatos elkendőzéséről van szó, hiszen így a vásárló nem tudja előzetesen lekérdezni az autó történetét, nem derül ki, hogy az órán szereplő kilométer nem fedi a valós futásteljesítményt.

Légy tisztában a vásárlást követő jogaiddal!

Ha kereskedésből veszel használt autót, a vásárlást követő fél évben megilletnek bizonyos jogok, melyekkel érdemes tisztában lenned. Bár sok szerződésben szerepel, hogy "a vevő megtekintett és kipróbált állapotban vásárolta meg az autót, és tudomásul veszi, hogy későbbi panaszra nincsen lehetőség", tudnod kell, hogy ez a passzus egy peres eljárásban semmisnek tekinthető. Ezekről a fogyasztói jogaidról ugyanis nem vagy lemondatható.

- Ha a kereskedés az eladó, és nem bizományosként vesz részt az jogi folyamatban, akkor a vásárlást követő első hat hónapban felfedezett, az adásvételi szerződésben nem rögzített hibák esetében a vásárlónak joga van kártérítést, kompenzációt kérni. Ha az ügy bíróságra kerül, a bíróság abból fog kiindulni, hogy az a hiba, mely a vásárlást követő első fél évben jelentkezett, és a vásárlót előre nem tájékoztatták róla - illetve nem egy nyilvánvalóan felfedezhető vagy a természetes elhasználódásból adódó hiba -, az egy úgynevezett rejtett hiba, és a kereskedés hibás teljesítést követett el. Ilyenkor a kereskedésnek a vevővel együttműködve a hibát ki kell javítania, vagy vissza kell adnia a vételár egy részét, súlyos esetben semmisségi megállapodással vissza kell vennie az autót. A vásárlást követő második fél évben felfedezett rejtett hibák esetében már a vevőnek kell bizonyítani azt, hogy a hiba a vásárlást megelőzően is fennállt, de a kereskedő azt elhallgatta előle. Ugyanakkor fontos, hogy ha ilyen helyzet felmerül, igyekezzünk a kereskedéssel konszenzusra jutni. Azonnal fel kell hívni a kereskedést, és részletesen - e-mailben és ajánlott levélen is - tájékoztatni a hibáról! Nem árt megadni számára a lehetőséget, hogy rendezze a helyzetet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nézd meg a szerződés apróbetűs részeit!

Fontos, hogy alaposan böngészd át, mit is írsz alá a vásárláskor, milyen jogi nyilatkozatot teszel a kereskedés felé! Mint sok más esetben, a használtautó-vásárláskor is érdemes elmélyedni az apró betűs részekben.

- Az adásvételi szerződés mellékleteként átadott és aláíratott jegyzőkönyvben a kereskedések néha olyan hibákat is leírnak, melyek adott esetben nem is hibái az autónak. A kereskedés ily módon biztosítja be magát a későbbiekre, hiszen ha fel van sorolva a mellékletben nyolc-tíz hiba, akkor ezekkel kapcsolatban a vevő nem reklamálhat a későbbiekben.

Fontos, hogy időt és energiát ölj a vásárlásba, ne kapkodj! Ne hagyd, hogy az érzelmeid vezéreljenek, hallgass inkább a józan eszedre! Ha gyanúsnak tűnik a kereskedés, inkább keress tovább! - Nem kell gyorsan dönteni. Olyan nagy a forgás a használtautó-piacon, hogy nincsenek kihagyhatatlan vételek - nyugtat meg a szakértő.

Mire jó a régi autógumi?

Remek példa az újrahasznosításra Amarildo Silva kreatív ötlete, melyet a következő képeken meg is mutatunk neked.

Régi autógumikat gyűjt a férfi: zseniális módon hasznosítja újra őket

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: Getty Images

Ezt is szeretjük