Gyengül a forint: az elemzők a 20 százalékos béremelést sem tartják kizártnak
Az infláció miatt a vállalatok fizetésemelésre kényszerülhetnek, ha nem szeretnék elveszteni az alkalmazottjaikat.

GettyImages-1326402031
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ahogy inflálódik a forint, a vállalatok rákényszerülhetnek béremelésre, ha meg szeretnék tartani az alkalmazottjaikat. 

Szakértők szerint a fogyasztói árak növekedése jelentősen befolyásolja a bérdinamikát, amire az egyre fokozódó munkaerőhiány is hatással bír.

Infláció és fizetésemelés

A Központi Statisztikai Hivatal adatbázisában már áprilisban 15,2 százalékos bérnövekedést figyeltek meg az elemzők, és ennek az üteme feltehetően továbbra is növekvő tendenciát fog mutatni - ugyan az adatokat befolyásolhatta az az átlagosan 2,7 millió forintnyi fegyverpénz is, amit a rendőrök kaptak.

GettyImages-1399359341

- Az erősödő infláció és az egyre feszesebbé váló munkaerőpiac hatására a várakozásoknál magasabb lehet az idén a bérnövekedés üteme - jelent meg Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzőjének nyilatkozata a Világgazdaság oldalán. A szakértő úgy tartja, hogy a bérek növekedésének üteme idén is kitarthat, és megközelítheti akár a 16 százalékot is. 

Sőt, az elemző véleménye alapján, ha az infláció 10 százalékos lesz, vagy még magasabb, akkor még 16-20 százalékkal is megemelkedhetnek a bruttó bérek.

Változnak a fogyasztói árak

Előreláthatóan a fogyasztói árak nagyjából 10 százalékkal fognak emelkedni, ennek függvényében, még ha nem is történik meg a bérek 16-20 százalékos növekedése, a keresetek így is 5 százalékkal bővülhetnek ki.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az infláció hatásait azonban nehéz nyomon követni, és Suppan Gergely ki is hangsúlyozta, hogy épp emiatt pontos számot sem lehet mondani. Hozzátette, hogy idővel elkerülhetetlenné válik az, hogy Magyarország is felzárkózzon a nyugat-európai fizetésekhez.

Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke szintén nyilatkozott a témában, szerinte a 13-14%-os bérnövekedés tartható reálisnak. Úgy véli, hogy ahol csak 6-10 százalékkal emelték meg a béreket, azokat az infláció már felemésztette, csökkent a reáljövedelem. A helyzetet fokozza a munkaerőhiány és a bérverseny is, és ha a munkáltatók meg szeretnék tartani alkalmazottjaikat, akkor fizetésemelésre kényszerülhetnek.

Ennyit szeretne keresni ma egy pályakezdő

Jelentősen, 29 százalékkal megnőtt a magyar pályakezdők fizetési igénye.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük