Nem véletlenül parkolnak sokan csatornafedél fölött: 3 dolog, amitől lefulladhat a kocsi a hidegben

A hideg időjárás meglepően befolyásolhatja az autó teljesítőképességét, ami többek között lefulladáshoz vezethet.

GettyImages-1073275856
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Lehetetlen nem figyelembe venni, hogy az időjárási viszontagságok bizony az autó működésére is hatnak, a hideg időnek is megvannak a maga árnyoldalai, és nem csak a vezetés tekintetében.

Akinek nincs fedett garázsa, jól tudja, milyen macerás a kültéren parkoló autóval elindulni, pláne jeges reggeleken, amikor éppen sietne az ember valahová.

Az akkumulátor

Nem véletlenül parkol, aki csak teheti, csatornafedél fölé, hogy viszonylag melegen tartsa az autó alvázát a csatornából párolgó gőz. Így hamarabb éri el az üzemanyag az induláshoz megfelelő hőmérsékletet, de nem csak ez számít.

GettyImages-506542110
Fotó: eugenesergeev / Getty Images Hungary

Az akkumulátor sem tud dermedt állapotban megfelelő mennyiségű energiát termelni, sokszor csak épp annyit, hogy a műszerfalon lévő világítást és a rádiót működtesse, de a járművet beindítani már nem sikerül. Ilyenkor nagy segítséget jelenthet egy bikakábel, amit egy másik autó akkumulátorához megfelelő módon csatlakoztatva gyorsan beindítható a motor.

Ha nincs a közelben senki, akitől segítséget lehetne kérni, megoldás lehet, hogyha egy percre bekapcsolva hagyod a tompított fényszórót, vagy a fűtést elindítod, hogy kicsit felmelegítse az akkumulátort, és újra nagyobb hatásfokban üzemeljen. Mielőtt az önindítóban elfordítanád a kulcsot, kapcsolj ki újra minden energianyelőt, hogy ne pazarold el az áramforrást!

Emellett főleg a nagy hidegek alatt érdemes figyelni, nehogy lemerüljön teljesen az akkumulátor, mert akkor akár meg is fagyhat, szétrepedhet a háza, és teljesen használhatatlanná válhat.

De nem mindig az akkumulátor a hibás, a kábelek is okozhatnak gondot, így érdemes lehet a tél beállta előtt szervizeltetni az autót, hogy az esetleges hibák még időben kiderüljenek.

Az üzemanyag

Bármennyire banálisan is hangzik, a lehűlés következtében hamarabb fogy ki az üzemanyag az autókból, ami szintén lefulladáshoz vezethet. Télen bizonyítottan többet fogyaszt az autó, mint más évszakokban. Ennek az oka az, hogy az üzemanyag-használat a hidegben akár 28%-kal megnőhet, amit még tovább növel az erősebb szél okozta ellenállás. Így érdemes azzal számolni a téli hónapokban, hogy ugyanannyi benzin, ami nyáron vagy tavasszal és az enyhébb őszi időszakokban elegendő egy-egy útra, kevésnek bizonyulhat a hidegben, csúszós utakon.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ebből fakadóan az sem véletlen, hogy a nyári, kevésbé tapadós gumikat a mélyebb mintázatú téli gumikra kell váltani, hiszen ez a tapadási erő elősegíti a takarékos üzemanyag-fogyasztást, nem beszélve arról, hogy a csúszásból adódó balesetek is megelőzhetőek vele.

Az elektronika

A hidegben a kocsiban lévő elektronikus eszközök is nagyobb igénybevételnek vannak kitéve, az ablakok páramentesítése, az ülésfűtés és úgy egészében a jéghideg autó felfűtése mind-mind szívják folyamatosan az üzemanyagot is, aminek drasztikus lecsökkenése lefulladáshoz vezethet.

GettyImages-471137743
Fotó: esemelwe / Getty Images Hungary

A hűtővíz

Extrém hidegben, ha nincs rendesen beállítva, még a hűtővíz is megfagyhat. Ugyan ez már tényleg nagyon ritka eset, mégis előfordulhat, hogy a megfelelő mennyiségű fagyálló nélkül a rendszerben kikristályosodik a folyadék, ami jégdugót alakíthat ki. Ez megakadályozza a hűtőfolyadék keringését, ami az autó túlmelegedéséhez, lefulladásához vezet, és súlyos károkat is okozhat. Érdemes egy benzinkúthoz elgurulni még a tél beállta előtt, ahol a hűtőközeg fagyáspontját a hozzáértők meg tudják mérni a kocsiban, mely procedúra mindössze pár száz forintba kerül, viszont több száz ezres javítási költség spórolható meg vele.

Ha lefulladt az autó

Hogyha nem sikerült azonnal beindítani az autót, nem érdemes 10 másodpercnél tovább próbálkozni az önindító működtetésével, mert maradandó károsodásokat okozhat magában az indítószerkezetben. Inkább várakozz, és csak egy pár perccel később próbáld újra! Figyelj arra, hogy a nyári olajat téli olajra cseréld, és az ablakmosóba is kerüljön fagyálló! Ha bizonytalan vagy a teendők tekintetében, inkább vidd el szervizvizsgálatra a kocsit!

Így kell hóban, fagyban is biztonságosan autózni: 5 tipp a szakértőtől

A biztonságos vezetés télen egy kicsit mást jelent, mint a többi évszakban. A következő tippeket nem árt megfogadni.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük