3 dolog, amitől észrevétlenül lemerülhet a kocsi akkumulátora: az ajtókra is figyelni kell
Soha nem szánt szándékkal meríti le valaki az akkumulátorát, de vannak olyan esetek, amik kis odafigyeléssel elkerülhetővé válnak.

nem megy az autó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Természetesen általában a lehető legrosszabbkor merül le az autó akkumulátora. Reggel, amikor ülnél be, és elforgatod a kulcsot, nem reagál az indításra a jármű, pedig épp sietnél valahová. Talán a rádió nagy kegyesen bekapcsolt pár másodpercre, de a kocsi biztosan nem indul.

Az akkumulátort változatos módokon lehet "meggyilkolni", és sajnos vannak olyan esetek, amikor pusztán egy apró figyelmetlenség köszön vissza induláskor.

Az ajtók becsukása

A leggyakoribb hiba, hogyha az ember siettében nem figyel arra, hogyan csukja be az ajtókat. Vannak olyan, általában régebbi típusú kocsik, amiknek szinte becsapni kell az ajtajukat. Máskülönben résnyire nyitva maradhatnak, amitől haloványan égni fog a belső világítás, ami egy éjszaka alatt képes leszívni az akkumulátort.

GettyImages-1086465770
Fotó: Runstudio / Getty Images Hungary

De elegendő az is, hogyha az utcán parkolsz, és egy közeli fáról lógó kis gallyat sikerült becsukni az ajtóval együtt. Ilyenkor szintén keletkezik egy icipici rés, aminek következtében a világítás felkapcsolódik, az akkumulátor pedig idővel lemerül. Ugyanez igaz arra az esetre is, ha a biztonsági övet csípi be az autó ajtaja. Jobb inkább leellenőrizni, hogy mindegyik ajtó alaposan be van-e csukva, vagy ha bizonytalan vagy, megálláskor inkább kapcsold ki teljesen a belső fényt, hogy ne tudjon ajtónyitáskor automatikusan felkapcsolódni. Az ajtózár ilyen kis rések esetében ugyanúgy működik szerencsére.

Helyzetjelző lámpa égve marad

Főleg napos délutánon vagy reggelen történt parkoláskor fordulhat elő, hogy észrevétlenül megbújik a helyzetjelző lámpa, amit ha nem kapcsolsz ki, a nap végére lemerítheti az akkumulátort. Nem beszélve arról, hogyha egész nap így állt, és csak másnap reggel szeretnél vele tovább menni. Mindig érdemes leellenőrizni a lámpákat, mert hiába kapcsolod ki 999-szer, ha az ezredik alkalommal mégis figyelmetlen vagy, ugyanúgy megtörténik a baj.

A cikk az ajánló után folytatódik

Rádiót hallgatsz gyújtás nélkül

Ha valakire hosszan várakozol, nem érdemes gyújtás nélkül hallgatni a rádiót a kocsiban, mert bizony hamar leszívja az akkumulátort. Egy idő után arra leszel figyelmes, hogy ki-be kapcsol a rádió, míg végül teljesen elsötétedik a képernyője. Ekkor biztos lehetsz abban, hogy a kényelem oltárán feláldoztad a kocsi aksiját. Beszereléstől függően vannak olyan autórádiók is, amik csak gyújtás mellett működnek.

3 dolog, amitől lefulladhat a kocsi a hidegben

A hideg időjárás meglepően befolyásolhatja az autó teljesítőképességét, ami többek között lefulladáshoz vezethet.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük