Gyanakodj, ha ilyen hívást kapsz: megszaporodtak a telefonos csalások az országban

A karácsony érkezésével a csalók is gyakrabban próbálkoznak a gyanútlan embereknél.

bank-csalás2

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sajnos az utóbbi időben ismét megszaporodtak a rendőrséghez beérkező feljelentések, miszerint csalók telefonon próbálnak belőlük pénzt kicsalni a bankok nevében, és ezt általában nagyon megfontoltan, alaposan és változatos módszerekkel teszik.

Idén év elején érkeztek a rendőrséghez az első feljelentések olyan ügyekben, amikor pénzintézetek nevében kezdeményezett hívásokkal csalták ki a gyanútlan emberek pénzét, majd egyre több ilyen eset került az Országos Rendőr-főkapitányság elé. A szerv szerint ezek a visszaélések a karácsonyi időszakban még inkább elszaporodhatnak.

Így lehet megismerni a gyanús hívást

A csalók változatos módszerekkel próbálják megszerezni a pénzt, és nincs behatárolva, melyik régióban aktívak, az ország egész területén lecsaphatnak. Hívhatnak magánszemélyeket, de akár cégeket is például nyeremény ígéretével, esetleg végrehajtási eljárásra hivatkozással vagy azzal, hogy a bankjuk nevében akarják megmenteni a hívott pénzét. 

bank-csalás3
Fotó: Todor Dinchev / Getty Images Hungary

A jelenlegi bejelentések alapján már 11 bank nevében élnek vissza folyamatosan, a rendőrség pedig arra kér mindenkit, hogy ha ilyen eset történt vele, azonnal jelentse be, mivel ez segíti a nyomozást. Érdemes a hívó fél beszédstílusára, magatartására is figyelni, hiszen ezzel nemcsak a gyanús eseteket lehet kiszűrni, hanem a rendőrség munkáját is segíti.

A rendőrség tanácsai sokat segíthetnek abban, hogy kiszűrjük a gyanús hívásokat:

  • Ne add ki telefonon keresztül a bankkártyád adatait, vagyis a bankkártya számát, lejárati idejét és a CVC-kódot. A bankok nem kérnek ügyfeleiktől sem telefonon, sem e-mail útján érzékeny banki azonosító adatokat és jelszavakat!
  • Legyen gyanús, ha azt állítják, hogy a bank biztonsági rendszere észlelt egy gyanús próbálkozást, és a bankszámla biztonságosabbá tétele érdekében le kell azonnal töltened egy applikációt!
  • Ne hagyj jóvá semmilyen tranzakciót, amelyet nem indítottál el!
  • Ha SMS formájában kapsz megerősítőkódot, azt véletlenül se add ki a vonalban lévő ismeretlennek!
  • Ha úgy tűnik, hogy a bankodtól telefonhívást kapsz, mindenképp ellenőrizd le a telefonszámot! Bontsd a vonalat, és inkább hívd vissza te a bankot!

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Hogyan válassz biztosítót, hogy ne érjen később csalódás?

A megfelelő biztosítót csak a megfelelő kérdések feltevésével lehet megtalálni.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük