Ennyibe kerül egy átlagos családnak a külföldi nyaralás: idén mélyen a zsebbe kell nyúlni

Jóval drágább lehet idén a külföldi vakáció, mint a korábbi években.

nyaralás-drágulás1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gazdasági nehézségek, az infláció és a forint gyengülése miatt idén jóval többet kell majd fizetni a külföldi nyaralásokon a Bankmonitor információi szerint. A becslések alapján akár 20%-kal is drágább lehet a vakáció a korábbi évekhez képest, emiatt pedig sokan dönthetnek úgy, hogy vagy lerövidítik, vagy belföldön töltik el a pihenésre szánt időt.

A nyaralás esetében nemcsak a hazai pénzromlás, hanem a magyarok által kedvelt külföldi helyeken tapasztalható drágulás is közrejátszik abban, hogy sokkal több pénzt kell költeni a szolgáltatásokra.

Ennyibe kerül a családi nyaralás külföldön

A KSH adatai szerint itthon áprilisban 9,5%-os drágulást lehetett tapasztalni, a legnépszerűbb úti célok esetében pedig hasonló jelenség figyelhető meg: Horvátországban és Görögországban 9,4%-kal, Spanyolországban 8,3%-kal, Olaszországban pedig 6,6%-kal kellett többet fizetni. Mivel a forint a kunához és az euróhoz képest 13%-kal kevesebbet ér, mint tavaly ilyenkor, ezért ennyivel többet kell fizetnie annak, aki délnyugati szomszédjaink tengerpartján szeretné kipihenni az éves fáradalmakat.

nyaralás-drágulás2
Fotó: Chunyip Wong / Getty Images Hungary

Ez egy háromtagú család esetében akár 150 ezer forintos pluszköltséget is jelenthet. A Bankmonitor szakértője szerint ráadásul nemcsak a szállás, a szolgáltatások és az étel-ital árai dobják meg nagyon a költségeket, hanem az üzemanyag drágulása is, hiszen például Horvátországban már a 700 forintot is átlépte egy liter benzin ára. A pluszkiadások ellenére a K&H felméréséből kiderült, hogy a magyar 30-59 éves korosztály 26 százaléka tervez idén külföldi nyaralást, ami másfélszer több, mint egy évvel ezelőtt. A Bankmonitor szerint a költségeken sokat lehet lefaragni például azzal, ha nem halogatjuk a pénzváltást, érdemes Magyarországon tankolni és készpénz helyett bankkártyával fizetni, hiszen kedvezőbb lehet így az árfolyam.

8 gyönyörű európai város, ahova elvisz a MÁV

A csodás európai városokba közvetlen vonattal is eljuthatsz.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük